Een ziek kind op vakantie, wat nu?

Jullie zijn lekker met je gezin aan het genieten van een vakantie in het buitenland. Het is een scenario waar je liever niet aan wilt denken, maar het kan toch voorkomen dat je kind tijdens de vakantie ziek wordt. Wat moet je dan doen en wie bel je dan voor hulp? Heeft je kind een zonnesteek opgelopen of last van diarree, wat kun jij dan als ouder doen? En in hoeverre ben je verzekerd tegen medische kosten? Hierbij een aantal handige tips om voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen als kind ziek wordt op vakantie.

Slimme voorbereidingen

Je kan nooit weten wat er gebeurd, maar over het algemeen geldt ‘beter safe than sorry’. Met een aantal slimme voorbereidingen ben jij in ieder geval voorbereid als je zoon of dochter toch ziek wordt op vakantie. Een van de eerst tips is het telefoonnummer van jouw eigen dokter in je mobiele telefoon op te slaan, vergeet daarbij niet om ook de juiste landcode – voor Nederland 0031 – ervoor te zetten. Is je kind op vakantie behoorlijk ziek en weet je niet wat je moet doen, dan kun je altijd je eigen huisarts bellen voor advies. Het is niet alleen fijn dat je in je eigen taal hulp kunt vragen, maar de huisarts kent jouw kind ook al. Daarnaast kan de huisarts je ook adviseren over wat je moet doen, welke medicijnen er nodig zijn en of het nodig is om een lokale dokter op je vakantiebestemming te bezoeken. Daarnaast is het ook slim om het telefoonnummer van je reisverzekering op te slaan. Op het moment dat in het buitenland naar een dokter of ziekenhuis gaat worden er kosten berekend. Door voordien even te bellen met je verzekeraar van de reisverzekering weet je precies welke hulp er wel wordt vergoedt en wat niet. Ook kun je dan gelijk vragen hoe het wordt geregeld, soms worden de buitenlandse zorgkosten gelijk met de verzekering geregeld, maar het kan ook voorkomen dat je deze kosten zelf moet voorschieten. Omdat medische kosten in sommige situaties snel kunnen oplopen is het fijn om te weten wat je kunt verwachten. Vergeet ook vooral niet om je verzekeringspas mee te nemen en het boekje met de inentingen die je kind al heeft gehad. Daarnaast is het inpakken van een EHBO-doos met zaken zoals pleisters, pijnstillers, verband en aantal medicijnen ook slim.

Veelvoorkomende ziektes op vakantie

Als je kind tijdens de vakantie ziek wordt is prettig om te weten aan de hand van de signalen wat je kind mankeert en wat je er tegen kunt doen. Er zijn een aantal ziektes die kinderen op vakantie vaak oplopen. Bij de meeste kun je vaak zelf actie ondernemen, bij sommige ziektes is het verstandig om toch een lokale dokter te bezoeken. De meest voorkomende ziektes op vakantie zijn:

 • Diarree
 • Uitdroging
 • Zonnesteek
 • Onderkoeling

Last van diarree en uitdroging?

Diarree kan ontstaan op het moment dat er een darminfectie ontstaat met een virus. Vaak komt dat doordat er bacteriën zitten in besmet water of voedsel wat een darminfectie veroorzaakt. Jonge kinderen kunnen vaak last krijgen van diarree. Bijkomende klachten kunnen koorts en buikpijn zijn. Het is een vervelend verschijnsel, maar helaas iets waar je niks tegen kan doen. Gelukkig gaat het vaak naar een paar dagen weer over. Een bijkomend gevaar bij jonge kinderen is uitdroging als ze last hebben van diarree. In tegenstelling tot diarree moet je hier meteen actie ondernemen. Uitdroging kan in het ergste geval leiden tot een coma. Op het moment dat je kind niet goed drinkt, blijft huilen, last heeft van koorts of suf oogt, dan moet je direct contact opnemen met de huisarts of plaatselijke dokter. Verschijnselen van uitdroging zijn:

 • Weinig tot niet plassen
 • Koude benen en armen
 • Een droge mond en lippen
 • Snelle hartslag en ademhaling
 • Suf en verward zijn

Wat te doen bij diarree en uitdroging?

Op het moment dat je kind last heeft van uitdroging moet je zorgen dat hij weer meer vocht binnenkrijgt door meer te drinken. Ook kun je ervoor kiezen om je kind een waterijsje te geven, zo krijgt hij toch vocht binnen. Een middel wat helpt tegen diaree is ORS Junior. Dit is een medicijn in poedervorm wat je kunt oplossen in water. Het geeft als functie om bij diaree of braken het verlies aan vocht, zout en suiker aan te vullen. In ORS zit zout of suiker wat ervoor zorgt dat het vocht beter wordt opgenomen.

Een zonnesteek opgelopen

Baby’s en jonge kinderen kunnen snel een zonnesteek oplopen. Een zonnesteek kan een kind oplopen op het moment dat het lichaam zichzelf niet meer kan afkoelen en de warmte niet kwijt raakt. Hierdoor stijgt de temperatuur in zijn of haar lijfje en kan leiden tot een zonnesteek. Een zonnesteek kan een kind oplopen als hij of zij meer zweet dan hij drinkt en er te weinig vocht in het lichaam zit om te verdampen. Kenmerkend voor een zonnesteek zijn de volgende symptomen:

 • Een gloeiende huid en bleek eruit zien
 • Overgeven
 • Snelle hartslag en verwijde pupillen
 • Vermoeidheid en een slap gevoel
 • Suf en verward zijn
 

Wat te doen bij een zonnesteek

Als je zoon of dochter last heeft van een zonnesteek is het verstandig dat je je in kind naar een koele omgeving brengt of een plek in de schaduw. Laat je kind plat gaan liggen zodat zijn bloed naar zijn hersenen kan stijgen. Zorg ervoor dat strakke kleding losser gaat zitten en laat je kind regelmatig wat drinken. Blijft je kind last hebben van deze klachten, bel dan 112. Je kan een zonnesteek voorkomen door je kind tijdens de vakantie of warm weer voldoende te laten drinken en hem of haar een pet of zonnehoedje te dragen. Smeer daarnaast je kind regelmatig in met zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Zorg ook dat je veel in de schaduw blijft met je kind. Wat je vooral niet moet doen is een doek over de kinderwagen leggen, dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de kinderwagen juist gaat stijgen.

Last van onderkoeling

Kinderen kunnen ook last krijgen van onderkoeling als de lichaamstemperatuur minder dan 35 graden Celsius is. Dit kan ook gebeuren in een warm land waar je op vakantie bent, bijvoorbeeld als je kind lang in het koude zwembad water heeft gezwommen of als jullie in een plotseling regen stortbui komen. Signalen van onderkoeling zijn de volgende:

 • Een bleke en koude huid
 • Klappertanden en constant rillen
 • Blauwe lippen en bleek gezicht
 • Een onregelmatige hartslag
 • Suf en verward zijn
 

Wat te doen bij onderkoeling

Op het moment dat je kind onderkoeld is moet je ervoor zorgen dat hij of zij het weer zo snel mogelijk warm krijgt. Trek natte kleding snel uit of gebruik een handdoek om zijn lichaam af te drogen en warm te maken. Zorg eventueel weer nieuwe warme kleding. Ook kun je hem iets warms te drinken geven zodat de lichaamstemperatuur sneller oploopt, denk aan thee of warme chocolademelk.

Ziek zijn in het buiteland en zorgkosten

Op het moment dat je toch naar het ziekenhuis moet, bijvoorbeeld omdat je kind na een zonnesteek bewusteloos is of na onderkoeling nog steeds suf en verward oogt is het goed om te weten hoe het zit met de gemaakte zorgkosten. Iedereen uit Nederland heeft een basisverzekering, de basisverzekering vergoedt alleen medische kosten in het buiteland als ze onder spoedeisende hulp valken. Hierbij geldt het Nederlandse maximale tarief. Op het moment dat de kosten hoger zijn of ze vallen niet onder spoedeisende hulp krijg je de kosten niet vergoed. Ook geldt gewoon het eigen risico voor medische kosten in het buitenland wat je zelf moet betalen. Vaak heb je bij een aanvullende zorgverzekering meer kosten die je mag declareren, ook voor gemaakte zorgkosten in het buitenland. Wat dit is en welke zorgkosten je mag terug vragen hangt af van de verzekeraar. Maak je een verre reis of ga je lang op vakantie, dan is het verstandig om een aparte reisverzekering af te sluiten, een waarbij je volledige dekking van de medische kosten hebt en geen eigen risico. Ga je met jonge kinderen op reis, weet dan dat je bij de meeste reisverzekeringen de kinderen tot de leeftijd van vijf jaar gratis meeverzekerd zijn.

mamalove

Een ziek kind voor of tijdens de vakantie

Als je net op het punt staat om te vetrekken en je kind is ernstig ziek is het ook de vraag wat je doet. Als je kind zo ziek is dat jullie vakantie niet kan doorgaan, kan je de vakantie kosteloos annuleren. Dit kan wel alleen als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten en het geldt daarbij alleen voor r familie in de 1e en 2e graad. Om de vakantie te annuleren heb je een verklaring van de arts nodig waarin hij of zij verklaart dat je niet in staat is om te reizen. Wordt je kind toch onverwachts ziek tijdens de vakantie? Raadpleeg dan de bovenstaande tips of een lokale dokter. Als je in een resort, appartementencomplex of hotel verblijf kan je ook altijd vragen of het personeel een arts wilt bellen. Dit is handig omdat zij de taal spreken en inden de arts langskom precies kan uitleggen waar hij moet zijn. Vertrouw daarbij altijd op je eigen gevoel en intuïtie. Jij kent je kind het beste, als je het niet vertrouwt of je ziet je kind achteruit gaan, bel dan een arts. Ook kun je altijd met een mobiele telefoon in alle landen het internationale alarmnummer 112 bellen.