7 leuke kerst knutsel ideeën om samen met je kind uit te voeren

In de kerstvakantie heb je tijd om te rusten. Samen met je gezin kun je weer opladen van de afgelopen periode. Deze vakantie kun je gebruiken om te evalueren. Hoe is het afgelopen jaar geweest? Wat neem ik als (jonge) moeder mee naar volgend jaar? Tijdens de kerstperiode is er ruimte voor bezinning maar ook om lekker te knutselen. Je bent vaker met je kinderen in huis. De kinderen moeten hun energie kwijt en aan de slag met hun creativiteit. Wij hebben hier de 7 leukste knutsel ideetjes.

Bij sommige knutsel ideeën kun je de kinderen hun gang laten gaan. Weer bij andere knutselactiviteiten zal jij of je partner actief moeten mee moeten doen. En bij andere activiteiten kun je met gepaste afstand een oogje in het zeil houden.

1. Maak een kerstslinger

Pak je familieplanner of gezinskalender erbij. Leg je kinderen uit dat jullie zelf een leuke adventskalender gaan maken. Vanaf 1 december tel je elke dag af tot en met 24 december: kerstavond. Je kunt een slinger van stevig touw maken. Hang daar dan allerlei versierde doosjes of wc-rollen aan. Het is belangrijk dat je van de wc-rollen een dichte koker maakt. Maak een onderkant van stevig karton. Die onderkant plak je aan de rol vast. De bovenkant moet op een lampion lijken, want je hangt de dichte rol aan het touw. Door aan de bovenkant bij beide zijkanten een gaatje te prikken, kun je daar weer een touwtje aan vastmaken. Dat maak je dan weer vast aan het stevige touw. Versier de wc-rollen met de kinderen. Je kunt die rood of groen verven. Laat de wc-rollen drogen en plak dan de cijfers op (1 tot en met 24). Je kunt zelf cijfertjes maken of die uitprinten. Als je een printje maakt, kunnen de kinderen de cijfers zelf inkleuren met bijvoorbeeld een gele of oranje stift. Wanneer de kinderen op bed liggen, stop je in elk rolletje een chocolaatje of kleine cadeautjes in die passen bij hun leeftijd.

adventskalender-wc-rol

2. Maak wat kerstkaarten

Niet is leuker om zelf met de kinderen kerstkaarten te maken. Het is leuk om de kaarten uit te delen of op de brievenbus te doen. De ontvanger zal daar zeker blij mee zijn. Het wordt zo een mooi lichtpuntje voor hen in deze donkere dagen. Hoe maak je een leuke kerstkaart? Bedenk een thema. Stuur bijvoorbeeld een kerstgroet. Stuur een afdruk van een kinderhandje met de tekst: Lieve kerstgroetjes van ons. Je hebt een stevig A4tje nodig. Die vouw je door het midden, zodat er een lange zijde ontstaat. Je vouwt het weer vanaf het midden en knipt het daar doormidden. Zo heb je twee kaarten. Je kunt ook vier A6 kaartjes maken. Als je een stevig rood papiertje gebruikt, kun je bijvoorbeeld op een wit papiertje een rood handafdrukje maken. Laat het drogen en plak dat op wat steviger papier. Je kunt de kinderen ook gewoon lekker laten kliederen met vingerverf. Niets is te gek, niets is te dol. Het is leuk om je kinderen te zien knutselen en het is leuk om zo een creatieve kaart te ontvangen. Het is echt een win-win situatie.

maken-van-kerst-kaarten

3. Maak een kerststal

Door al de commercie zou je het soms nog bijna vergeten. Vanuit de christelijke traditie denken we tijdens het kerstfeest aan baby Jezus in de stal. Leuk om het bijbel verhaal te lezen en de kinderen het verhaal uit te laten tekenen of schilderen. Op internet staan ook veel plaatjes die kunt uitprinten om zelf een kerststal te maken. Het uitknippen is niet altijd even makkelijk en daar is wel hulp bij nodig. Gebruik wat stevig papier voor het uitprinten, want dat kan iets meer hebben bij het inkleuren of verven. Als dit te makkelijk is, kun je natuurlijk zelf de moeilijkheidsgraad omhoog krikken. Maak samen met je kinderen zelf de kerststalfiguren. Je kunt weer wc-rollen gebruiken voor de figuren of je gaat deze keer voor modelleer klei of pasta. Er is geen kerstfeest zonder de hoofdpersonen Jozef, Maria en baby Jezus natuurlijk. Maar de herders, schapen en een ezel horen daar zeker bij. Wie de smaak goed te pakken heeft, kan een paar engelen maken en de Drie wijzen uit het Oosten.

kerststal-maken

4. Maak een sneeuwpop

Als het weer geen witte kerst wordt, kun je buiten geen sneeuwpop maken. Dat is natuurlijk jammer. Niet getreurd, want er zijn andere mogelijkheden. Knip een sneeuwpopvorm uit een groot karton en laat de kinderen de pop lekker wit verven. Een andere optie is om de pop vol te plakken met watten. Je kunt knopen gebruiken voor de ogen en een ander stuk karton voor de neus. Vergeet die niet oranje te verven, want het moet een wortel voorstellen. Gebruik wat takjes voor de armen. Let op: met supersterke lijm wil dat prima lukken; laat je kind dit niet zelf doen. Als je zwart vilt hebt, kun je dat gebruiken voor een leuke hoed voor de sneeuwpop. Als je dat niet hebt, gebruik je weer karton. Je kunt het leuk afmaken met een rood stukje stof als sjaaltje voor de sneeuwpop. De mond kun je tekenen met een zwarte marker.

samen-een-sneeuwpop-maken

5. Bak samen kerstkoekjes

Koken of bakken past in het rijtje van knutselen. Een knutselwerkje dat je ook nog mag opeten, is natuurlijk helemaal geweldig. Samen bakken is de lekkere versie van samen kleien. En het is ook meteen de langere versie. Door samen koekjes te bakken, kan je je kind helpen om alle ingrediënten door elkaar te husselen. Kinderen vinden het al heel wat als ze de ingrediënten zelf in een beslagkom mogen doen. Lekker met een garde kloppen, roeren, het hutselen vinden kinderen allemaal fijn. Haal alles uit de kast, waar is grootmoeders deegroller gebleven? Kneden en vormpjes maken, hoort erbij. Je kunt allerlei vormen gebruiken voor de koekjes. De cookie man, hartjes, engeltjes, sterrjes zijn slechts een paar ideeën voor leuke kerstkoekjes. Het is leuk om de vormpjes te versieren met glazuur of chocolade. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin met zandkoekjes waar je alleen bloem, suiker, boter, ei en een oven voor nodig hebt. Een simpel recept kun je zo op internet vinden.

samen-met-de-familie-koekjes-maken

6. Winterdecoratie

De winter kent ook mooie dagen om lekker te wandelen. Trek je warme kleding en schoeisel aan en ga op pad. Een gezellige natuurwandeling kan niet ontbreken tijdens de kerstvakantie. Neem een tas mee, zodat jullie je vondst in kunnen bewaren tijdens de zoektocht. Maak nog meer versiering met wat je buiten hebt gevonden. Ga op zoek naar leuke dingen voor een heuse kerstkrans. Verzamel allerlei mooie spulletjes die de natuur je biedt. Je kunt kleine takjes, dennentopjes, dennenappels enzovoorts gebruiken om een winterkrans te maken. Het is leuk om bijvoorbeeld de dennenappels te spuiten in goud- of zilverkleur. Je kan een combinatie van jullie natuurvondsten en kerstballen maken. Zo zie je maar dat er genoeg opties zijn om zelf decoratie te maken.

winter-wandeling

7. Maak een eigen photo booth

Knutsel samen met je kinderen een fotohokje in elkaar. Ook hiervoor heb je net als bij de sneeuwpop een groot stuk karton nodig. Knip uit het karton een mooie Instagram frame of vorm uit: denk aan de welbekende fotoframe van de polaroid; een vorm met een witte randen. De levensgrote frame moet je vasthouden wanneer je een foto maakt. Het is de bedoeling dat jullie hoofden binnen de witte randen verschijnt wanneer de foto wordt gemaakt. Er is dus wat knipwerk nodig voor de binnenkant. Je knipt daar een vierkant uit. De randen schilder je dus helemaal wit en je maakt wat leuke props oftewel attributen met de kinderen. Knip van tevoren wat grote vormpjes uit. Denk aan een grote snor, bril of vlinderdas. Deze kunnen je kinderen zwart verven. Wie nog energie heeft, mag glitters erop plakken. Je kunt een grote rode mond maken. De vormpjes plak je op een satéstokje (let op: het puntje van de stok is gevaarlijk; die moet je zelf afbreken). Zet je telefoon op de zelfontspanner en maak een familiefoto!

Onwijs veel knutselplezier

We hopen dat de zeven ideeën je aanspreken en dat je die samen met je kinderen gaat uitvoeren. Het belangrijkste is dat je geniet tijdens het knutselen. Als je alleen een oogje in het zeil houdt, is het fijn dat de kinderen zichzelf goed kunnen vermaken. Voel je vrij om de ideeën aan te passen naar eigen wens. Uiteindelijk moet je ook je eigen creativiteit aanwakkeren. Soms heb je veel knutselmateriaal al in huis. Misschien heb je al een groot stuk karton of wat wc-rollen staan bij het oud papier. Als je verf voor de kinderen in huis haalt, let dan wel op om knutselverf op waterbasis te kopen. Je hebt wel wat voorbereiding nodig: trek bijvoorbeeld niet je beste zondagskleren aan wanneer het tijd is om te knutselen. Zorg ervoor dat de tafel waarop geknutseld wordt een tafelkleed heeft dat vies mag worden. Want dat gaat zeker gebeuren. Veel knutselplezier tijdens deze winterperiode. Vrolijk kerstfeest.