Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kinderschoenen?

Kindervoetjes groeien ontzettend snel. Binnen enkele maanden kunnen de voeten van jouw kind alweer een hele maat groter zijn. Het is dus erg belangrijk dat de schoenen van je kind goed passen en dat ze de snel groeiende voeten goed ondersteunen. Maar waar moet je nou precies op letten bij de aanschaf van kinderschoenen? We vertellen je er alles over.

Kies de juiste maat

Het klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar het komt regelmatig voor dat kleuters op te grote of te kleine schoenen rondlopen. Beiden zijn niet goed voor de ontwikkeling van de voet. In te strakke schoenen kunnen voetjes niet goed vormen en in te grote schoenen schuiven de voeten veel te veel heen en weer. Dit verhoogt de kans op zweetvoeten en infecties. Let bij de aanschaf van nieuwe kinderschoenen dus altijd goed op de maat en laat het kind de schoenen passen. Nieuwe kinderschoenen moeten lekker zitten én hebben altijd groeiruimte nodig. Ongeveer één centimeter groeiruimte is voldoende. Controleer altijd beide voetjes, want de ene voet kan iets groter zijn dan de andere. Ga bij het kiezen van de maat altijd uit van de grootste voet.

Hoe controleer je de maat van kinderschoenen?

Er zijn twee verschillende manieren om de groeiruimte van schoenen te controleren. Ten eerste kun je de schoenen bij je kind aantrekken en vervolgens op de neus van de schoenen drukken om te voelen waar de teentjes zitten. Voor de andere manier moet je de kinderschoen volledig openmaken, waardoor je de voetjes tot helemaal voorin de schoen kan duwen. Vervolgens controleer je hoeveel ruimte er aan de achterkant bij de hiel overblijft. Zitten de tenen echt goed voorin en kun je eenvoudig je wijsvinger achter de hielen van je kind steken? Dan heeft de schoen de juiste maat.

Let op het materiaal

Het materiaal waarvan de kinderschoenen gemaakt is maakt veel uit voor de kwaliteit van de schoenen. Kinderschoenen van leer zijn aan te raden. Dit komt doordat leer goed ademt en dat het zich makkelijk naar de vorm van de voeten laat vormen. Hierdoor heeft je kind minder snel last van zweetvoeten. Ook kunnen de voeten zo hun natuurlijke vorm eenvoudig behouden. Dat is belangrijk voor een juiste ontwikkeling. Natuurlijk kan je kind af en toe prima op canvas sneakers rondlopen, zonder dat het problemen veroorzaakt. Het is wel verstandig om je kind regelmatig tussen verschillende schoenen te laten wisselen. Zo krijgen de voeten alle ruimte om zich goed te ontwikkelen.

Koop kinderschoenen met buigzame zolen

Vooral voor de echt kleintjes zijn extra buigzame zolen erg belangrijk. Dit ondersteunt de goede groei van de voetjes. Hoe groter jouw kind wordt, hoe minder flexibel de zolen hoeven te zijn. Maar zelfs bij schoenen in maat 28 moeten de zolen nog makkelijk te buigen zijn. Dit zal het comfort waarmee je kind op de schoenen loopt ook flink verhogen.

kinderschoenen-met-klittenband

Welke sluiting kies je?

Er zijn kinderschoenen te koop met klittenbandsluiting, maar ook met veters of een rits. Wil jouw peuterzoon alles zelf doen, dan kunnen klittenbandschoenen veel driftbuien voorkomen. Heb je een eigenwijze dochter die graag veters wil leren strikken? Meisjesschoenen met zowel veters als een rits kunnen de oplossing zijn. Maak een afweging tussen wat handig is en wat jullie mooi vinden en zo zal er altijd een perfecte schoen te vinden zijn.