De eerste smartphone voor je kind

De laatste jaren zie je kinderen steeds jonger met een eigen smartphone. De leeftijd voor een eerste mobiele telefoon is flink gedaald. Zelfs op de basisschool zie je al kinderen met een eigen smartphone. Maar de meeste kinderen krijgen hun eerste telefoon vlak voordat ze naar de middelbare school gaan. Hoe ga jij om met de eerste smartphone voor je kinderen? En waar moet je op letten?

Uiteraard bepaalt iedereen zelf wat een geschikte leeftijd is voor de eerste telefoon voor z’n kind. Sommige ouders vinden het fijn als hun kind altijd bereikbaar is. Terwijl andere ouders een telefoon onnodig vinden en zelfs als een vorm van overbodige luxe beschouwen. Ze wachten liever met de aanschaf van een telefoon tot een kind iets ouder is.

Op het moment dat kinderen van de basisschool naar de brugklas gaan, wordt een telefoon eigenlijk onmisbaar. Veel scholen hebben een eigen app waar kinderen informatie kunnen vinden over het rooster, eventuele uitval van lessen, klassenlijsten met contacten en bijvoorbeeld informatie over vakanties. Ook tijdens de lessen wordt de telefoon steeds vaker gebruikt.

Wanneer je de keus hebt gemaakt dat je je kind een smartphone wilt geven, is het natuurlijk belangrijk om te kijken welke smartphones geschikt zijn voor kinderen. Welk merk en welk model ga je aanschaffen? Hierbij is het belangrijk om te kijken naar 3 punten:

1. Wat voor soort abonnement is geschikt voor de eerste smartphone van je kind?

Soms zie je door de bomen het bos niet meer met al die verschillende aanbiedingen van alle telefoonmaatschappijen. Er zijn veel verschillende soorten abonnementen. Ons advies is om low-budget te beginnen. Neem bijvoorbeeld een sim only abonnement met een budget smartphone. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten.

2. Wat zijn belangrijke functies voor de smartphone van je kind?

De eerste smartphone voor je kind hoeft natuurlijk niet gelijk de nieuwste (en duurste) Samsung of iPhone te zijn. Denk van tevoren goed na welke functies die de smartphone moet hebben. Ga dan op zoek naar een geschikt model dat het beste aansluit bij je wensen. Bellen, sms’en, internetten en WhatsAppen is tegenwoordig mogelijk op elke smartphone. Veel mensen vinden ook een goede camera op hun telefoon belangrijk, zodat ze leuke foto’s kunnen maken. Uiteraard is het fijn als een telefoon ook wat opslagcapaciteit heeft zodat er een paar spelletjes en apps gedownload kunnen worden.

3. Welke behuizing kies je bij een smartphone voor je kind?

De meeste kinderen zijn niet zo zuinig op hun spullen. Er gebeuren tijdens het spelen nog wel eens ongelukjes. Het is dus belangrijk dat het toestel dat je kiest tegen een stootje kan. Let daarom bij het uitzoeken van een telefoon goed op het materiaal van de behuizing. Een aluminium of metalen behuizing kan beter tegen een stootje dan een glazen of kunststof behuizing, en is dus beter geschikt als eerste telefoon voor een kind.

Tot slot nog een tip als je kind zijn eerste smartphone gaat gebruiken

Het is belangrijk om je kind uitleg te geven over het verantwoord gebruik van een telefoon. Er is de laatste jaren veel aandacht in de media voor problemen door sexting en pesten via sociale media of Whatsapp. Al deze onderwerpen zijn samen te vatten onder de noemer ‘mediawijsheid’. Zorg dat je hierover met je kind praat, zodat ze begrijpen wat het effect kan zijn van bepaalde acties en handelingen. Maak je kind bewust van hoe ze het beste kunnen omgaan met hun mobiele telefoon.