6 dingen die je later meemaakt als je een jongensmoeder bent

Misschien had je het als toekomstige moeder helemaal niet aan zien komen: moeder worden van alleen maar jongens. Natuurlijk houd je van je jongens, maar je moet er wel even aan wennen dat je niet gezellig met een dochter aan elkaars haar kunt frunniken, leuke kleding kleding passen en samen lekker gaat shoppen. Als moeder van alleen maar jongens maak je weer heel andere dingen mee. Bereid je dus goed voor op de volgende 6 dingen die je gaat meemaken als een jongensmoeder.

1. Een beetje geweld hoort erbij

Hoe goed en netjes je opvoeding ook is, jongens hebben nu eenmaal de neiging om zich vooral fysiek te uiten. Dit komt dan ook vooral voor in soms flinke stoei- en vechtpartijen onderling. En ook al zet je ze vervolgens flink op hun plaats, je kunt er gerust vanuit gaan dat dit de volgende dag alweer is vergeten en dat ze weer rollebollend door de kamer gaan. Kijk ook niet op dat één van de jongens eens met een blauw oog thuis komt of met een tand door de lip. Dit is nu eenmaal het leven van opgroeiende jongens.

2. Chaos en rommel

Iets in jongens zegt hun dat het helemaal niet erg is afval op tafel te laten liggen, vieze sokken en ondergoed onder het bed en de playstation onder de vingervlekken. Al heb je je hele huis volstaan met prullenbakken, je jongens zullen het presteren om hun vuilnis netjes naast de vuilnisbak te deponeren. De vieze was? Die zul je toch echt zelf uit hun slaapkamer moeten halen, want het komt gewoon niet bij ze op om het zelf in de wasmand te deponeren. En die spiegel op hun kamer? Och zolang ze nog steeds hun kapsel in model kunnen brengen is die spiegel helemaal niet vies hoor. Hoe laat je je kind hun eigen kamer opruimen?

3. Een lege koelkast

Als je jongens nog schattige kleuters zijn heb je er nog niet zoveel last van. Zodra ze in hun tienerleeftijd komen, dan gaan ze los op het eten. Niets, maar ook echt niets aan voedsel staat nog veilig in de kasten en de koelkast. Heb je voor je visite iets lekkers gekocht? Reken er maar op dat dit de volgende dag op onverklaarbare wijze verdwenen is. Kook je nog heel afgepast? Houd daar maar mee op, je moet echt letterlijk voor een heel weeshuis koken en de kans is er dat het nog niet genoeg is. Natuurlijk hebben tienerjongens veel voedsel nodig, maar probeer ook de nodige plekjes te vinden waar jij je eigen chips en chocolade verstopt. Anders is het in een mum van tijd weg.

4. Poep- en scheet grapjes en opmerkingen

Hier zal niet elke jongensmoeder van gecharmeerd zijn, maar probeer er maar aan te wennen. In het openbaar scheten laten is voor jongens, vooral op tienerleeftijd helemaal niet vreemd. En het ergste is dat er daarna nog keihard over gelachen wordt en de gekste grapjes en mopjes over scheten en poep de revue passeren. Probeer daar als moeder tegen tienerzonen dan maar eens serieus op in te gaan. Dat gaat je niet lukken.

5. Het toilet

Een heel herkenbaar probleem van jongensmoeders zullen de toiletavonturen zijn. Jongens hebben blijkbaar iets andere toiletmanieren dan meisjes. Ten eerste natuurlijk altijd die wc-bril die eeuwig, omhoog staat. Nooit doet één van die jongens, inclusief vader, de moeite om na het toiletgebruik de wc-bril naar beneden te doen. Is misschien ook niet nodig, want na een toiletbezoek van je jongens zul je er achteraan moeten. Al staan ze nog zo dicht op de wc-pot, ze presteren het alsnog om veelvuldig naast de pot te plassen. En dan hebben we het nog niet eens over het toilet die ‘vergeten’ is om door te trekken, of het niet gebruiken van de toiletborstel, zodat jij van hun remsporen mag genieten. Een lange adem en al vanaf jonge leeftijd toiletmanieren er instampen is misschien de enigste oplossing.

6. Schoonmaken? Daar hebben we moeder toch voor?

Bij meisjes is het schoonmaak gen vaak van nature ingebouwd. Bij jongens? Nee joh. Dat is vrouwenwerk. Ook al ziet de slaapkamervloer er niet meer uit, zolang ze de obstakels nog kunnen overbruggen om bij hun bed te komen is het toch goed? Joh, wat maakt die dikke laag stof op de computer nou uit? Zolang er nog steeds beeld op hun monitor is hoef je daar geen aandacht aan te schenken. En dan ben je al eens zo aardig geweest om hun slaapkamer op te ruimen en schoon te maken. Ten eerste zal ze het niet eens opvallen en ten tweede lijkt het wel of ze het als vanzelfsprekend zien dat moeder dit doet.