Omgaan met een echtscheiding: zo help je je kind!

Reeds een hele tijd voor jij en je partner het besluit namen om een punt achter jullie relatie te zetten, voelen kinderen de bui al hangen. Het lijkt wel of ze speciale voelsprietjes of censoren hebben om deze veranderde emoties aan te voelen. Een kind kan perfect aanvoelen of de relatie tussen mama en papa goed zit of niet. En ook al doen jij en je partner je uiterste best om de kinderen buiten jullie woordenwisselingen te houden, toch kun je het voor hen niet verborgen houden.

Hoe ga je daar als ouder mee om en hoe help je een kind doorheen deze moeilijke periode zonder het te schaden. Op momenten waarop je zelf onzeker bent, je op jezelf terugvalt, is het niet makkelijk om ook de kinderen overeind te houden. Heb je tips nodig zodat je kunt omgaan met een echtscheiding en tegelijk je kind te helpen, dan kan dit artikel je vast en zeker helpen.

Ouders als veilige haven

Niet alleen voor jullie als ouder verandert er een hoop maar ook voor je kinderen. Als ouderpaar ben je een veilige haven voor een kind en daarom is het ontzettend belangrijk dat geijkte waarden en gewoonten niet of nauwelijks veranderen. Dagelijkse rituelen zoals o.a. bij het slapen gaan, het samen aan tafel eten en gezellige bad-momenten zijn voor een kind een heel belangrijke houvast. Je doet er goed aan om samen uit te zoeken hoe die momenten het best bewaard blijven in de toekomst. Ook de vertrouwde school of dagopvang draagt bij aan het veiligheidsgevoel van een kind en, indien mogelijk, verander je op dit vlak zo weinig mogelijk.

Mama en papa zijn nog altijd even lief

Bij een scheiding zijn er een aantal valkuilen waar je beter niet in trapt. Het kan verleidelijk zijn om de frustraties, die je tegenover je bijna ex partner hebt, te uiten in het bijzijn van de kinderen. Voor je dat doet moet je jezelf de volgende vragen stellen; Wie kwets ik hiermee, hebben mijn kinderen hier baat bij en wat probeer ik er mee te bereiken. Wat je ook voelt, hoe boos of verdrietig je ook bent, richt je naar de persoon die jou boos of verdrietig maakt maar vooral niét naar jullie kroost. Het is best mogelijk dat je van je ex vindt dat hij niets waard is als vader of dat je boos bent omdat hij je in de steek liet voor een andere vrouw. Je hebt wellicht honderden redenen om boos of gefrustreerd te zijn maar doe dit nooit met jullie kinderen als getuigen.

Part time ouder worden

Welke ouder ook van woning verandert, kinderen worden vanaf de scheiding geconfronteerd met een nieuwe extra thuis. Een kind hierop voorbereiden is noodzakelijk en hen, in de mate van het mogelijke, inspraak geven over de inrichting, is dan ook erg belangrijk. Wanneer ze mee kunnen beslissen over, bijvoorbeeld de kleuren en/of meubeltjes voor hun nieuwe kamer, zien ze hun nieuwe stek groeien waardoor ze reeds kunnen wennen aan de situatie én de locatie. Ook het heen en weer reizen tussen mama en papa zal gevolgen hebben. Denk hierbij altijd aan het belang van jullie kind en praat er zoveel mogelijk samen over. Heeft je kleintje last van deze nieuwe situatie, verzamel dan al je geduld en moed om het zo goed mogelijk hierin te begeleiden.

Compensatiegedrag

Hoe goed je ook je best doet om een scheiding zo netjes mogelijk te laten verlopen, toch zijn er vaak momenten waarop schuldgevoelens de kop opsteken. Je beleeft een hectische tijd waarbij al jouw aandacht opgeëist wordt door inpakken, je zaakjes regelen enz. Je zou die aandacht veel liever aan je kind spenderen maar, door de omstandigheden en de rollercoaster aan emoties waar je doorheen gaat, is dit niet altijd evident. Blijf op deze momenten zoveel mogelijk de moeder of vader die je altijd was en overstelp de kinderen niet met cadeautjes ter compensatie van jouw gevoelens.

Papa en mama houden van je

Kinderen die midden in een echtscheiding belanden hebben vaak ook last van schuldgevoelens. Vooral wanneer ze nog klein zijn en hun emoties en angsten nog niet goed onder woorden kunnen brengen. Vertel hen dan ook vaak dat er niets veranderd is aan de liefde die je voelt voor je kind en overtuig hen vooral dat haar of zijn gedrag niet de reden is voor jullie scheiding. Vele pluimpjes geven sterke vleugels en die kunnen ze best gebruiken op het moment dat de grond onder hun voetjes wordt weggeslagen.