Moederfiets kopen: welke past bij jou?

Voor je kind is veiligheid het belangrijkste. Je wilt met een gerust hart door het verkeer kunnen gaan. Daarnaast wil je de CO2-uitstoot verminderen en jou en je kind van de vrije natuur laten genieten, zeker tijdens de heerlijke voorjaarsdagen of in de zomer, waardoor je graag de auto in de garage laat staan. Daarom adviseren wij hier alle moeders (en vaders, opa's en oma's) in de aankoop van een moederfiets. Het gaat erom: welke past bij jou?

We zullen alles wat er bij komt kijken de revue laten passeren: wat is een moederfiets en wat onderscheidt deze van gewone fietsen? Voor welke gelegenheden maak je er gebruik van? Wanneer doe je dat? Waar bestaat een moederfiets uit, of welke accessoires en uitrustingen heeft de moederfiets? Waar kun je nu zo'n moederfiets het meest voordeligst kopen? En waar moet je vooral op letten bij de aankoop?

De moederfiets

Een moederfiets kun je het best zien als een soort van pakezel. Je wilt niet alleen jezelf, maar ook je kind, boodschappen en (schooltassen) vervoeren. Vandaar dat een fiets van een moeder meer moet bevatten dan alleen trappers en een zitvlak voor zichzelf. Op moederfietsen zijn daarom zitjes voor de kleine kinderen geïnstalleerd. Die kan zowel achterop als voorop geplaatst worden. Het kan ook beide: vaak is het dan handig om de kleinste voorop te plaatsen, en je oudste kind achterop je bagagedrager. Op moederfietsen is dus vaak een voorbagagedrager te vinden.

Onderdelen

Een fiets en een of twee zitjes voor je kinderen vormen natuurlijk de basis van een moederfiets. De bagagedrager hoort bij iedere fiets, maar bij de moederfiets is die natuurlijk vaak net wat steviger dan bij een gewone fiets. Bij je keuze voor een moederfiets is het niet onbelangrijk dat je daar naar kijkt! Wanneer je je kind in een buggy of een maxi cosi seat 'op je schoot' plaatst, kan het al snel zijn dat de ruimte tussen het stuur en het zadel wat te krapjes wordt. Daarom is bij veel moederfietsen die ruimte meestal wat groter gemaakt, door het zadel te verlagen of het stuur wat op verdere afstand van het zadel te plaatsen. Ook heb je meestal een breder stuur, zodat je kind makkelijk tussen de hendels past. Een ander manier waarmee de moederfiets de stabiliteit vergroot, is een steviger frame of bredere banden. Omdat je naast jezelf een of twee kindjes in balans moet houden, heeft de mamafiets vaak een lage instap. Daardoor hoef je geen katachtige bewegingen te maken om je benen over je fiets te zwieren, en scheur je je pezen niet af!

Extra accessoires

Bij een moederfiets komen ook vaak accessoires kijken die misschien niet meteen bij de inkoop van alleen de moederfiets zijn inbegrepen, maar die wat betreft gemak en veiligheid zeker van nut kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan reflectoren: zeker als het in de winter vroeg donker is, wil je er zeker van zijn dat auto's je fiets met kinderen erop goed en van ruime afstand kunnen herkennen. Je kunt die bevestigen aan bijvoorbeeld je ellebogen maar ook aan je spatbord of tussen de spaken. Het snel roterende wiel is een potentiële bron van gevaar. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld koordjes van je kind zijn jas tussen de spaken komen of dat nog ergers zijn of haar voetjes ertussen komen, kun je jasbeschermers aanschaffen en bevestigen aan het spatbord. Wat je ook vaak tegenkomt bij moederfietsen, zijn windschermen. Misschien lijkt je dit voor jezelf overbodig, voor je kind is dat vaak minder overbodig. Als hij voorop zit vangt hij namelijk al het vuil uit de lucht op, en omdat zijn/haar reflexen nog niet voldoende zijn ontwikkeld, is hij/zij soms niet berekende op tegemoet waaiende vliegjes of vuiltjes.

Geld besparen

Het lijkt misschien alsof dit allemaal een bult geld gaat kosten, maar dat hoeft niet in alle gevallen zo te zijn. Het belangrijkste is dat je fiets stevig is en stevige, goed bevestigde bagagedragers bezit. Dat kan ook bij verschillende omafietsen al het geval zijn. Als je maar aan al de boven genoemde bijkomstigheden hebt gedacht. Het kernwoord is stevigheid! Bovendien bespaart een omafiets of iets dergelijks je geld op langere termijn, want als je kinderen na een paar jaar oud genoeg zijn om zelf de fiets op te gaan, kun jij je fiets gewoon blijven doorgebruiken!

Zitjes

Naast de fiets zijn natuurlijk de al genoemde zitjes het belangrijkste onderdeel van een moederfiets. Voor kinderzitjes van goede kwaliteit zijn de merken Quibbel, Bobike en Yepp aan te raden. De belangrijkste onderdeel van een zitje of fietsstoeltje zijn de voetsteunen en riemen. Voetsteunen zijn verstelbaar, zodat je je geen zorgen hoeft te maken voor weer een aankoop wanneer je kind een paar centimeter gegroeid is! Met de riempjes kun je je kind vastsnoeren. Zorg dat ie niet te strak zit zodat het onprettig voor je kind wordt, maar ze moeten natuurlijk ook zeker niet te slap ijn aangetrokken. Kinderzitjes zijn er in verschillende kleuren en stijlen, dus ook hier geldt; voor elk wat wils.

Trekkracht

Een fietstocht met een of twee kinderen achter- of voorop is vaak een intensieve bezigheid en daarom is het handig om een fiets aan te schaffen die van een fietstocht niet al te zeer een uitputtingsslag maakt. Kijk daarom goed naar versnellingen. Veel moederfietsen beschikken over drie versnellingen, maar vijf en zeven komt vaak voor. Het aantal versnellingen waarvoor je kiest, hangt meestal af van jouw eigen omstandigheden. Verwacht jij dat je lange fietstochten gaat maken en komen er in jouw buurt veel heuvels voor, dan is het waarschijnlijk verstandig om voor wat meer versnellingen te gaan. Mocht je je fietsroutes nu echt te zwaar vinden, kun je ook voor een elektrische fiets gaan. Je moet hierbij nog wel zelf moeten trappen, maar je zult merken dat de trapondersteuning je fietstocht laat aanvoelen als een zweefvlucht over de grond.

Externe omstandigheden

Met een fiets alleen ben je er vaak nog niet. Je zult rekening moeten houden met externe omstandigheden. Wat is de weersverwachting en hoelang gaat mijn tocht duren naar verwachting? Daarom is het geen slecht idee om Buienradar op je telefoon te installeren. Wanneer er storm of regen op komst is, denk aan de aankleding van je kind. Voor zonovergoten dagen denk eraan je kind in te smeren met zonnebrandcrème en/of uit te rusten met een zonnebril, zonnehoedje of een helmpje.

Merken

Je begrijpt nu waarschijnlijk onderhand wel alle benodigdheden voor een fietstocht met je kinderen op een moederfiets. Wij hebben je tips gegeven waaraan je kunt denken, maar voor de aanschaf van een moederfiets ben je vanzelfsprekend afhankelijk van de fabrikanten. Welke fiets het beste bij jou past, moet je in het kader van de consumentenvrijheid vooral zelf bepalen, maar voor degelijke, goede moederfietsen kom je dikwijls uit bij Gazelle of Batavus. Andere merken kunnen zijn Giant, Sparta of BSP. Neem vooral een kijkje op hun site, in de categorie moederfietsen, welke jou qua prijs en kwaliteit het meeste aanspreekt.

Help! Mijn kind groeit!

Het is misschien een cliche om te zeggen dat je kinderen als kool uit de grond schieten, maar je zult het allemaal meemaken. In de verschillende leeftijds- en gewichtscategorieën raden we het volgende aan. Tot 15 kilogram, vaak is jouw kindje dan tussen de 9 maanden en 3 jaar, raden we aan hem of haar voorop te plaatsen. Ze zitten dan stevig en je kunt ze goed in de gaten houden. De categorie drie tot zes jaar wordt meestal achterop de fiets geplaatst. Boven de vijf jaar of 35 kilo is het kind uit zijn zitje gegroeid, en is het tijd om te denken aan een junior zitje. Daarna breekt de prachtige tijd aan dat je kind zelf zal leren fietsen!

Tot slot: trappen maar!

Zie de aankoop van een moederfiets niet als een opgave, maar als een zeer waardevolle investering. Wanneer eenmaal de fiets met toebehoren binnen is, zal je er waarschijnlijk vooral plezier aan beleven. Voor jouzelf als moeder is mooi meegenomen dat je meer dan genoeg beweging krijgt met de moederfiets. Voor je kinderen zullen later alle herinneringen aan heerlijke uitwaaitochten en zonovergoten fietstochtjes nog mierzoet in hun geheugen blijven zitten.