Jouw peuter in bad doen, zo doe je dat!

Is het badderen van jouw peuter de aanleiding tot een groot krijsfestijn in huis? Peuters staan niet bekend om hun geduldige en meewerkende houding, zeker als het aankomt om in bad te gaan. Veel peuters moeten niets hebben van badderen en willen het liefst de hele dag doen wat ze zelf willen. Wil je toch dat jouw peuter een goede hygiëne heeft en voorkomen dat je uitgeput op de bank valt na het badderproces? Lees dan gauw verder, in dit artikel lees je de beste tips en tricks over jouw peuter in bad doen.

Hoe vaak moet jouw peuter in bad?

Allereerst is het natuurlijk fijn om te weten hoe vaak jouw peuter eigenlijk in bad moet. Is het bij jullie thuis iedere keer drama zodra je het bad aan het vullen bent met water? Dan is het fijn om te weten dat je dit niet dagelijks hoeft mee te maken. Het is belangrijk dat je zorgt voor een goede hygiëne voor jouw peuter, maar te vaak badderen is net zo slecht als te weinig. Om de dag badderen of douchen is aan te raden voor een optimale verzorging voor je peuter. Zo heb je dus niet iedere dag strijd in huis vanwege het badderen.

De beste tijd om te badderen

Het kan een hoop uitmaken wanneer je jouw peuter in bad doet. Veel ouders kiezen ervoor om hun peuter voor het slapengaan te badderen. Dit is werkt inderdaad kalmerend, maar wanneer jouw peuter al toe is aan zijn of haar slaapje, dan is dit niet het juiste tijdstip. Door moeheid kan het juist een nog groter drama worden. Een goed alternatief is om jouw peuter direct te badderen wanneer hij of zij wakker is. Veel peuters zijn dan nog een beetje slaperig en moeten even wakker worden. Er is nog geen afleiding van speelgoed en kan dus een veel betere optie zijn. Heb jij altijd moeite met het badderen van jouw peuter? Probeer het dan eens op een ander tijdstip.

Maak er een feest van

Peuters zijn enorm beïnvloedbaar qua wat leuk is en wat niet. Wanneer je als ouder laat blijken dat badderen iets is wat moet en dat je er een strijd van kan maken, dan is het natuurlijk helemaal niet leuk om te badderen. Maak het badderen juist een feest! Vertel jouw peuter dat jullie een zwembad in huis hebben en dat het bad dus eigenlijk een zwembad is. Door een positieve benadering van het badderen kan jouw peuter het een stuk leuker vinden om in bad te gaan. Het kan dan echt een feestje worden.

Badspeeltjes

Om het badderen leuker te maken voor jouw peuter, kun je speelgoed voor in bad aanschaffen. Gewoon stilzitten in bad is natuurlijk niets voor peuters. Door afleiding van speelgoed kan jouw peuter een stuk langer badderen en kun jij makkelijker haartjes wassen. Schaf bijvoorbeeld waterspeeltjes aan of krijtjes voor in bad.

Voorlezen in bad

Een unieke manier om iedere peuter stil te krijgen, is door een leuk kinderverhaal. Een verhaaltje voor het slapengaan is de beste manier om jouw peuter te laten ontspannen voor het slapen. Deze techniek kun je natuurlijk ook toepassen voor het badderen. Laat jouw peuter een boek uitkiezen en lees het verhaaltje voor in bad. Dit kan ook een perfecte toevoeging zijn aan de avondroutine. Lees het verhaaltje voor het slapengaan voor in bad.

Samen badderen

Jouw peuter kan veel meer plezier uit het badderen halen wanneer het samen met een broertje of zusje kan badderen. Samen kunnen ze alle waterpret van de wereld hebben en jij als ouder hebt er geen kind aan. Ook kun je natuurlijk zelf samen badderen met jouw peuter, maar of dit perfect is voor jouw ontspanning.

Sop, schuim en shampoo

Maak het badderen nog leuker met speciaal kindershampoo, sop en schuim. Zorg voor een bad vol bubbels en schuim om het leuker te maken om in bad te gaan. Speciale kinderbadschuim ruikt naar snoep en is natuurlijk hartstikke leuk om in te badderen. Ook kun je speciale shampoo kopen met een afbeelding van een kinderserie. Zo wordt het badderen helemaal geen probleem meer!

Consequenties

Je moet bij peuters streng en consequent blijven. Wil je dat je geen drama meer hoeft op te voeren voordat jouw peuter in bad gaat? Zorg dan voor consequenties wanneer jouw peuter niet in bad wilt. Dit kan bijvoorbeeld minder tijd op de Ipad zijn of geen verhaaltje voor het slapen. Wanneer jouw peuter duidelijk weet wat de consequenties zijn, dan springt jouw peuter vanzelf het bad in.

Laag water

Als laatste is het belangrijk om niet te vergeten dat je het badwater nooit te hoog moet vullen bij peuters. Peuters zijn al een stuk zelfstandiger, maar hebben toch altijd supervisie nodig tijdens het badderen. Om de veiligheid te garanderen doe je er goed aan om niet te veel water in het bad te doen. Zo voorkom je verdrinkingsgevaar.

Jouw peuter in bad doen? Het kan een behoorlijke opgave zijn. Gelukkig kun je het baddermoment wel een stuk aantrekkelijker maken. Jouw peuter springt vanzelf het bad in wanneer er leuke speeltjes zijn, grappig sop of een verhaaltje wordt voorgelezen. Is er wel stampij over het badderen? Zorg dan dat je duidelijk consequenties hebt. Peuters badderen, het kan een topsport worden genoemd. Heb je er echt even geen puf voor? Dan is de douche natuurlijk ook altijd een optie!