Met vallen en opstaan proberen ouders hun fouten tijdens de opvoeding te verminderen. Hieronder vind je een kleine handleiding hoe je 10 opvoedfouten bij je peuter vermijdt.
Een vrolijk kindje, daar wordt iedereen blij van! Toch kan het als ouder lastig zijn om jouw vrolijke flapuit bepaalde kaders mee te geven. Het moet natuurlijk wel leuk blijven.
Het ene kind barts van het zelfvertrouwen, de andere is juist onzeker. Als ouder heb je er ook een invloed op. Deze 4 tips helpen om het zelfvertrouwen van je kindje te vergroten.
Vrijwel iedere dreumes, peuter en jonge kinderen hebben moeite om spullen te delen. Dit kan tot frustratie en wanhoop leiden bij ouders. Deze 5 tips helpen jouw om je kindje samen te leren delen.
Een peuter die op alles wat je vraagt met “nee” antwoord. Die alles wat je verboden hebt tóch doet. Die aan je been hangt als een aapje en je helemaal claimt. Daar hebben wij 7 tips voor!
Voor de ene moeder gaat het zonder problemen, voor de andere is het een ramp: boodschappen doen met kinderen. Er zijn een aantal methodes die kunnen helpen om het leuk voor iedereen te maken.
De functie die grootouders spelen bij kleinkinderen mag niet worden onderschat. Grootouders zijn meer dan een inspiratiebron. Onderstaand artikel onderstreept het grote belang die ze vervullen.
Een time-out voor je peuter: wat is het en hoe benader je dit?. Heb jij al wel eens deze manier van straf geven gehanteerd?
Eén op de drie peuters en kleuters heeft al ooit een tablet in handen gehad en zit gemiddeld dagelijks meer dan een half uur online. Hoe voedt je je kind digitaal op?
Een ziek kind hebben is zwaar voor iedere ouder. Een tijdelijk griepje of een chronische ziekte, het zorgt voor veel kopzorgen bij de ouders. Hoe ga je hier met de hele familie mee om?
De peuterfase, het is een voor veel ouders een echte beproeving. Jouw kleine baby wordt ineens groot en daar horen huilbuien, geschreeuw en driftbuien bij. Zo voorkom je dat jij je geduld verliest!
Kinderen hebben een zeer sterke eigen wil. Dat begint al van jongs af aan. Maar wanneer zij opgroeien en meer zelf kunnen en begrijpen, kan dit eigen willetje behoorlijk wat roet in het eten gooien.
Alle mama’s die zwanger zijn van een tweede kindje vragen zich wel af hoe het eerste kindje de baby zal ontvangen. Vooral als het om een peuter gaat.
Veel kleine kinderen hebben regelmatig driftbuien. Het volgende artikel legt uit hoe dit komt, waarom driftbuien van belang zijn en hoe je je kind het beste kunt helpen bij driftbuien.
Een kind dat zich verveelt is voor vele ouders een probleem dat men liever niet heeft. Daarom hebben we een aantal tips opgesteld om om te gaan met een kind dat zich verveeld. Je leest ze hier!
Iedereen heeft verschillende manieren wat betreft het opvoeden van hun kind. Hierdoor kunnen er ook meningsverschillen ontstaan en kan je dus kritiek krijgen op de opvoeding. Hoe ga je er mee om?
Verlegen kinderen houden zich afzijdig omdat ze zich richten op hun eigen ongemak. Hier zijn manieren om je kind te helpen zich prettiger te laten voelen!
Een gesprek aangaan met je kind over de dood is een complex proces. In deze blog 'Hoe praat je met je kind over de dood' enkele praktische tips hoe je daarmee omgaat!
Je kent het misschien wel. Je stelt allerlei mooie regels op voor je kind, maar hij of zij heeft daar maling aan. Hoe zorg je er dan voor dat je kind zich aan de regels houdt? Je leest het hier!
Als je kind jarig is gaat dat natuurlijk een groot feest worden. Zeker bij de eerste levensjaren van een kind, is de verjaardag echt een prachtige aangelegenheid. Maar hoeveel cadeaus geef je?
Helpt jou kind al mee met huishoudelijke klusjes? Dat is waarschijnlijk afhankelijk van zijn of haar leeftijd. Welke huishoudelijke klusjes zijn 'normaal' om te doen per leeftijd?
Je gunt je kind alles wat je maar kan wensen, maar soms is het ook teveel en wordt je kind verwend. De stelling: je kind verwennen is verpesten, klopt die volgens jou?
Jong geleerd is oud gedaan! Hier vind je de beste tips hoe je je peuter zijn speelgoed op leert ruimen!
Help mijn peuter slaat! Hoe kun je hier het beste op reageren? En waar komt dit gedrag vandaan? Zomaar een aantal vragen die wij beantwoorden in dit artikel.
Cadeautjes kopen voor kinderen is nog niet altijd zo eenvoudig. Wat vinden ze leuk, waar hebben ze echt iets aan en hoeveel cadeaus geef je ze?
Soms lijkt het er op dat je, als moeder van een klein kind, bijna niks anders meer doet dan nee zeggen, maar zo werkt het nu eenmaal niet bij kinderen. We leggen in dit artikel uit waarom!
Je kunt jouw peuter niet vroeg genoeg het belang van de juiste normen en waarden bijbrengen. Het is goede manier van opvoeding om al op jonge leeftijd normen en waarden bij te brengen.
Boosheid kan bij iedereen voorkomen, maar kinderen kunnen er soms erg lang in blijven hangen. Hoe ga je om met een boos kind? We vertellen er meer over in dit artikel.
Een kind is vaak de dupe van een echtscheiding tussen zijn of haar ouders. Hoe kan je er voor zorgen dat je je kind helpt tijdens deze periode? We geven je tips in dit artikel!
In de blog "Omgaan met een verdrietig kind" lees je enkele tips hoe je deze situatie aanpakt. Emoties en gevoelens kunnen kinderen soms niet altijd onder controle houden, daarom zijn deze tips nuttig!
Jouw kind terechtwijzen op slecht gedrag of een driftbui verhelpen in het openbaar? Bij vele ouders staat het zweet dan al op de rug. Deze 5 tips helpen je met het opvoeden van je peuter.
Maak ADHD de vijand en niet je kind. Zorg dat je peuter zich elke dag goed voelt. Lees onze tips voor het opvoeden van een peuter met ADD dat elke ouder zou moeten horen.
In deze blog 'Peuterpuberteit: over eigenwijs zijn en nee zeggen' krijg je enkele praktische tips hoe je hier als ouder mee omgaat. Helpen deze tips bij jouw peuter?
De taalontwikkeling maakt grote sprongen op peuterleeftijd. Wil je jouw peuter helpen bij de taalontwikkeling en eindelijk eens af van het babygebrabbel tegen jouw peuter?
Duimen kan een vervelende, maar ook schadelijke gewoonte van kinderen zijn. Het kan moeilijk zijn voor kinderen om te stoppen met duimen. Met dit artikel helpen we je op weg!
Help je peuter om zich te gedragen tijdens de maaltijd met de juiste tafelmanieren en door respect en dankbaarheid te tonen. Hier zijn een paar strategieën die je kunt gebruiken!
Uit eten gaan met kleine kinderen is niet altijd evident maar met een goede aanpak hoeft het echt geen ramp te zijn. Wat de goede aanpak dan is? Dat lees je in dit artikel!
Er bestaat een kans dat je kind gaat vloeken. Er zijn verschillende manieren hoe je kind aan deze woorden kan komen. Wat moet je als ouder doen als je kind exorbitant begint te vloeken?
Wat betekent het om pleegouder te worden? Hoe lang mag een pleegkind bij jou blijven? Kun je een pleegkind tijdelijk opnemen in je gezin? Allerlei vragen die wij beantwoorden!
In onderstaand artikel 'Wat te doen als je peuter schopt of slaat?' leer je enkele knepen hoe je die agressiviteit kan beperken bij je boosaardig kind. Gebruik jij deze tips ook?
Peuters kunnen nog niet zo redeneren als volwassen.Het straffen kan dus riskant zijn. Ondanks dat is het erg belangrijk voor de opvoeding van een peuter. Lees er meer over in dit artikel.
Bij veel kinderen is het zo dat ze geen behoeftes hebben om te knuffelen. Veel ouders raken daardoor in paniek. Maar is deze paniek terecht? In dit artikel wordt daar meer informatie gegeven.
Voor je kind is het belangrijk dat deze regelmatig muziek hoort. Dit is heel goed voor de ontwikkeling van het kind. In dit artikel zal worden beschreven waarom muziek goed is voor de ontwikkeling.
Peuters zijn schattig én schaamteloos. Met hun brutale opmerkingen en gedrag kunnen ze soms dan ook het bloed onder je nagels vandaan halen. Hoe ga je daar mee om? Je leest het in dit artikel.
Het spreekwoord luidt: Kinderen en dronkaards spreken de waarheid. Maar wat als je merkt dat jouw zoon of dochter niet altijd even eerlijk is? Hoe geef je je kind mee dat eerlijkheid belangrijk is?
Is het belonen van je peuter effectief? Op welke manier werkt een beloningssysteem? Wat helpt het stimuleren van positief gedrag op je kind? In dit artikel vind je antwoord op deze vragen.
De opvoeding is een heel complex gegeven. Er zijn namelijk heel veel manieren hoe je je kind kunt opvoeden. En de manier waarop je je kind het beste kunt opvoeden: daar heeft iedereen een andere mening over. Dat is ook weer afhankelijk van de tijd waarin we als mensen leven en ook de ideeën van een tijd. Vroeger was het bijvoorbeeld gebruikelijk om je kind billenkoek te geven als deze stout was geweest. Fysiek geweld bij kinderen werd niet geschuwd. Tegenwoordig is gelukkig algemeen wel aangenomen dat dit niet de beste manier is om je peuter op te voeden, hoewel er natuurlijk uitzonderingen op deze regels zijn. Maar ook in deze tijd kom je als ouder voor moeilijke kwesties te staan. Elektronica is bijvoorbeeld een onderdeel van ons leven geworden. Dit geldt ook voor kinderen, want ook deze kunnen er vaak niet zonder. Maar hoe ga je hier als ouder dan mee om in dit tijdperk?
Allemaal zeer belangwekkende vragen die in deze sectie worden behandeld. Maar bij de opvoeding van je peuter komt nog veel meer kijken. Er kunnen bijvoorbeeld vervelende situaties voorkomen in het ouderlijk huis. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jij en je partner gaan scheiden. Dit heeft grote gevolgen voor je kind, maar het hoort er nu eenmaal bij. Veel ouders gaan uiteindelijk uit elkaar. Het is dan toch belangrijk om dit op een goede manier te doen. Niet in het belang van jezelf en je partner, maar vooral in het belang van je kind. Dit gaat jullie namelijk allebei aan.
Maar ook vind jij hier meer over de peuterpubertijd. Peuters kunnen namelijk flink rebelleren. Ze gaan dan heel dwars liggen en willen bijvoorbeeld niet eten en dergelijke. Het kan lastig zijn om daarmee om te gaan. Maar hier vind jij er goede informatie over, zodat het wat makkelijker wordt.