Wat voor cadeaus geef je aan een 2-jarige

Of het nu een neefje, dochter, kleinkind, zoontje van een vriendin is, als een kind twee jaar wordt is het altijd groot feest. De eerste verjaardag is voor de ouders heel bijzonder, maar dan krijgt het kindje zelf er nog weinig van mee. Tijdens de tweede verjaardag heeft het kindje echter in de gaten dat het in het middelpunt van de belangstelling staat. Het geniet van alle aandacht, taart, en vooral natuurlijk de cadeaus. Het openmaken van de cadeaus is het allerleukste wat je op je tweede verjaardag kunt doen. Maar kinderen hebben ook de leeftijd bereikt dat ze in de gaten hebben wat er in de verpakking zit en dat ze echt met speelgoed gaan spelen. Hier vind je tips waarmee je een 2-jarige in jouw omgeving ontzettend blij kan maken.

Lijstje

Als je uitgenodigd wordt voor de tweede verjaardag van een kind is het altijd verstandig om even na te vragen of er een lijstje is van cadeautjes waarmee je de jarig blij maakt. Hiermee voorkom je dat je een cadeau geeft dat de jarige al heeft. Je kunt letterlijk iets kiezen van het lijstje, maar je kunt het lijstje ook als inspiratie gebruiken om een gevoel te krijgen bij wat de jarige leuk vindt. Staan er bijvoorbeeld veel prinsessencadeaus op het lijstje van je nichtje, dan kun je veilig zelf een cadeau uitzoeken binnen dat thema. Je kunt ook als je iets van een lijstje kopen minder leuk vindt vragen aan de ouders waar het kindje van houdt. Is het gek op bouwen, knutselen of lezen? Zo kun je ook weer inspiratie opdoen voor een origineel cadeau.

meisje-krijgt-cadeautje-twee-jaar

Een aantal mogelijkheden

Hieronder worden een aantal mogelijkheden aangegeven die als inspiratie dienen om een cadeau te bedenken. Natuurlijk is een cadeau dat past bij de jarig het meest geschikt en zal je altijd aan moeten sluiten bij de belevingswereld en voorkeuren van het kind. Daarom een aantal algemene ideeën die je zelf kunt specificeren. Het hangt uiteraard ook sterk van het budget af welk cadeau voor jou geschikt is.

Boeken

Kinderen zijn gek op prentenboeken. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook erg goed voor de taalontwikkeling voor kinderen. Een prentenboek is dus een erg mooi cadeau. Kies voor een klassieker, misschien wel uit je eigen jeugd of juist een pas uitgekomen boek. In de boekhandel kun je vragen welke boeken nu populair zijn. Kies een boek met kartonnen bladzijden, want kinderen willen graag zelf de bladzijde omslaan, maar kunnen deze nog gemakkelijk per ongeluk scheuren.

peuter-met-een-boek

Constructiemateriaal

Als kinderen twee jaar zijn beginnen ze het bouwen onder de knie te krijgen. Duplo is het meest bekende voorbeeld van constructiemateriaal, maar ook blokken om een toren te bouwen of plastic tonnetjes doen het op deze leeftijd erg goed.

jongetje-speelt-met-blokken

Buitenspeelgoed

Lekker bewegen buiten is gezond en jonge kinderen doen dit erg graag. Denk daarom eens aan een bal, een glijbaan of bellenblaas als cadeautje. Ook een zandbak, een step of een loopfiets zijn erg leuk als je budget wat groter is. Als je een groter cadeau koopt is het wel altijd aan te raden dit even te overleggen met de ouders van de jarige.

meisje-zit-buiten-te-krijten

Puzzels

Op deze leeftijd zijn nog niet alle puzzels geschikt, maar kartonnen puzzels met weinig stukjes of houten puzzels vallen bijna altijd in de smaak. Hierbij is er veel keuze en kun je kiezen voor een thema wat de jarige leuk vindt.

het-maken-van-een-puzzel

Spelletjes

Er zijn tegenwoordig spelletjes te koop voor alle leeftijden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de spellen van Haba. Maar ook "verstoppertje spelen" vinden jonge kinderen erg leuk. Je hebt varianten van o.a. Nijntje, Bumba en Woezel en Pip. Ook gouden oude zoals memory en domino vallen vaak in de smaak bij kinderen die twee jaar worden.

Rollenspel

Kinderen van twee jaar en ouder gaan steeds meer begrijpen van de wereld om hen heen. Het nadoen van de dingen die ze in hun omgeving zien vormt vaak een groot deel van hun spel. Denk daarom eens aan etenswaren waar ze mee kunnen spelen in een speelgoedkeukentje, schoonmaakartikelen in kinderformaat, verkleed kleding of bijvoorbeeld een dokterstas.
Knutselspullen

De fijne motoriek wordt op deze leeftijd steeds beter. Kleurpotloden, verf of kleurboeken zijn daarom ook geschikte cadeautjes voor kinderen die twee jaar worden. Vingerverf is erg geschikt voor kinderen die net beginnen met verven. Denk ook eens aan gekleurd papier of stickers die kinderen zelf kunnen plakken. Zeker bij stickers geldt: hoe meer hoe beter.

knutselen-peuters

Kleding

Zeker als kinderen al veel speelgoed hebben kan het leuk zijn om iets anders te geven. Je doet ouders vaak veel plezier met een leuk setje kleding of een mooie nieuwe pyjama. Kinderen kunnen erg veel plezier hebben van een trui of pyjama met hun favoriete tekenfilmfiguur. Zorg wel dat je goed weet wat de smaak van ouders is als je ervoor kiest om kleding te kopen, het is zonde als het kind de kleding niet draagt omdat ouders het niet mooi vinden.

Poppen en knuffels

Poppen heb je in alle vormen en maten. Traditioneel zijn poppen voor meisjes, maar ook jongens vinden dit leuk speelgoed. Je krijgt steeds meer poppen die ook op jongens gericht zijn. Behalve een pop kun je ook veel accessoires vinden voor poppen zoals bedjes, buggy's, kleertjes en bijvoorbeeld een potje. Voor kinderen van twee jaar is het goed om op te letten dat je een zachte pop koopt en dat de accessoires niet te klein zijn i.v.m verstikkingsgevaar. Kinderen kunnen ook erg blij zijn met een lieve knuffel. Let wel op, knuffels hebben kinderen vaak al veel en ze liggen regelmatig te verstoffen in de kast, dus denk goed na of dit een geschikt cadeau is.

spelen-met-poppen

Voertuigen

Een categorie waarin veel leuke cadeautjes te vinden zijn is de categorie voertuigen. Denk hierbij aan auto's in verschillende formaten, maar ook ambulances, politieauto's of bijvoorbeeld een schoolbus is leuk speelgoed. Voor kinderen van deze leeftijd zijn vooral de grotere voertuigen met bijvoorbeeld poppetjes erin leuk speelgoed.

jongetje-speelt-samen-met-vader-met-een-auto

Dieren

Over het algemeen zijn kinderen gek op speelgoed in de vorm van dieren. Of het nu gaat om dino's, boerderijdieren of wilde dieren, ze vinden het prachtig. Er is veel aanbod in speelgoed met dieren, van zachte dieren tot elektronische dieren. Een cadeau met dieren spreekt vrijwel altijd tot de verbeelding van jonge kinderen.

Geld

Het lijkt misschien raar om een kind voor zijn tweede verjaardag geld te geven, maar het kan een erg nuttig cadeau zijn. Zeker als je budget wat groter is kan een kind veel plezier hebben van een bijdrage aan zijn of haar spaarpot.

Met al deze inspiratie kun je nu naar de (web)winkel om een mooi cadeau te kopen voor het kind in jouw omgeving dat binnenkort zijn of haar tweede verjaardag viert. Hieperdepiep hoera!