Veilig op het strand met je peuter

Het strand is één van de allerleukste plekken om je jonge kind mee naar toe te nemen. Helaas kleven er ook risico's aan: diep water, verdwalen, verbranden in de zon. Met deze tips houd je je peuter veilig op het strand.

Houd overzicht

De belangrijkste tip op een plek als het strand is natuurlijk: houd je kind in de gaten. Ga op een plek zitten waar je overzicht hebt. Ga niet te diep op in je tijdschrift, boek of smartphone. En doe vooral geen dutje!

Blijf bij ze in het water

Hoe dicht je in de buurt van je kind moet blijven, hangt af van hoe goed hij of zij al kan zwemmen. Een arm- of lichaamslengte is een veilige afstand. En speel het liefst in water dat zo ondiep is dat je kind op de bodem kan staan. Er zijn nog meer tips om je peuter veilig te houden in het water.

Maak heldere afspraken

Ook kleine kinderen kunnen zich goed aan afspraken houden, zolang die afspraken maar duidelijk zijn. Een volwassene kan inschatten wat er bedoeld wordt met "blijf een beetje in de buurt", een peuter kan dat niet. "Je mag niet voorbij dat rode windscherm of die groene parasol" is duidelijker. Maak heel duidelijke regels voor de zee. "Niet de zee in zonder dat papa of mama erbij is" is een goed regel die je geen ruimte voor twijfel overlaat.

Kies de juiste zonnebrand

De huid van een jong kind is anders dan de huid van een volwassene, en verbrandt daardoor sneller en ernstiger. Een zonnebrand is natuurlijk nodig - maar niet elk merk voldoet. Kies voor een speciale zonnebrand voor kleine kinderen. Die bevat exact de juiste stoffen om voor een goede en langdurige bescherming te zorgen. Bovendien zitten er geen parfums en oliën die het huidje van je peuter kunnen irriteren. En hoge factoren zijn altijd beter, ook al kosten ze meer. Toch verbrand? Gebruik dan een aftersun-creme of bodylotion voor kinderen - ook die is speciaal ontwikkeld voor de kinderhuid.

Volg de regels op

De regels die er op een strand aan zee of aan een meer gelden zijn er niet voor niets. De reddingsbrigade en de andere verantwoordelijken hebben de risico's van het strand bekeken, en zorgen met de regels dat iedereen veilig is. Spreek bijvoorbeeld met je kind af dat het altijd binnen de bewaakte zone voor kinderen blijft. En laat het niet van kades, golfbrekers of andere verhoging afspringen.

Kijk uit met eb

Laat je kleine kind liever niet alleen zwemmen bij eb - het water stroomt terug naar zee, en je kind ziet het gevaar daarvan niet in. Als je niet aan zee woont, dan ben je misschien niet bekend met de gevaarlijke stromingen die zich bij eb kunnen voordoen. In de geulen tussen zandbanken ontstaat dan een zogenaamde mui, een stroming richting zee die veel kracht heeft en zonder pardon kinderen - en ook volwassenen - kan meesleuren. Kom erachter waar deze muien liggen en blijf uit de buurt.

Pas op voor hoge golven

Ook vinden kinderen het leuk om op winderige dagen in de branding te staan en op de inslaande golven in te beuken. Jouw peuter kan dit bijvoorbeeld proberen als hij oudere broertjes of zusjes nadoet. Een golf van een meter hoog kan een klein kind echter tegen de grond slaan en hem onder water trekken!

Bevat het lucht? Gebruik het niet in zee

Zwembandjes, opblaasbeesten en rubberbootjes - superleuk speelgoed voor kinderen aan zee. Er zit ook een risico aan. Als je ze in zee gebruikt houden ze je kids niet alleen boven water, maar zorgen ook dat je kind meedrijft met de stroming. Daarom is het onverstandig om kinderen (alleen) te laten zwemmen in zee met bandjes of opblaasspeelgoed. Hoe leuk die kleurige eenhoorn ook is! In stilstaand water (meren, zwemplassen, vennen) zonder stroming is dit risico er niet. Daar kan je kiezen uit veel praktische zwembandjes en ander drijfmateriaal.

Zorg dat jij en je peuter elkaar terug kunnen vinden

Kinderen zijn jammer genoeg goed in verdwalen. Het overkomt iedereen die ooit met zijn kind naar een onoverzichtelijke openbare plek zoals naar een strand gaat. Gelukkig kan je meerdere dingen doen om te zorgen dat je je kleintje snel weer vindt!

  • Maak op het strand een foto met je mobiele telefoon van je kind, met de kleding die hij of zij die dag gaat dragen. Die foto kan je aan de strandwachten en anderen laten zien, en het bespaart je een lange en onduidelijke omschrijving.
  • Spreek samen een herkenningspunt af waar jullie elkaar ontmoeten als jullie elkaar kwijt zijn. Aan de voet van een hoog, vaststaand punt dat overal zichtbaar is (paal, strandpaviljoen, duinovergang, opvallend strandhuisje) bijvoorbeeld.
  • Doe een infobandje rond de pols van je kind. Natuurlijk zet je daar je telefoonnummer en naam op (en zorg dat je mobiel opgeladen blijft aan het strand!). Ook andere kritische informatie, zoals medicijngebruik, kan op dit bandje. Koop een model dat je een zomer lang kunt gebruiken, ook terwijl je kind speelt en in zee duikt.

Weet hoe je een verdwaald kind terugvindt

Toch je kindje kwijt? Schakel eerst de strandwachten in, en geef ze alle informatie die ze nodig hebben. Ga dan zelf op zoek, en verplaats jezelf in je kind - waar zou hij of zij heengaan? Had hij het misschien eerder over een ijsje, de duinen of een leuk hondje van een andere badgast? Zorg ondertussen dat je partner of iemand anders bij je spullen blijft om je peuter op te vangen als die de weg terug vindt.

Blijf kalm als je je kind kwijt bent

Je kind kwijtraken is heftig en wordt alleen maar zwaarder als hij of zij langer wegblijft. Hou jezelf voor dat kinderen zelden voorgoed verdwijnen - je gaat je kleintje echt terugvinden. Blijf kalm en denk constructief. Vind je je kind terug, blijf dan ook kalm en troost het - waarschijnlijk was het net zo ongerust als jij. Wees niet boos op hem of haar - kinderen doen nou eenmaal domme dingen, en eind goed is al goed. Wel is het een mooi moment om te kijken of de afspraken niet duidelijk waren, of dat je kind ze overtreden heeft. Zo kan je deze nare situatie op de volgende stranddag voorkomen!