Is een enig kind zielig?

Vroeger waren gezinnen veel groter dan tegenwoordig. Dit had enerzijds met het geloof te maken, maar ook met het niet gebruiken van anticonceptie. Tegenwoordig is dit veel beter gereguleerd en worden er steeds minder vrouwen onverwachts zwanger. Dit heeft wel als resultaat dat gezinnen vaak kleiner worden, omdat er minder vaak 'ongelukjes' zijn. Tegenwoordig heb je dus ook veel meer enig kinderen in gezinnen. Ouders vinden het vaak wel prima om een familie met één kind te hebben. Sommige mensen zien dit echter als een probleem. Veelgehoorde termen zijn namelijk: een kind is eenzaam zonder broertjes of zusjes. Of: je kind kan zich dan niet sociaal ontwikkelen op een gezonde manier. Maar is dit allemaal wel waar? In dit artikel wordt dit onder de loep genomen. Dit aan de hand van een aantal stellingen.

Stelling 1: een kind zonder broertjes en zusjes is eenzaam

In principe zou je op het eerste gezicht zeggen: ja, dit is een stelling waar je achter kunt staan. Als je een kind hebt met broertjes of zusjes, dan zorgt dit ervoor dat je kind altijd iemand heeft om mee te spelen. Jullie wonen immers allemaal in hetzelfde huis, dus het is dan heel gemakkelijk om samen iets leuks te ondernemen. Maar wat nu als je kind een broertje of zusje heeft met andere interesses? Dit is heel goed mogelijk, zeker wanneer je een zoon en een dochter hebt. Over het algemeen hebben deze namelijk hele andere interesses. Het clichébeeld dat meisjes graag met poppen spelen en jongens hutten bouwen, is natuurlijk niet altijd waar, maar soms wel. Het is niet voor niets een cliché. Bovendien kun je ook nog variërende interesses hebben in het huidige tijdperk. Het is namelijk een feit dat zowel meisjes als jongens dol zijn op het spelen van computerspelletjes. Je zou dus kunnen zeggen dat ze hier samen mee kunnen spelen.

Het is echter wel zo dat vrouwen vaak interesse hebben in andere computerspelletjes dan jongens. Dus je kunt dan een gezamenlijke interesse hebben: 'het spelen van computerspelletjes,' dit betekent dan nog niet dat je samen kunt spelen. Dan is er natuurlijk ook de leeftijdsfactor. Indien je volwassen bent is een leeftijdsverschil van drie jaar niet zo groot. In kinderjaren is dit echter een immens verschil. Iemand van 7 jaar heeft hele andere interesses dan iemand van 4 jaar. Dus zelfs als je dan een broertje of een zusje hebt, is het niet altijd zo dat je met hem of haar kunt spelen. Het hebben van broertjes of zusjes is dus nog niet gelijk een garantie voor samen spelen. Natuurlijk zijn er broers die heel goed met elkaar kunnen spelen, maar dit is dus lang niet altijd het geval. Het is dus ook geen valide argument om te stellen dat een enig kind eenzamer is, omdat hij of zij geen vriendjes heeft om mee te spelen.

Stelling 2: een enig kind kan zich sociaal moeilijker ontwikkelen?

Een veelgehoorde stelling is dat enig kinderen zich een stuk moeilijker ontwikkelen dan kinderen met broertjes of zusjes. De reden die vaak wordt gegeven is omdat ze minder contact hebben met andere kinderen. Een kind met broertjes of zusjes heeft dan meer sociaal contact met leeftijdsgenoten. Maar is dit wel zo? In principe zou je het ook om kunnen draaien. Dat een enig kind zich juist meer sociaal gaat ontwikkelen dan een kind met broertjes of zusjes. Dit klinkt misschien gek, maar aan de hand van een voorbeeld is dat wel duidelijk te maken.

Stel dat een kind graag een balletje wil overtrappen. Heeft het kind broertjes of zusjes? Dan kan het kind zijn broertje of zusje vragen om mee te doen aan deze activiteit. Als enig kind is die mogelijkheid er niet. Ouders zouden misschien een balletje met hem of haar kunnen overtrappen, maar over het algemeen hebben die het ook erg druk. Ze moeten bijvoorbeeld werken, of er moet nog veel gebeuren in het huishouden. Maar als je als enig kind toch graag een balletje wilt trappen, dan ga je toch stappen ondernemen. Je gaat dan langs de deuren en vraagt of een vriendje of vriendinnetje mee wil om een balletje te trappen. Dit stimuleert dus de sociale ontwikkeling van het enige kind. Hij of zij is min of meer verplicht om contact te zoeken met leeftijdsgenoten, omdat hij of zij geen broertje of zusje heeft om mee te spelen.

Je zou dus de stelling om kunnen draaien. Er kan ook gesteld worden dat juist kinderen met broertjes of zusjes zich minder sociaal ontwikkelen. Er is namelijk geen noodzaak om andere vriendjes te zoeken, wanneer je een broer of zus hebt die altijd wel met je wil spelen. Als je het vanuit dat perspectief bekijkt, is het dus onzin om te stellen dat enige kinderen zich minder goed sociaal kunnen ontwikkelen.

Een enig kind is ongelukkiger

Een veelgehoorde stelling is ook dat enige kinderen ongelukkiger zijn dan kinderen met veel broertjes of zusjes. Natuurlijk kan dit aan de ene kant waar zijn. Het voordeel van broertjes en zusjes is niet alleen dat je met ze kunt spelen, maar dat je ook je verhalen en dergelijke bij ze kwijt kunt. Je kunt leed en geluk met elkander delen. Maar wat nou als je een broertje of zusje hebt waar je totaal geen klik mee hebt? Dit is zeer goed mogelijk. Er zijn genoeg families waarbij de broertjes en zusjes altijd ruzie hebben. Als je enig kind bent, heb je daar geen problemen mee. Het nadeel van broers en zussen is namelijk dat je ze niet kunt kiezen. Je bent met ze opgezadeld of je het nou leuk vindt of niet. Vaak is het zo dat broers en zussen wel goed met elkaar overweg kunnen, maar er is dus ook de andere kant van het verhaal.

Het voordeel van enig kind zijn is dat je geen broer of zus hebt waarmee je bent opgezadeld. Je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je door hem of haar wordt getreiterd. Je kunt als enig kind gelukkig wel zelf je vrienden kiezen. Het voordeel is dat je vrienden vaak kiest op basis van gemeenschappelijke interesses. Met vrienden kun je over het algemeen heel goed overweg. Mocht dat niet zo zijn, dan waren het waarschijnlijk ook niet je vrienden geweest. Als enig kind kun je dus best veel vrienden hebben en daardoor erg gelukkig zijn. Een diepe band met een goede vriend, is soms nog hechter dan de band die je hebt met een broer of zus. Het is dus onzin dat je ongelukkiger zou zijn wanneer je geen broertjes of zusjes hebt. Dat is van nog veel meer factoren afhankelijk.

Een enig kind wordt meer verwend

Iets wat je ook regelmatig hoort, is dat enige kinderen meer worden verwend. Dit zou er dan voor zorgen dat ze een naar karakter krijgen. Maar is dit wel zo? Er zijn wel enkele redenen om dit aan te nemen. Allereerst is het namelijk zo dat ouders meer geld overhouden wanneer ze maar één kind hebben. Een kind is namelijk erg duur. Hoe meer broertjes of zusjes, hoe minder je ze financieel kunt steunen in de rest van hun leven. Toch heeft dit niet met het aantal kinderen te maken, maar vooral met de ethiek van de opvoeding. Kinderen materieel verwennen is namelijk één ding, maar je kunt een kind op nog veel meer manieren verwennen. Je kunt bijvoorbeeld geen consequente regels hebben. Veel ouders zijn ook bang dat hun kinderen ze niet aardig vinden. Deze verwennerij komt ook veelvuldig voor in grote gezinnen. Het is dus niet zo dat een enig kind automatisch meer wordt verwend dan kinderen uit een groot gezin. Misschien wel materieel, maar zeker niet met betrekking tot de regels en dergelijke. Dit staat namelijk los van het aantal kinderen in een gezin.

Eindbeschouwing

In dit artikel is gepoogd een aantal veelgebruikte stellingen te weerleggen. Op die manier hoor je dan ook eens de andere kant van het verhaal. Veel ouders voelen zich verplicht om meerdere kinderen te nemen. Want stel dat je kind zich ongelukkig gaat voelen. Je voelt je dan als ouder ineens verantwoordelijk. Toch is het verstandig om niet gelijk aan deze sociale druk toe te geven. Het is namelijk echt niet zo dat een enig kind per definitie ongelukkiger is. In dit artikel is naar voren gekomen dat er in beide gevallen voordelen en nadelen zijn. Voor meer informatie is het ook verstandig om enkele wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp na te lezen. Daar is ook onderzoek gedaan naar deze kwestie. Op internet is hier veel informatie over te vinden. Je zult zien dat er veel nuances zijn. Hopelijk heeft dit artikel je een vernieuwend inzicht gegeven!