Nieuwe partner voorstellen aan je kinderen: hoe doe je dat?

In dit artikel "Nieuwe partner voorstellen aan je kinderen:hoe doe je dat"? worden enkele richtlijnen gegeven wat je kan doen als ouder om je nieuwe geliefde voor te stellen. Belangrijk is vooral dat je niet te overhaast te werk gaat. Met andere woorden, ga niet over een nacht ijs. In deze blog lees je welke factoren belangrijk zijn en hoe jij je hierop kan voorbereiden. Op welke manier pak je dit aan en hoe bescherm je jezelf eventueel tegen negatieve reacties van je kinderen. Hieronder enkele richtlijnen die je kan gebruiken als hulpmiddel.

Je bent in de zevende hemel omdat je sentimentele leven na een relatiebreuk opnieuw een gunstige wending neemt. De grote liefde klopt aan de deur en je bent van plan hem of haar binnen te laten. De emotionele rollercoaster moet even ruimte maken voor enkele voorzorgsmaatregelen die je moet treffen ten opzichte van de kinderen voor dat je de "ware Jacob" aan je kroost voorstelt. Waar moet je rekening mee houden en welke factoren mag je zeker niet over het hoofd zien.

Kies de juiste timing om je nieuwe partner voor te stellen

Neem vooral de tijd voor dat je aan een nieuw liefdesavontuur begint. Het is goed dat je zeker bent dat het nieuwe liefdesgeluk een langdurige relatie gaat zijn. Als je kinderen na een relatief korte periode worden voorgesteld aan nieuwe partners, kan dit voor kinderen heel verwarrend overkomen. Zaak is dat je het rustig aan doet en een beetje de kat uit de boom kijkt. Hou rekening met verschillende factoren want elke situatie is anders. Speelde je nieuwe relatie een hoofdrol bij het beëindigen van de vorige partner of niet? Hoe lang is het geleden dat je opnieuw iemand hebt gevonden? Kinderen hebben immers ook tijd nodig om een relatiebreuk te verwerken. Vooral het accepteren dat je relatie met je ex definitief voorbij is, vergt voor sommige kinderen een hele emotionele aanpassing. Ook zij moeten de knop helemaal omdraaien. Kinderen geraakten gewoon aan hun nieuwe leven wanneer je lange tijd vrijgezel bent geweest. Als dat plots opnieuw verandert, kunnen ze op hun hoede zijn of opgewonden geraken door het idee dat je opnieuw iemand hebt leren kennen. Communicatie speelt een grote hoofdrol. Je kan best een open boek zijn voor je kinderen en geef uitvoerig tekst en uitleg dat je opnieuw aan het daten bent, als voorbereiding wanneer ze je partner ontmoeten. Zorg ervoor dat de gevoelens van je kind in balans ligt met je eigen verwachtingspatroon.

Welke relatie wil je nieuwe partner met je kind?

Voor dat je nieuwe partner wordt voorgesteld aan je kinderen zal je zelf een open gesprek moeten aangaan met je toekomstige levenspartner over de bedoelingen in functie van je kinderen. In welke mate wil hij of zij de stiefmoeder of stiefvader zijn en in welke actieve rol. Je zal niet alleen rekening moeten houden met je eigen kinderen. Als je nieuwe partner zelf ook kinderen heeft uit een vorige relatie, zal je er moeten over nadenken hoe je dat "nieuw samengesteld gezin" in de toekomst samen ziet.

Waar kan je het beste je partner aan de kinderen voorstellen?

Het is sowieso geen goed idee je partner van je kinderen voor te stellen op een ochtend en dat ze hem of haar uit de slaapkamer zien komen. Overweeg heel goed over een goede locatie om af te spreken. De beste plek om de eerste keer af te spreken is op een neutrale plaats. Denk in eerste instantie aan een speeltuin of een bioscoop bijvoorbeeld.

Hoe denken je kinderen over je nieuwe partner?

Kinderen gaan zich vragen stellen in verband met de nieuwe partner. Hoe ze gaan reageren op deze nieuwe situatie hangt af van de exacte omstandigheden van de scheiding met je vorige partner. Hou rekening met volgende parameters:

  • Hoe lang is het geleden dat je relatie met de biologische ouder is beëindigd?
  • Op welke manier eindigde de relatie. Was het een (vecht)scheiding of is je partner overleden?
  • Was er een bepaalde reden dat de relatie werd beëindigd. Had één van jullie een buitenechtelijke relatie of niet?
  • De manier van beëindigen van de relatie. Waren er de hele tijd conflictsituaties of zijn jullie in alle vriendschap met wederzijds respect uit elkaar gegaan?
  • Had één van jullie een affaire? Wanneer een relatie strandde omdat je iemand anders hebt leren kennen, moet je rekening houden met wrok gevoelens van je kinderen

Wat gebeurt er als de kinderen je nieuwe partner niet willen aanvaarden?

Oefen vooral geduld uit. Voor sommige kinderen neemt het wat tijd in beslag om het aanvaardingsproces in gang te zetten. Als ouders is het heel belangrijk dat je je kind gerust stelt dat zij bij jou de nummer één blijven, ongeacht de omstandigheden voor het verdere verloop. Uitvoerig openlijk met elkaar praten en zoveel mogelijk addertjes onder het gras vermijden, zorgen ervoor dat de kinderen hun gemoedsrust in balans krijgen. Probeer de vooroordelen voor je partner met lange gesprekken in de kiem te smoren.

Hoe bereid je de eerste ontmoeting voor? Hieronder enkele vuistregels:

Praat met je kinderen

Voor dat de kinderen de eerste ontmoeting hebben met je nieuwe levenspartner, is het belangrijk uitvoerig te praten wie hij of zij is. Een beetje de levensgeschiedenis oprakelen van hem of haar. Beroep, leeftijd, kinderen, hobby's en dergelijke.

Licht je ex in

Het klinkt misschien bizar, maar je kan best je ex hierover inlichten en aan boord halen. Als je dat niet doet, gebeurt het heel vaak dat de relatie nog verder verzuurt tussen jou en je ex-partner. Open kaart spelen met elkaar zorgt voor een meerwaarde.

Hou de afspraken kort

In de beginfase kan je best de ontmoeting kort houden. Regel enkele korte afspraken voor dat je langere bezoeken op de agenda plaatst.

Organiseer een activiteit

Een geweldige ijsbreker kan zijn als je een bepaalde activiteit organiseert. Dat kan heel uiteenlopend zijn. Samen naar een sportwedstrijd gaan, een muziekfestival bezoeken, een uitstapje naar een pretpark.

Vertel je nieuwe partner over de kinderen

Het is heel belangrijk voor je partner de geschiedenis van je kinderen te weten. Hun eventueel medisch verleden, hun persoonlijkheden, hobby's, enz.

Kinderen komen op de eerste plaats

Maak je partner heel duidelijk dat wanneer de kinderen moeten getroost worden, zij de absolute aandacht krijgen die ze verdienen in plaats van de nieuwe partner.

Voor het eerst slapen

Als je voor het eerst gaat overnachten, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je in acht moet nemen. Zorg ervoor dat de relatie gezond en serieus is. Stel vervolgens duidelijke regels op over naaktheid en ook de betrokkenheid van je nieuwe partner bij de kinderen. Hou je partner gescheiden van badkamer en slaapkamer. Je moet ook aan je kinderen vertellen dat tijdens het douchen de deur op slot blijft. Vergeet niet dat je kinderen willen weten waarom je een slaapkamer deelt. Oudere kinderen zullen wel weten waarom...

Conclusie: neem je tijd

Nieuwe relaties hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. Relaties in de gezinscontext kunnen nog langer duren. Verwacht geen wondermiddelen. Kinderen zullen oorspronkelijk vaak afkerig staan - tenzij ze erg jong zijn - omdat deze nieuwe persoon zelden echt hun andere ouder kan vervangen. In de meeste gevallen is langzaam handelen en opbouwen de beste optie. Na verloop van tijd kunnen de relaties positief, vertrouwelijk en zelfs invloedrijk worden.