Oorbellen schieten bij je peuter

De meningen zijn sterk verdeeld als het gaat om oorbellen schieten bij peuters. Mag het wel of niet? En is het wel verantwoord om te doen? Hoewel veel bekende Nederlanders ervoor kiezen om hun peuters te voorzien van de meest dure en schitterende oorbellen, zijn het vaak de gewone Nederlanders die hun twijfels hebben. Er bestaan veel misvattingen over dit onderwerp. Daarom is het belangrijk dat je als ouder goed geïnformeerd wordt over alles wat erbij komt kijken zodra je overweegt oorbellen te schieten bij je peuter.

Waar kan ik oorbellen laten schieten?

Hoewel de meningen erg verschillen of het verantwoord is of niet, is het in Nederland zeker niet verboden om oorbellen te laten schieten bij peuters. Er is geen minimumleeftijd waarop er oorbellen geschoten mogen worden. Toch kiezen veel juweliers er wel voor om een leeftijdsgrens in te stellen. Kijk dus goed of jouw gekozen juwelier een leeftijdgrens heeft of niet. Grote juweliers, zoals Lucardi en Siebel, hebben vaak een lage leeftijdgrens: zodra jouw kind ouders is dan drie maanden, mag je langskomen om gaatjes te laten schieten. Omdat deze juweliers door het land verspreid zijn, is de kans groot dat er ook één te vinden is in jouw directe omgeving. Overigens kost het schieten van oorbellen over het algemeen vrij weinig. Hoewel iedere juwelier andere tarieven rekent, beginnen de prijzen vaak bij €10. Bij deze prijs is het eerste setje oorbellen inbegrepen. Kijk altijd bij jouw juwelier wat de precieze prijzen zijn.

Hoe werkt het?

De manier van oorbellen schieten is bij de meeste juweliers hetzelfde. Eerst worden de oorlellen ontsmet. Daarna wordt er met een jodiumstift een stipje gemaakt om de plek van de oorbel te markeren. Als de aangebrachte stip op de juiste plek zit, wordt de oorbel in het apparaat geplaatst, waarna deze in het oor wordt geschoten. Het is een snelle handeling en vaak vrij pijnloos. Houd er wel rekening mee dat het oor vlak na het schieten vaak rood wordt en branderig kan aanvoelen.

Hoe bereid ik mijn peuter voor?

Het is voor peuters vaak erg spannend om oorbellen te laten schieten. Bereid je peuter daarom goed voor, door er samen over te praten. Wees eerlijk naar hun toe, zodat ze weten wat er te wachten staat. Om de spanning te verlichten, kan je ook vast samen kijken naar welke oorbellen je gaat aanschaffen. Vaak zijn er veel leuke oorbellen te vinden voor je peuter en zullen ze erg enthousiast worden wanneer ze een mooi setje vinden.

peuter-wast-handen-in-badkamer

Hoe verzorg ik de oorbellen van mijn peuter?

Het is erg belangrijk dat je de juiste stappen volgt als het gaat om de verzorging van de pas gezette oorbellen. Niets is namelijk zo vervelend als een ontstoken oor. Volg de volgende stappen om de oorbellen van je peuter goed te verzorgen en te laten genezen:

  • Was eerst je handen met zeep, voordat je de oorbellen aanraakt. Aangezien de gaatjes eigenlijk kleine wondjes zijn, is het belangrijk dat hier géén bacteriën en/of ziektekiemen inkomen. Door je handen te wassen met zeep, zijn je handen schoon en is het veilig om de oorbellen aan te raken zonder nadelige effecten.
  • Maak de oren van je peuter schoon, het liefst twee keer per dag. Wrijf met zeep tussen je vingers totdat deze begint te schuimen. Breng vervolgens de zeep rondom de oorbellen aan. Eventuele zeepresten kan je weghalen met een schone, natte doek.
  • Breng twee tot drie dagen lang ontsmettingsalcohol aan. Vaak krijg je deze flesjes alcohol bij de juwelier. Breng de alcohol niet aan met je handen, maar maak gebruik van een doekje of wattenstaafje. Doe deze handeling niet langer dan drie dagen: hoe langer je gebruik maakt van ontsmettingsalcohol, hoe droger de gaatjes in de oren van jouw peuter worden en hoe kleiner de kans is op volledige genezing.
  • Draai de oorbellen rond wanneer de oren nog nat zijn. Doe dit uiteraard voorzichtig. Door de oorbellen te draaien, zorg je ervoor dat de gaatjes in de oren op een normale manier om de oorbel heen groeien en de oorbellen niet vast komt te zitten. Draai de oorbellen dus niet bij droge oren: de huid kan hierdoor barsten en gaan bloeden, waardoor de kans op volledige genezing alleen maar langer zal duren.

Tips voor een goede genezing

Mocht je geïnteresseerd zijn in het schieten van oorbellen bij je peuter, dan is het belangrijk om de volgende tips op te volgen, om het genezingsproces zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen:

  • Laat de oorbellen vier tot zes weken in het oor zitten. Bij het schieten van gaatjes wordt er gebruik gemaakt van zweerknopjes. Deze oorbellen zijn gemaakt van materialen die hypoallergeen zijn en dus geen allergische reacties veroorzaken. Daarom is het veilig om deze gedurende de periode in de oren van je peuter te laten zitten. Wanneer je de zweerknopjes er eerder uithaalt, dan is de kans groot dat de oorbellen scheef gaan groeien of dat de gaatjes dicht komen te zitten.
  • Raak de oorbellen zo min mogelijk aan. Door de oorbellen onnodig vaak aan te raken, verstoor je het genezingsproces. Vooral wanneer je dit doet zonder eerst je handen te wassen. Raak dus alleen de oorbellen van jouw peuter aan wanneer dit echt nodig is, of wanneer je de oorbellen gaat verzorgen.
  • Laat jouw peuter niet zwemmen. Water in zwembaden worden vaak goed schoongemaakt, maar er drijven nog genoeg bacteriën rond die in de gaatjes kunnen komen en zo een infectie kunnen veroorzaken. Vermijd dus alle zwembaden tijdens het genezingsproces.
  • Ga naar de huisarts wanneer je het vermoeden hebt dat er een infectie is opgetreden. Een infectie kenmerkt zich door pijnlijke en opgezwollen oorlellen. Ze zijn vaak erg rood en soms kan er pus uit de gaatjes komen. Vertrouw je het dus niet en zijn de symptomen langer dan één week aanwezig, neem je peuter dan mee naar de huisarts. In ernstige gevallen kan de huisarts antibiotica voorschrijven om de infectie te laten verdwijnen.