Mijn peuter wil niet slapen, wat nu?

Wil je peuter niet slapen? Dan kan je daar soms behoorlijk moedeloos van worden. Niet alleen is slaap heel belangrijk voor je opgroeiende peuter, maar als ouder wil je ook graag wat uurtjes voor jezelf, als het even kan. Het is normaal dat kinderen soms niet willen slapen, maar wat als het een aanhoudend probleem wordt? Weet in ieder geval, dat je niet de enige bent met zo’n eigenwijze, energieke peuter die liever nog even wakker blijft.

Als je peuter af en toe eens wat langer op wil blijven, is dat op zich niet zo’n probleem. De meeste kinderen hebben het nu eenmaal veel te druk met spelen, slapen vinden ze maar saai. Je legt ze alsnog op bed, en meestal slapen ze even later toch wel. Allemaal normaal, maar als jouw peuter pertinent weigert te gaan slapen, en hij of zij er een echte strijd van maakt, dan wordt het een ander verhaal.

Waarom wil een peuter niet slapen?

Peuters zijn op de leeftijd, dat ze dingen echt beginnen te begrijpen. Alles is nieuw, en ze willen dus ook maar al te graag alles ontdekken. Er zijn zoveel leuke dingen te doen, mooie dingen te zien en lekkere dingen te eten. Peuter logica is dan, waarom zou je al dat plezier onderbreken met slaap?

Is er een specifieke oorzaak?

Als je peuter eerder geen problemen had met slapen, maar plotseling niet meer naar bed wil, dan ligt er misschien meer aan ten grondslag. Heeft je peuter misschien een nachtmerrie gehad? Of heeft hij of zij sinds kort een nieuw bedje gekregen? Probeer na te gaan of er iets is verandert in de slaap situatie, wellicht achterhaal je zo de oorzaak van het niet willen slapen.

Geen aanwijsbare reden

Kan je zo niets bedenken wat eventueel de oorzaak is? Dan heb je grote kans dat je peuter nu vooral zijn of haar grenzen aan het opzoeken is. Je kent de term "peuter puberteit" ondertussen vast wel, niet willen slapen is daar een uitgelezen voorbeeld van. Die lieve, kleine baby is verandert in een eigenzinnige peuter met een duidelijk eigen willetje, en die probeert nu te ontdekken hoe ver hij of zij daar mee kan gaan.

Oplossingen

Nu vraag je je af, wat kan ik doen om dit slaapprobleem op te lossen? Vaak is het grotendeels een kwestie van consequent zijn, hoe lastig dat soms ook is. Peuters kunnen al erg vasthoudend zijn. Ook al zijn ze nog zo klein, ze geven niet snel op! Er zijn verschillende dingen die je kan doen.

Een vast bedritueel

Hou elke dag een vast bedritueel aan. Zo bereid je je peuter al ruim voor bedtijd, voor op het feit dat hij of zij lekker gaat slapen. Als je elke dag een vast ritueel aanhoudt, en je peuter raakt er aan gewend, dan is de kans kleiner dat hij of zij tegen gaat stribbelen. Want uiteindelijk wordt het een gewoonte, je peuter weet wat er gaat gebeuren.

Maak het leuk

Je peuter wil dus lekker door gaan met spelen en ontdekken, geen probleem. Dan maken we gewoon iets leuks van het bed ritueel! Begin bijvoorbeeld met het tandenpoetsen, dit kan je leuk maken met een tanden poets liedje of filmpje erbij. Dan kan je daarna je kind even lekker laten spelen in een warm bad, eventueel nog even insmeren, en daarna kan hij of zij lekker warm in bed kruipen. Laat je kind nog een leuk boekje uitkiezen, bijvoorbeeld een slaap verhaaltje, wat jij vervolgens op zachte toon voorleest. Zeg voor je begint te lezen duidelijk: als het boekje uit is, dan is het tijd om te slapen. Morgen weer een nieuwe dag!
Een goed bedritueel zorgt er na een tijdje voor dat je peuter minder moeite zal hebben met bedtijd. Probeer dit dus zeker eens uit, dit hoeft niet hetzelfde ritueel te zijn als hier staat beschreven. Doe wat past bij jullie, als er maar een duidelijke volgorde in zit.

Slaap training

Sommige ouders kiezen voor de strikte aanpak, bedtijd is bedtijd. Dit is niet voor iedereen weggelegd, en je kan er ook veel tijd aan kwijt zijn, maar voor sommige kindjes kan het werken. Dit wordt ook wel slaap training genoemd.

Hoe kan ik mijn peuter slaap trainen?

Je legt je kindje op bed, wenst hem of haar welterusten en geeft nog een kus, dan verlaat je de kamer en wacht je af wacht er gebeurt. Komt je peuter uit bed? Leg hem of haar rustig terug, stop de dekentjes lekker in en herhaal nog eens, "welterusten het is nu echt bedtijd". Dit kan heel lang doorgaan. Na de derde keer dat je kindje uit bed komt, zeg je helemaal niets meer. Je stopt hem of haar gewoon in en verlaat de kamer weer, dit herhaal je dan tot je kindje slaapt.

Huilen

Komt je peuter niet uit bed, maar gaat hij of zij in bed zitten huilen? Wacht dan steeds iets langer voor je terug gaat om te kijken. Laat hem of haar weten, papa en/of mama zijn heel dichtbij, je kan rustig gaan slapen. Soms heeft je peuter gewoon nog even de behoefte om lekker bij papa of mama te zijn, daar is helemaal niks mis mee.

Samen slapen

Heeft je peuter veel behoefte aan die geborgenheid van papa of mama? Dan kan je ook overwegen om bij je peuter te gaan liggen tot hij of zij bijna slaapt. Dit is lang niet voor iedereen de beste optie, maar vaak werkt het wel. Je hoeft niet de hele nacht bij je kindje te liggen, blijf gewoon tot hij of zij slaapt. Je kindje vind het gewoon fijn om bij je te zijn en voelt zich zo veilig en geborgen, dit is dan een fijne manier om in slaap te vallen. Voor jou als ouder zou dit overigens ook niet vervelend hoeven te zijn, want eigenlijk is het ook best fijn om wat extra met je kind te knuffelen, toch? Ze zijn maar even zo klein.

Maar dan went mijn peuter daar toch aan?

Als je elke dag naast je peuter blijft liggen tot die slaapt, zal dat inderdaad wennen. Probeer daarom altijd net voor je peuter echt slaapt, de kamer te verlaten. Doe dit vervolgens steeds iets eerder, zo heeft je peuter wel de geborgenheid, maar leert hij of zij ook, dat je wel alleen in slaap kan vallen. Als je dit stap voor stap doet, zul je zien dat het langzaam steeds iets beter gaat.

Middagdutje

Doet jouw peuter nog een middagdutje, en wil je peuter 's avonds niet slapen omdat hij of zij nog vol energie zit? Dan zou je kunnen overwegen om het middagdutje weg te laten vallen. Er is geen vastgestelde leeftijd om te stoppen met middagdutjes, dit verschilt echt per kind. Het ene kind heeft nu eenmaal meer behoefte aan slaap dan het andere. Als jij denkt dat je peuter misschien al zonder dutje kan, probeer het dan eens een paar dagen uit.

Middenweg

Zou je het middagdutje over willen slaan, maar is dat voor je peuter toch nog iets te rigoreus? Dan kan je in plaats van het middagdutje ook een uurtje rust inlassen. Zet je kindje dan bijvoorbeeld even lekker op de bank, eventueel met een filmpje en een gezonde snack of iets lekkers. Als je er tijd voor hebt kan je er zelf ook rustig even bij gaan zitten, zo maak je er meteen een uurtje quality time van.

Het is een fase

Tot slot, een veelgehoorde, maar ware uitspraak die je als ouder van jonge kinderen vaak hoort. Onthoud altijd dat elk probleem waar je tegenaan loopt met je peuter, vaak echt een fase is. Zo ook problemen met slapen, uiteindelijk gaat het over en slaapt elk kind door, en gaat elk kind vanzelf slapen. Probeer er dus niet te zwaar aan te wegen, onthoud dat elke fase ook weer voorbij gaat.

Geduld

Hoe frustrerend het soms ook kan zijn dat je peuter niet wil gaan slapen, hij of zij doet het niet om jou dwars te zitten. Benader het slaap probleem dus ten allen tijde met liefde en geduld, en weet dat de situatie niet zo zal blijven. Het beste wat je kan doen, is kijken naar wat je kind nodig heeft, en daar op inspelen. Op deze manier zul je het voor jullie beide makkelijker maken om door deze fase heen te komen.