Leren fietsen; zo help jij je peuter vooruit

Het is één van de punten op de to-do list van elke ouder; je kind leren fietsen! Velen van ons hebben geweldige herinneringen aan hoe het was om te leren fietsen. De vertrouwde hand van papa of mama zodat je weet dat je niet zult vallen, en de nieuwe ervaring om op een voertuig te rijden,en sneller te gaan dan je eigenlijk zou denken. Deze ervaring moet ook voor jou kind mooie herinneringen opleveren, en het liefst met zo min mogelijk botsingen! Daarom geven we je in dit artikel de beste tips hoe je je kind veilig kunt leren fietsen, zodat jullie samen binnenkort ook op de fiets de wereld kunnen verkennen.

Wanneer leert je kind fietsen?

Er is geen specifieke leeftijd waarop je kind ineens in staat is om te leren fietsen. Leren fietsen gaat makkelijker of moeilijker naar gelang de ervaringen die je kind al heeft opgedaan met soortgelijke items en zijn motivatie om te leren fietsen. Maar over het algemeen leren de meeste kinderen fietsen zonder zijwieltjes wanneer ze vijf á zes jaar oud zijn. Wel is het zo dat; hoe eerder je begint met het leerproces, hoe sneller je kind het onder de knie zal krijgen.

Leren fietsen zonder angst

Eén van de belangrijkste punten bij het leren fietsen is dat je kind het zal leren zonder angst. Daarom is het belangrijk dat je geen druk zet, en het leren fietsen een leuke activiteit blijft voor je kind. Je kunt met je kind praten over hoe het is om te leren fietsen, dat het eerst even wennen is maar dat het daarna heel makkelijk is; net als lopen. Lopen kon je kind eerst ook niet, en nu loopt en rent hij alsof het niks is. Dus zo zal hij ook leren fietsen.

Geen nadruk leggen op vallen

Belangrijk is ook om niet teveel nadruk te leggen op het feit dat je kind zou kunnen vallen. Door dat in het begin al aan te geven, creëer je bij je kind een angst die nergens voor nodig is. Jij bent er om ongelukken te voorkomen, en dat is in het begin voldoende. Naarmate je kind gaat wennen aan het fietsen, en gewend is aan het balanceren op de fiets zal het moment aanbreken om je kind uit te leggen dat het belangrijk is om rustig aan te blijven doen en goed te kijken zodat hij niet valt.

De ouderwetse manier of de moderne manier?

Er zijn verschillende manieren om je kind te leren fietsen. De ouderwetse manier is nog steeds een goede manier, gewoon je kind op de fiets zetten en beetje bij beetje laten wennen aan dat ijzeren voertuig met wielen. Maar er zijn ook modernere manieren die het leren fietsen voor je kindje een fluitje van een cent maken. Eén daarvan is door middel van een loopfiets. Hierdoor leert je kind op jonge leeftijd al (1,5 jaar) hoe ongeveer om te gaan met een soortgelijk voertuig, en daardoor zal het leren fietsen geen geheel nieuwe ervaring zijn. Als je dit doet in combinatie met een driewieler, dan heb je het beste van beide werelden en zal het fietsen op een echte fiets veel sneller gaan.

Motiveer je kind!

Eén van de eerste dingen die je kunt doen als het echte fietsen gaat beginnen, is om je kind op een subtiele manier te motiveren zonder dat hij daarbij druk voelt. Kijk naar al die andere kinderen die ook fietsen en daar zoveel plezier in hebben. Het zal je kind motiveren om ook te leren fietsen. Als je ziet dat hij het eng vindt, dan zal het nog wat tijd nodig hebben om aan het idee te wennen, en forceren werkt in zo’n geval alleen maar averechts. Er zijn ook aardig wat boekjes verkrijgbaar over het onderwerp “leren fietsen” die je kind wellicht zullen motiveren om zelf ook die stap te nemen.

Zorg voor een goede fiets

Natuurlijk heeft je kind een goede fiets nodig om te leren fietsen. Het hoeft geen spiksplinternieuwe fiets te zijn. Wel moet de fiets aan een aantal voorwaarden voldoen om het een goede eerste ervaring te laten zijn voor je kind. Belangrijk is dat de hoogte van de fiets overeen komt met de lengte van je kind. Als je kind goed met zijn voeten bij de trappers en de grond kan, zit je goed. Wel moet de fiets natuurlijk ook weer niet te klein zijn. Je kind moet het stuur niet kunnen raken met zijn knieën, want ook dit kan de eerste ervaring met de fiets behoorlijk in de weg zitten.

Zorg voor een veilig oefenterrein

Een park of een plek waar geen verkeer komt is de beste plek om je kind te leren fietsen. Een harde ondergrond is makkelijker om op te fietsen en dus een betere keuze. Jij bent daar in de eerste fase om te zorgen dat je kind niet zal vallen. Verder is hoofdbescherming en een driedelige bescherming-set voor de ellebogen, polsen, en knieën ook een goed idee. Ook al zou je kind vallen, dan is dit geen pijnlijke ervaring voor je kind maar juist een goede les waar hij weer wat van zal leren.

De zijwieltjes

Zijwieltjes zijn een goed hulpmiddel om te leren balanceren op een fiets zonder te vallen. Als je leert fietsen, gebruik je namelijk meerdere vaardigheden tegelijk; je trapt, je balanceert, en je moet ook nog eens de weg in de gaten houden. Door middel van de zijwieltjes kan je kind wennen aan het trappen en ondertussen af en toe in de gaten houden. Als je ziet dat je kind goed begint te wennen aan het trappen en ook zijn omgeving goed in de gaten houdt, kan je de zijwieltjes wat omhoog zetten. Hierdoor leert je kind zelf balanceren maar houden de zijwieltjes de val tegen als het mis gaat. Als ook dit eenmaal goed gaat, en je kind een tijdje heeft gereden op deze manier is het tijd om de zijwieltjes te verwijderen.

Helemaal zelf

Je kind zal nu leren fietsen zonder zijwieltjes. Stiekem ben jij daar om je kind te ondersteunen en blijf je dichtbij. Dit voorkomt een eventuele val wat een negatief effect zal hebben op de fietservaring van je kind, en het zal je kind een veilig gevoel geven. Laat je kind weten dat je bij hem zal blijven totdat hij zelf genoeg gewend zal zijn om zelf te fietsen. Loslaten doe je in overleg met je kind en nooit stiekem. Onopgemerkt loslaten kan er namelijk voor zorgen dat je kind onzeker raakt en daardoor juist gaat vallen. Ook gaat hierdoor het vertrouwen weg, dus laat de fiets pas los als je kind zelf aangeeft dat hij daar klaar voor is.

Hou een oogje in het zeil

Eenmaal losgelaten is het nog steeds belangrijk om dichtbij je kind te blijven. Mocht het misgaan, dan ben jij er toch nog om hem op te vangen. Het vergt wat geduld, maar de vruchten ervan zijn mooi. Je zult namelijk je kind met een grote glimlach zien en een trotse blik die je nooit meer zult vergeten.