3 smoesjes die kinderen gebruiken om niet te eten

Het is de nachtmerrie van vele ouders: kinderen die weigeren om verschillende gerechten te eten. Bij de ene kind is dit overigens veel erger dan bij het andere kind. Sommige kinderen die weigeren bijvoorbeeld elke maaltijd, op een paar ongezonde gerechten na. Andere kinderen vinden vrijwel alles lekker, maar hebben moeite met bepaalde gerechten. Lees hieronder 3 smoesjes die kinderen vaak gebruiken om niet te hoeven eten.

1. Ik lust dit niet

Een belangrijk smoesje dat veel wordt gebruikt is dat je kind een bepaalde maaltijd niet zou lusten. Het punt is echter vaak dat je kind die maaltijd nog niet eens heeft geprobeerd, dus vandaar dat het dan ook een smoesje is. Het punt is namelijk dat kinderen niet alleen nagaan of iets eventueel lekker gaat smaken, maar ook hoe het er over het algemeen uitziet. Zoals je ongetwijfeld wel weet, hebben kinderen namelijk een zeer rijke fantasie. Ze willen de wereld ontdekken en dat is ook de reden waarom kinderen overal aan zitten. En vaak dingen oppakken, of ineens op plaatsen zijn waar ze eigenlijk niet mogen komen. Zo is het dus ook met voedsel. Er is veel voedsel wat kinderen zogenaamd niet lusten, zonder dat ze het überhaupt geprobeerd hebben. Wat dat betreft zijn sommige kinderen dus heel eenkennig. Dat kan soms ook lastig zijn als je uit eten gaat met je kinderen.

2. Ik heb geen honger

Een andere bekende tactiek die kinderen gebruiken als ze niet willen eten, is door te zeggen dat ze geen honger hebben. Je kind heeft dan aversie tegen dat eten en dat laat hij of zij dan ook duidelijk blijken. Je kunt het vaak zien aan de manier waarop je kind dit zegt. Vaak is het ook wel zo dat je kind honger heeft. Kinderen zijn over het algemeen namelijk zeer actief. En mensen die heel actief zijn, die krijgen natuurlijk ook honger. Meestal is dit dan ook een smoesje van je kind, omdat deze geen zin heeft in het gerecht dat je hem of haar hebt voorgeschoteld. Vaak kun je ook snel zien of het smoesje is door bepaalde tactieken te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ah, maar wil je wel dan wel wat anders eten. Je kunt dan voorstellen dat hij of zij haar favoriete gerecht wil eten. Als je kind dan ineens ja zegt, dan verraadt je kind zichzelf daarmee en dat is natuurlijk erg geestig.

3. Iets anders willen doen

Het kan ook zo zijn dat je kind iets anders wil doen. Dat je kind geen concentratie heeft om aan tafel te gaan zitten, maar bijvoorbeeld een film wil gaan kijken of iets dergelijks. Ook dat is een veelvoorkomende smoes bij kinderen. Daarmee geven ze namelijk aan dat ze het eten niet lekker vinden en het liefst weg willen. Veel kinderen vinden een maaltijd nuttigen namelijk verschrikkelijk. Vaak niet enkel om het eten, maar ook vanwege het feit dat ze dan heel lang aan een tafel moeten zitten. En kinderen willen spelen en de wereld verkennen, dus het is goed te begrijpen dat ze dat niet altijd waarderen.