Wagenziekte bij kinderen - wat te doen?

Er is niets wat reizen met de auto ellendiger maakt dan een kind dat ziek is en voortdurend moet braken, maar het goede nieuws is dat zelfs de ergste wagenziekte te behandelen is. Als je kind last heeft van wagenziekte, kunnen de juiste medicijnen in combinatie met huismiddeltjes de misselijkmakende ellende een halt toeroepen, zodat je met het hele gezin samen kunt reizen zonder ontelbare keren te moeten stoppen met de wagen.

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte is een mysterieuze aandoening. In feite hebben onderzoekers nooit echt een reden gevonden hoe het komt dat sommige mensen zich ziek voelen telkens ze een autorit maken en anderen reizen zonder ook maar iets te voelen. Evenmin kunnen artsen een antwoord geven op de vraag waarom wagenziekte het ene kind ziek maakt en het andere niet. Hoewel het probleem de meeste jonge kinderen niet lijkt te hinderen, is er een bijzondere gevoeligheid op te merken bij kinderen van twee tot 12 jaar. Omdat veel van de kinderen met wagenziekte, of bewegingsziekte in het algemeen, op latere leeftijd regelmatig hoofdpijn krijgen, wordt er aangenomen dat bewegingsziekte mogelijk een vroege vorm van migraine is. Ook stress en opwinding kunnen wagenziekte veroorzaken of erger maken.

Wat weten we over de oorzaak?

Wagenziekte (en ook het ziek worden in de lucht of op het water) ontstaat wanneer de hersenen tegenstrijdige signalen van de bewegingsgevoelige delen van het lichaam ontvangen. Deze delen zijn de binnenoren, de ogen en de zenuwen in de ledematen. Onder normale omstandigheden reageren alle drie op elke beweging. Wanneer de signalen die ze ontvangen en verzenden niet gelijk zijn, zullen de hersenen tegenstrijdige signalen ontvangen en een reactie activeren. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld een kind dat heel laag op de achterbank van een auto zit, waardoor hij of zij niet naar buiten kan kijken. Het binnenoor van het kind voelt de beweging, maar de ogen en gewrichten niet. Of het nu genetisch bepaald of gewoon pech is, wagenziekte kan het moeilijk maken om een ​​gezinsvakantie met de auto te maken. Toch melden veel mensen succes met verschillende remedies tegen wagenziekte, dus het is en blijft altijd het proberen waard om alle mogelijke opties uit te proberen in het streven naar het beste comfort voor je kind in de auto.

Symptomen van wagenziekte

Het ziek worden in de wagen begint meestal met een vaag gevoel van maagklachten (misselijkheid), koud zweet, vermoeidheid en verlies van eetlust. Dit gaat meestal snel over tot braken. Een jong kind is minder in staat om zijn gevoel van onbehagen te beschrijven of kenbaar te maken, maar zal het tonen door bleek en rusteloos te worden, te gapen en te huilen. Later verliest het de interesse in voedsel (zelfs het meest favoriete), gevolgd door braken. Hieronder een paar opties om de symptomen van wagenziekte te verminderen of te voorkomen:

  • Vermijd overvloedig en zwaar eten voor of tijdens je autorit. Als de rit niet zo lang duurt, probeer dan geen maaltijden te nemen totdat je je bestemming hebt bereikt. Een klein, neutraal tussendoortje, zoals een droge koek en een flesje water, zal niet snel maagklachten veroorzaken of in mindere mate.
  • Als je kind onderweg last krijgt van wagenziekte, kun je beter de auto stoppen. Stop zo snel mogelijk en laat haar uitstappen en rondlopen, maar denk hierbij vooral eerst aan de veiligheid. Bij een lange autorit maak je beter regelmatig korte stops om wagenziekte te voorkomen.
  • In plaats van lezen of spelletjes spelen, laat je kind naar buiten kijken!
  • Van zodra wagenziekte bij je kind de kop opsteekt en je kunt niet meteen stoppen, probeer dan de aandacht van je kind weg te houden van het misselijke gevoel. Luister naar de radio, zing of praat met je kind.
  • De auto ventileren met frisse buitenlucht kan ook helpen om wagenziekte te voorkomen.
  • Als niets van voorgaande lijkt te werken, stop dan de auto, verwijder je kind uit het autostoeltje en laat hem of haar een paar minuten op haar rug liggen met haar ogen dicht en de benen omhoog. Om de symptomen te verminderen, kun je een koele doek op het voorhoofd leggen.

Overweeg medicatie

Als je kind gevoelig is voor wagenziekte en ouder is dan twee jaar, raadpleeg dan je kinderarts naar medicijnen om het ziek worden te voorkomen bij lange autoritten. Dimenhydrinate kan gebruikt worden voor kinderen vanaf twee jaar en difenhydramine kun je geven aan kinderen vanaf zes jaar. Uiteraard dien je voor beide medicijnen zorgvuldig de gebruiksaanwijzing te lezen om te bepalen hoeveel je kind mag innemen van het medicijn. De nevenwerking die het meest voorkomt, is slaperigheid.

Overweeg natuurlijke remedies

Onderzoek heeft aangetoond dat de volgende alternatieve therapieën nuttig kunnen zijn om de symptomen van wagenziekte te verminderen:

Gember

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dit wortelkruid de symptomen van wagenziekte vermindert. Verbindingen in gember helpen de maag te kalmeren door het darmkanaal te ontspannen. Gember kan ook het centrale zenuwstelsel enigszins onderdrukken.

Acupressuur

Dit zachte, naaldvrije alternatief voor acupunctuur kan misselijkheid en braken geassocieerd met wagenziekte verminderen. Er wordt gesuggereerd om met twee vingers druk toe te passen aan de binnenzijde van de pols om verlichting te bieden.

Polsbandjes

Verschillende elastische polsbandjes zijn in de handel verkrijgbaar die bepaalde punten aan de pols stimuleren wanneer het gedragen wordt.

Pepermunt

Hoewel pepermunt niet uitgebreid is onderzocht voor gebruik bij het minderen van de symptomen van wagenziekte, is er wel aangetoond dat kruiden zoals pepermunt het gevoel van misselijkheid verminderen.

Ontgroeien van wagenziekte bij kinderen

De meeste kinderen ontgroeien wagenziekte na de puberteit. Het slechte nieuws is dat sommigen dat niet doen. Als kinderen op latere leeftijd nog steeds symptomen hebben of als de symptomen weggaan en dan terugkomen, kan dit verband houden met niet-gediagnosticeerde migraine. Als jij een van die gelukkige kinderen bent wiens maag nog steeds als volwassene draait wanneer je in een bewegend voertuig zit, dan zijn er een paar dingen die je kunt proberen. Zit op de voorstoel of zo dicht mogelijk bij de voorkant zodat je een duidelijk beeld hebt van wat er gebeurt in de auto. Als je kunt zien dat je beweegt, helpt het om een ​​deel van die zintuiglijke onbalans op te lossen. Het helpt misschien niet zo vaak als er misselijkheid aan te pas komt, maar in vele gevallen is de bestuurdersstoel de beste optie. Als jij de auto bestuurt, weet je welke beweging er gaat gebeuren, wat uiteraard een ander effect heeft op je zenuwstelsel.