Wanneer kan mijn kind naar een sportvereniging?

Iedereen is er ongetwijfeld van op de hoogte dat sporten zeer belangrijk is. Niet alleen voor volwassenen, maar juist ook voor kinderen is het zeer goed om regelmatig te gaan sporten. Er zijn namelijk vrijwel enkel voordelen en geen nadelen als het over sporten gaat. Aan de ene kant zorgt sporten er bijvoorbeeld voor dat je als mens voorzien bent van een goede conditie. Als kind al bezig zijn met je conditie is goed voor je weerstand en de algehele gemoedsrust. Daarnaast is sporten voor kinderen natuurlijk leuk omdat je er veel plezier uithaalt. Sporten is ook goed voor de ontwikkeling, want het bewerkstelligt ook je cognitieve vermogens. Als klap op de vuurpijl is sporten bij een vereniging ook nog eens een zeer leuke aangelegenheid. De combinatie van deze dingen maakt sporten dus een waar feest voor ieder kind. Maar hoe oud moet je zijn om bij een sportvereniging te kunnen als kind? In dit artikel lees je daar meer over, zodat jij als ouder daar al op kunt participeren.

Ontwikkeling in leeftijd

Voordat het überhaupt nuttig is om je kind naar een sportvereniging te sturen, is het van belang om de ontwikkeling van je kind in ogenschouw te nemen. Een kind op jonge leeftijd maakt namelijk zeer veel ontwikkelingen door. Met het oog op de ideale leeftijd voor een sportvereniging, is het dan ook belangrijk om deze ontwikkeling even nader te beschouwen. Om op die manier een meer genuanceerd beeld van de situatie te krijgen.

  • Het tweede levensjaar

In het tweede levensjaar van je kind is er in de regel sprake van het eerste contact met andere kinderen. Voor het tweede levensjaar is je kind nog redelijk gesloten en zal hij of zij nog niet echt veel contact met leeftijdsgenoten of andere onbekenden maken. Met het oog op sport heeft het dan ook nog niet heel veel zin om je kind naar een vereniging te sturen. Vaak speelt je kind al wel in zijn tweede levensjaar, maar voert hij of zij vooral eigen activiteiten uit. Deze activiteiten zorgen er dan voor dat hij of zij zich op een goede manier kan ontwikkelen. Kortom: in het tweede levensjaar speelt je kind al wel vaak in een groep. Maar als het gaat om deze groep, speelt je kind vooral nog alleen.

  • Het derde levensjaar

In het derde levensjaar is de cognitieve toestand van je kind al danig aan verandering onderhevig. In het derde levensjaar komt het regelmatig voor dat je kind ook met andere kinderen gaat spelen. Dit is dan ook het moment dat je kind echt contact maakt met de sociale buitenwereld. Hij of zij leert ook anderen kennen naast zijn vaste, vertrouwelijke kring. Met andere woorden: dit is het moment waarop je kind de wereld gaat ontdekken. Een prachtig moment, aangezien de wereld heel veel te bieden heeft voor een jong kind. Een gouden toekomst staat in het vooruitzicht. Aangezien je kind in het derde levensjaar ook met anderen kan spelen, is dit het moment dat je er misschien voor openstaat om je kind al regelmatig te laten sporten in een sportvereniging. Welke opties zijn er voor jonge kinderen?

De fase voor het echte sporten

In principe kun je tijdens het derde levensjaar tegenwoordig al ingeschreven worden voor verschillende sporten. Dit is een groot verschil in vergelijking met vroeger. Vroeger moest je namelijk minimaal 5 jaar oud zijn om je te kunnen inschrijven bij een sportvereniging. Tegenwoordig is men zich echter bewust van de voordelen van het eerder beginnen met sporten. Het is namelijk een soort van inkomen en om die reden kun je op jonge leeftijd al participeren in een sportverening. Lees hieronder enkele voorbeelden.

  • Tuimelen

Wellicht heb je nog nooit van de term 'Tuimelen' gehoord. Dit is ook wel logisch, want het is niet echt een sport, maar een 'voorbereidende' sport. Hiermee wordt een sport voor jonge kinderen bedoeld. Met deze sport kunnen ze zich dan voorbereiden op echte sporten en dit gegeven brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee. Niet alleen kunnen ze dan socialiseren met anderen. Ook is er de mogelijkheid om alvast te trainen voor de echt sport, zodat ze een beter fundament hebben dan de gemiddelde persoon. Tuimelen is een voorbereiding op de beroemde sport Judo. De kinderen krijgen hier dan weliswaar training, maar dan op een veel lichtzinniger niveau. Er is nog veel minder sprake van discipline. Het gaat meer om samenspelen en een leuke tijd tegemoet gaan. Het is dus een voorbereiding op het meer serieuze werk. Je kunt je kind al inschrijven vanaf 3 jaar voor deze sport.

  • Kaboutervoetbal

Vroeger moest je minimaal 5 jaar oud zijn om te kunnen worden ingeschreven bij een sportvereniging. Dit is tegenwoordig echter niet meer het geval, omdat het fenomeen kaboutervoetbal zijn intrede in deze wereld heeft gedaan. Kaboutervoetbal is voor kinderen onder de 5 jaar. Het leuke aan kaboutervoetbal is dat de regels een stuk minder streng zijn. Plezier en een leuke samenwerking staan centraal en daar wordt bij deze sport dan ook het meest op gefocust. Het is niet alleen een ideale voorbereiding, maar het zorgt er ook voor dat je erachter komt wat je kind leuk vindt en wat niet. Vind je kind het bijvoorbeeld niet leuk om te voetballen? Dan kun je er zo snel achter komen en heb je vervolgens nog genoeg tijd om te switchen.

  • Overige vormen

Niet bij elke sport is er de mogelijkheid om al voor het vijfde levensjaar te beginnen. In de regel is het wel zo dat dit vaak geldt voor zeer populaire sporten. Voetbal is een van de populairste sporten ter wereld. Ook judo en bijvoorbeeld tennis behoren tot de zeer populaire sporten. Bij die sporten zijn dan ook vaak voorbereidende sporten in het leven geroepen. Maar let wel: je kunt je niet bij elke sport al op jonge leeftijd inschrijven. Er zijn veel verschillende sporten en daarom natuurlijk ook veel verschillende eisen. Bovendien heerst er ook geen algehele consensus. Het kan zijn dat de ene vereniging bijvoorbeeld sneller jonge kinderen aanneemt dan andere verenigingen. Elke vereniging heeft immers weer andere regelgeving. Informeer dus altijd goed.

Welke sport past bij je kind?

Veel ouders weten vaak niet welke sport het beste bij hun kind past. Er zijn immers zoveel verschillende sporten. Het is dan ook wel logisch dat dit niet lang niet altijd duidelijk is. Daarom is de voorbereidende fase ook een goede fase om te oriënteren. Dit is de fase waarin je erachter komt wat wel bij je kind past en wat niet. Het probleem is dat je kind vaak zelf ook niet precies weet wat hij of zij wil. Dit is natuurlijk ook niet geheel onlogisch. Zelfs voor ouders is het soms lastig om keuzes te maken. Laat staan hoe dit voor kinderen is. Gelukkig is er altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van proeflessen. Het voordeel van een proefles is dat je gratis een paar keer kunt meedoen. Dit is een ideale manier om erachter te komen of de sport iets voor je kind is. Je moet daarbij niet alleen letten op hoe hij of zij zich uit. Je moet ook kijken naar zijn intrinsieke vermogens. Ziet je kind er gelukkig uit? Of valt dit wel mee? Soms vertellen kinderen immers niet altijd de waarheid, vanwege sociale druk of omwille van een andere reden.

Sport stimuleren

Je kind moet zelf de keuze maken welke sport het best bij hem of haar past. Als ouder heb je echter de taak om je kind te stimuleren voor sport. Dit betekent dat je veel met je kind in de weer moet zijn. Veel kinderen houden wel van spelen, dus vaak is dit voor ouders niet heel lastig. Je kunt bijvoorbeeld met hem of haar gaan rennen. Maar het kan ook leuk zijn om met een bal over te trappen. Op die manier kom je er een stuk sneller achter welke sport het beste bij je kind past. We hebben namelijk 9 levenslessen die je kind kan leren van sport opgesteld. Dat artikel vertel je nog meer waarom sport van belang is. 

Eindconclusie

In dit artikel is allereerst ingegaan op de gemiddelde leeftijd waarmee je aan een sport kunt beginnen. Dit aan de hand van de ontwikkeling van je kind en ook hoe verenigingen tegen jonge kinderen aankijken. De voorbereidende sporten zijn in het leven geroepen: juist omdat er zoveel vraag naar is. Is je kind inmiddels 5 jaar oud? In veel gevallen is het dan mogelijk om verschillende sporten te beoefenen. Dit is namelijk een vaste leeftijd, maar ook hier bestaan natuurlijk uitzonderingen op. Veel verenigingen laten kinderen op de derde leeftijd al toe voor de voorbereidende sporten.