De beste tips voor ouders met nagelbijters

Nagelbijten, een van de lastigste gewoontes die je kind, naast duimen en neuspeuteren, aan kan leren. Alhoewel neuspeuteren het toch nog wel overtreft, is ook nagelbijten geen prettig gezicht om naar te kijken. Je zou je bijna afvragen waarom een kind op z’n nagels wil bijten, want het smaakt toch echt niet lekker. In dit artikel gaan we daarop in, en geven we adviezen hoe je je kind kunt helpen met het stoppen met het nagelbijten.

Waarom nagelbijten?

Als je graag het nagelbijten wilt stoppen is het goed om te begrijpen waarom je kind dit doet. Is het uit stress of gewoon een vreemde gewoonte? Als je de oorzaak begrijpt zal het makkelijker worden om er een gepaste oplossing voor te vinden.

Overgenomen van andere kindjes

Ik weet nog goed dat, toen ik nog klein was, ik kindjes in de klas op hun nagels zag bijten en zag duimen. Ik weet niet waarom, maar ik kan me nog herinneren dat ik toen uit nieuwsgierigheid zelf ook maar ben begonnen met nagelbijten en duimen. Alleen maar om te ervaren waarom andere kindjes dat deden. Een hele rare beweegreden dus, maar het is wel iets wat vaker voorkomt. Ik heb toen, als klein kind, de keuze gemaakt dat nagelbijten helemaal niet lekker is, en ben er dus ook snel weer mee gestopt. Het beeld van mijn afgekloven nagels en de gedachte; “waarom vinden mensen dit lekker?” staan me nog vers bij. Maar er zijn genoeg kinderen die erin blijven hangen, en er een hardnekkige gewoonte van maken.

Oplossing

Als je opmerkt dat je kind zijn nagels bijt puur omdat hij dit van iemand anders over heeft genomen, dan kan het best simpel zijn om hem hiermee te laten stoppen. Belangrijk is dat hij zelf gaat begrijpen dat het niet cool is om je nagels te bijten, en ervan overtuigt raakt dat het beter is om te stoppen met het nagelbijten. Dit kun je doen om hem te praten, en met hem alle nadelen te bespreken van het nagelbijten. Voordelen zijn er niet. Dus ook dat is een punt waar je extra nadruk op kunt leggen. En hopelijk zal je kind verstandig zijn, en zelf stoppen met het nagelbijten. Als het te lang heeft geduurd en je kind er al een hardnekkige gewoonte van heeft gemaakt, dan kun je kijken naar andere tips die je onder in dit artikel zult vinden.

Uiten van stress of spanning

Veel kindjes beginnen met nagelbijten om hun stress te ontladen. Als er een situatie is die anders dan normaal zie je ze dus ook snel naar de nagels grijpen. Het hoeft niet per se zo te zijn dat je kind zich niet lekker voelt, maar je kind doet dit om teveel spanning te ontladen. Kinderen voelen vaak dingen intenser dan volwassenen, en kunnen door kleine zaken dus erg gespannen raken. Vooral op school zien we dat kinderen vaker nagelbijten, dit omdat er bepaalde dingen van hun verwacht worden, en ze bang zijn iemand teleur te stellen. Dit zorgt voor spanning waardoor ze dan vaak gaan nagelbijten. Wel jammer dat dan de nageltjes daar de dupe van worden.

Oplossing

De oplossing voor nagelbijtende kinderen is in dit geval redelijk complex. Je kunt namelijk niet alle spannende situaties voor je kind voorkomen. Goed is het om met je kind erover te praten, en te kijken of er iets is waardoor de spanning minder zal worden. Ook kun je andere activiteiten voor hem creëren waardoor hij meer ontspannen zal worden, zoals een avondroutine. Lekker ontspannen in bad, en daarna samen met mama een boekje lezen en een beetje bij babbelen zijn onvergetelijke momenten voor je kind, en een rustpunt omdat hij bij jou z’n ei kwijt kan.

Verveling

Een hele andere oorzaak is verveling. Je kind kan simpelweg z’n nagels afbijten omdat hij verder niks beters te doen heeft, of omdat de nageltjes te lang zijn. Zorg er daarom altijd voor dat de nagels van je kind netjes bijgeknipt zijn, zo voorkom je lastige gewoontes waar je veel moeite voor moet doen om ze weer af te leren.

Oplossing

Mocht je opmerken dat je kind inderdaad zijn nagels bijt uit verveling, dan kun je op zoek gaan naar manieren om hem meer bezig te houden. Denk aan handwerk zoals verven of kleien, maar ook een stressbal of gewoon een knuffel om aan te friemelen kunnen werken. Sommige kindjes houden gewoon van friemelen. Ik kan me nog herinneren dat mijn broer, toen hij klein was, altijd een zakdoek bij zich droeg zodat hij iets had om aan te friemelen, zodanig dat er met de tijd gaten in kwamen. Dus friemelen kan een echte bezigheid zijn voor kinderen, en iets waardoor ze tot rust komen.

Nog wat extra tips

Je hebt een basisfundament met de bovenstaande tips, maar hulpmiddelen zijn altijd handig. Met deze tips zul je je kind helpen om te stoppen met het nagelbijten.

Wordt niet boos!

Als je kind echt gek is op nagelbijten heeft boos worden geen zin. En ik zeg dat helaas uit ervaring. Soms wensen we zo vurig het goede voor onze kinderen dat we denken dat het wel zal helpen als we het afkeuren, maar nee hoor. Het helpt totaal niet. Beter praat je met het kind over het nagelbijten zodat ze zelf gaan begrijpen waarom het beter is om het niet te doen.

Een goed gesprek

En daarmee komen we ook meteen op het tweede punt: probeer je kind uit te leggen wat alle nadelen zijn van nagelbijten. Dit is geen basisfundament waardoor je kind perplex het nagelbijten zal laten, maar het zal wel helpen in het proces. Nadelen van nagelbijten zijn:

  • Bacteriën die onder de nagels zitten komen in de mond
  • De nagels zien er lelijk uit
  • De nagels kunnen ontstoken raken en erg pijn gaan doen
  • Foto’s van handen van extreme nagelbijters op internet wil ook wel eens helpen

Onderhoud de nagels

Zoals eerder gezegd is het een goed idee om op tijd de nagels te knippen. Maar ook vijlen als je kind last heeft van een haakje is een goed idee. Spreek met hem af dat als hij een haakje aan zijn nagel heeft, hij het jou aangeeft. Zo kun je hem er meteen van verlossen.

Lak de nagels

Dit is natuurlijk alleen voor meisjes, want je stoere jongen zit er niet op te wachten dat je zijn nagels gaat lakken. Maar als je dochtertje haar nagels bijt, kan het helpen om de nagels te lakken in een mooi kleurtje. Zo zal ze eerder gemotiveerd zijn om er niet op te bijten en het sneller afleren. Ook zou je nagellak kunnen proberen speciaal voor nagelbijters. Dit middel is ook geschikt voor jongens. Hier zit een vies smaakje aan, waardoor je kind zal stoppen met nagelbijten. Alhoewel dat niet altijd werkt. Mijn zoontje en dochtertje beten er destijds gewoon doorheen.

Aanleren van een vervanging

Als je kind de gewoonte heeft om zijn nagels te bijten is het goed om ze een vervanging te bieden. Bijvoorbeeld het bijten op zoethout, een stressbal, de vuisten ballen etc. Zoek naar een simpele bezigheid die bij jouw kind past waardoor hij een vervanging zal vinden die voor hem aantrekkelijk genoeg is om het nagelbijten te laten.

Handschoenen of pleisters

Het is nogal drastisch en niet altijd even handig, maar soms kan het helpen. Je kunt met je kind bespreken of hij graag hulpmiddelen wil waardoor het makkelijker zal worden om het nagelbijten te stoppen. Op internet wordt vaker aangeraden om leuke pleistertjes om de nageltjes te plakken, zo kunnen ze er niet bij en zullen ze het nagelbijten sneller afleren. Ik persoonlijk heb er geen goede ervaringen mee omdat die pleisters er binnen vijf minuten weer allemaal af lagen, maar het zou kunnen helpen voor andere kindjes. Ook is het een idee om handschoenen als hulpmiddel te gebruiken. Zo kan je kind het makkelijker af doen als hij naar het toilet wil of zijn handen wil wassen. Met pleisters is dit toch wat moeilijker te realiseren.

Geef er niet teveel aandacht aan

Als je het teveel aandacht geeft kan het zijn dat je kind het gaat gebruiken als een manier om jouw aandacht te vinden, en dan wordt het natuurlijk alleen maar erger. Ook hier heb ik ervaring mee. Geef het onderwerp dus eens in de zoveel tijd een opkikker, maar laat het daarna ook weer meteen rusten en doe alsof er niks aan de hand is.

Zorg voor een beloningssysteem

Ook zeer motiverend voor je kind om op te houden met het nagelbijten is door het kiezen van een beloningssysteem. Als je kind bijvoorbeeld de hele week geen nagels heeft gebeten, dat jullie dan samen iets extra leuks gaan doen in het weekend. Zo zal het stoppen met nagelbijten een positieve draai krijgen voor je kind, en dus makkelijker worden.