Hoe creëer ik een ochtendritueel met kinderen?

Om alles soepel te laten verlopen, zijn er ouders die heel ver gaan. Sommigen laden alle spullen s'avonds al in de auto, zodat er s'ochtends geen tijd verloren gaat omdat er moet gezocht worden naar een boekentas of sporttas. Het is niet altijd even gemakkelijk om kinderen aan te moedigen zich op tijd klaar te maken voor school. Vaak eindigt het in vele gezinnen als een complete chaos, waar niemand uiteindelijk beter van wordt. Heb je er ook genoeg van? Lees dan verder om te weten te komen hoe je een ochtendritueel met kinderen creëert.

Voorbereiding

Voordat je een ochtendritueel creëert met kinderen, moet je rekening houden met een aantal andere dingen. Ook al lijkt het voor de hand te liggen en hebben we het allemaal al eerder gehoord, maar het belang van slaap kan niet worden overschat. Vaak niet voor volwassenen en tieners, maar al zeker niet voor jonge kinderen. Opdat je kind niet zeurt of moeilijk doet in de ochtend, moet je ervoor zorgen dat je kind voldoende slaap krijgt. Vervolgens is het belangrijk dat jij opstaat voor je kinderen hun bed uitspringen (wat gelukkig zelden gebeurt!). Als je eerder opstaat, heb je even tijd voor jezelf om in alle rust een tas koffie te drinken of te ontbijten. Van zodra iedereen wakker wordt, zul je het immers druk hebben om iedereen aan het werk te zetten. Niet alleen je kinderen profiteren van een vast ochtendritueel, ook jij kunt er de vruchten van meeplukken. Je zult je dag fijner en aangenamer starten door simpelweg eerder op te staan en wat tijd voor jezelf te nemen. Hieronder enkele tips om een goedwerkend ochtendritueel te creëeren:

Praat erover

Kies een gepast tijdstip om de ochtendroutine met je kind te bespreken, zoals tijdens het rijden in de auto of terwijl je samen een tussendoortje eet. Hierbij kan je je zoon of dochter vragen wat hij of zij denkt dat er moet gebeuren in de ochtend voordat ze naar school gaan. Als in de opsomming van taken dingen vergeten worden, kan je hem of haar erop wijzen. Een veelvoorkomende taak die vergeten wordt, is het poetsen van de tanden en het wassen van het aangezicht. Loop desnoods een paar keer door alle stappen, zodat ze een goed idee hebben van wat er s'ochtends moet gebeuren van zodra ze wakker worden. Hoewel je kind onvermijdelijk nog steeds begeleiding zal nodig hebben, geeft het praten over een ochtendritueel een goed inzicht over wat er elke dag moet gebeuren.

Maak een schema

Nadat je alles hebt besproken, maak je een schema voor je kind met de volgorde van hun ochtendroutine. Maak een foto van elke stap die hij of zij moet nemen: een van het potje, een van hun tandenborstel, een van hun kleren, enz. Of je kunt je kinderen zelf hun ochtendritueel laten tekenen. Op die manier beleven ze er dubbel plezier aan en zullen ze nog meer geneigd zijn om het ritueel te volgen.

Het opmaken van een schema met foto of tekening, biedt zelfs heel jonge kinderen een bron van informatie. Ze kunnen het schema raadplegen wanneer ze niet zeker weten wat ze vervolgens moeten doen. Een schema kan zelfs heel erg nuttig zijn als je kind de weg in het ochtendritueel kwijtraakt. Door je kind eraan te herinneren om het schema te controleren, bereik je hem of haar op een krachtigere manier. Als je je kind alleen maar zou opdragen wat hij of zij moet doen, wakker je hoogstwaarschijnlijk een machtstrijd aan. Maar als je met een schema werkt, is er geen enkele discussie mogelijk.

Laat je kind zijn of haar lunch klaarmaken

Afhankelijk van wat er allemaal s'ochtends moet gebeuren, is het waarschijnlijk beter om dit de avond tevoren te doen. Door je kind aan te moedigen om zijn eigen lunch klaar te maken, doe je niet aan kinderarbeid. Integendeel, je geeft je kind de kans om de leiding te nemen over zijn of haar schooldag. Ben je bezorgd dat de lunch van je kind enkel zal bestaan ​​uit niets anders dan crackers en zoetigheden? Maak dan een eenvoudige regel, zoals bijvoorbeeld dat de lunch moet bestaan uit een eiwit, een graanproduct, een vrucht en een groente. Als je kind nog jong is, help hem of haar bij het bedenken van de opties in elke categorie. Is je kind al wat ouder, dan kan je hem of haar vragen om op voorhand na te denken over wat ze in hun brooddoos willen stoppen. Dit maakt het winkelen eenvoudiger en als je je kinderen het gevoel geeft dat ze inspraak hebben, zal ook het ochtendritueel soepeler verlopen.

Bied beperkte keuze aan kleding

Kinderen toestaan ​​om hun eigen kleding te kiezen is geweldig, maar het kan behoorlijk tijdrovend zijn in de ochtend. Daarom is het beter om twee opties voor je kind klaar te leggen om uit te kiezen. Plaats ze altijd op dezelfde plaats, zoals bijvoorbeeld een uitgekozen plankje in hun kast, zodat ze weten waar ze 's ochtends moeten kijken. Is je kind al wat ouder, moedig hem of haar dan aan om de avond ervoor hun kleding klaar te leggen, zodat ze s'ochtends geen beslissingen hoeven te nemen wanneer ze maar half wakker zijn.

Laat gevolgen toe

Wanneer de planning en het routineritueel niet werkt, probeer dan een natuurlijk gevolg toe te staan ​​in plaats van te zeuren en telkens hetzelfde te moeten herhalen. In het begin kan het wat onaangenaam zijn, maar het zal wel effectief zijn en waarschijnlijk maar één keer hoeven te gebeuren. Bijvoorbeeld, doet je kind er te lang over om uit bed te komen? Dan zal er geen tijd zijn om pannenkoeken te eten, je kind zal dan genoegen moeten nemen met een mueslireep in de auto. Maakt je kind geen aanstalten om zich aan te kleden? Dan zal hij of zij de kleren moeten meenemen en op school moeten aankomen in zijn of haar pyjama. Dit zijn geen straffen, het zijn gewoon dingen die logischerwijs gebeuren als de routine niet wordt gevolgd.

Zorg voor tijd samen

Een reden dat kinderen 's morgens vaak zeuren, is omdat ze willen dat je hen helpt. Je kind heeft tijd nodig met zijn mama of papa. Ook al moet alles vaak snel gaan, het is belangrijk om een paar minuten tijd voor je kind aan het ochtendritueel toe te voegen.

Het lijkt misschien alsof je geen 5-10 minuten over hebt, maar als je het toch probeert, zal het je waarschijnlijk ook tijd besparen. De genegenheid en aandacht dat je kind kreeg, zal ervoor zorgen dat hij of zij de rest van de ochtend minder moeilijk gaat doen. Voordat het tijd is om de ochtendroutine te beginnen, probeer iets eenvoudigs te doen (met duidelijke grenzen). Als je kind al vroeg klaar is met de ochtendroutine, kun je uiteraard meer tijd samen doorbrengen, wat ook een grote natuurlijke stimulans is.

Houd het leuk

Help ze met het maken van een afspeellijst met favoriete nummers om naar te luisteren terwijl ze hun tandenpoetsen en aankleden. Of laat ze een recept voor de pannenkoek kiezen en bak een grote stapel samen in het weekend. Vertel elkaar om de beurt wat je de afgelopen nacht gedroomd hebt tijdens het ontbijt of in de auto. De ochtend kan vaak hectisch en stressvol zijn, maar het is ook het grootste deel van de tijd die velen van ons met de kinderen doorbrengen. Deze kleine momenten kunnen ons, en onze kinderen, de kleine boost geven die we nodig hebben om de dag te beginnen met een geliefd gevoel.