Waarom is handen wassen belangrijk voor je peuter?

Regelmatig de handen wassen is belangrijk voor iedereen, ook voor peuters. Het is een belangrijke manier om de verspreiding van virussen en bacteriën te voorkomen. Het is goed en bovendien leuk om je peuter spelenderwijs de handen te leren wassen. Je handen wassen kun je bijvoorbeeld samen als gezin doen of als onderdeel van het slaapritueel. Je kunt liedjes zingen terwijl je samen je handen wast of er op een andere manier een leuk moment van maken. Waarom is handen wassen belangrijk voor je peuter? In dit artikel leggen we het uit!

Handen wassen is nog steeds de beste preventie tegen virussen

Ze zijn onzichtbaar, maar verspreiden zich razendsnel. Door te eten, speelgoed aan te raken, een huisdier te aaien of het toilet te bezoeken, gaan virussen en bacteriën van je peuter over op jou of iemand anders. Zoals ook uit de coronacrisis blijkt, bestaat er een eenvoudig preventiemiddel tegen de verspreiding van virussen. En dat is meerdere keren per dag grondig de handen wassen met zeep.

Voed je je kinderen op zo’n manier op dat ze meerdere keren per dag 20 seconden lang de handjes wassen met zeep, dan is de kans op verspreiding al een heel stuk minder. Het lijkt evident, maar toch is het handen wassen iets wat mensen vaak vergeten, ook volwassenen. Terwijl het net de volwassenen zijn die het goede voorbeeld moeten geven aan de kinderen. Een onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat Nederlanders gemiddeld slechts gedurende 7 seconden hun handen wassen, wat niet voldoende is om virussen van de handen te verwijderen.

We zingen het Nationale Handenwaslied!

De verspreiding van COVID-19 heeft aangetoond dat het belangrijk is dat kleuters en peuters hun handen goed leren wassen. Jong geleerd is oud gedaan. Zo heeft zeepproducent Dettol samen met liedjesschrijver Dirk Scheele een liedje gelanceerd dat peuters op een speelse manier de handen leert wassen. Het Nationale Handenwaslied wil kinderen op een leuke manier stimuleren om dit te doen. Het heeft een refrein dat gemakkelijk in het hoofd blijft hangen. Bovendien duurt dit refrein precies twintig seconden, dit is dus de tijd die je nodig hebt om je handen goed te wassen.

peuter-wast-handen-in-badkamer

Samen met je kinderen de handen wassen

Het beste is om regelmatig samen met je kinderen je handen te wassen. Een badkamer met twee wasbakjes en een spiegel is hiervoor ideaal. Eventueel kan je kind op een krukje staan om alles beter te zien.

Je maakt eerst je handen grondig nat met stromend water. Daarna neem je een beetje zeep op je handen. Je wrijft je handpalmen over elkaar en wast je handpalmen en vingers. Vergeet zeker ook niet de achterkant van je handen te wassen. Het is ook belangrijk om je duimen te wassen, want dit is iets wat mensen vaak onbewust niet doen. Daarna spoel je heel grondig alle zeep van je handen af en droog je je handen af met een schone handdoek.

Samen je handen wassen is dus altijd een goed idee. Doe je dit een aantal keer samen, dan neemt het kind jouw gewoonten over, misschien wel voor de rest van zijn leven. Zo zie je telkens weer opnieuw dat je als ouder een grote invloed hebt op het gedrag en de gewoonten van je kind.

Wanneer peuters hun handen wassen is ook belangrijk

Omwille van de algemene hygiëne is het sowieso belangrijk de handen te wassen vooraleer je begint te koken. Peuters helpen graag een handje in de keuken. Dit is leuk, maar het is belangrijk dat hun handjes schoon zijn vooraleer ze dit doen. Na een bezoekje aan het toilet is handen wassen natuurlijk ook een must.

Hebben jullie huisdieren thuis, dan aait je peuter deze waarschijnlijk regelmatig. Zeker dan is het steeds belangrijk om de handen grondig te wassen. Ook als je buiten gespeeld hebt, moet je als peuter je handjes wassen.

In de media is al vaak gezegd dat kinderen en peuters niet speciaal vatbaar zijn voor het coronavirus. Als ze COVID-19 hebben, dan vertonen ze meestal enkel milde symptomen. Dit wil echter niet zeggen dat ze dit niet kunnen doorgeven aan hun ouders of grootouders. Daarom is het belangrijk dat handen wassen een echte gewoonte is.

Handen wassen hoeft niet vervelend te zijn

Peuters houden van spelletjes en actie. Ze willen de wereld verkennen en liefst zo snel mogelijk. Handen wassen is in dat verband vaak een vervelend klusje. Als mama of papa heb je soms het gevoel dat je je kleuter moet dwingen om de handen te wassen. Is dit het geval bij je kindje, neem dan je tijd om grondig uit te leggen waarom het nodig is om de handen te wassen. Je kunt bijvoorbeeld je peuter uitleggen wat je vies vindt. Hierbij kun je zeggen dat je ziek kunt worden als je niet voldoende zorgt voor hygiëne en schone handjes. Let hierbij op dat je je kind geen schrik aanjaagt. Als je het bijvoorbeeld hebt over “kleine enge beestjes” in plaats van over virussen of bacteriën, dan ziet je kind vaak letterlijk die beestjes voor zich, wat nu ook niet nodig is.

Dan zijn er ook nog hulpmiddeltjes. Denk bijvoorbeeld aan een handzeeppompje dat een stempel afgeeft als je erop drukt. Je kunt dan als kind die stempel afwassen. Dit duurt 15 tot 20 seconden, waardoor je precies weet hoe lang je je handen moet wassen.

Er bestaan ook zeeppompjes in de vorm van een clown of een kindvriendelijk figuurtje. Dit werkt ook altijd motiverend voor je kind om de handjes te wassen.

Vergeet niet om je kind een complimentje te geven elke keer als het zijn handjes wast. Dit is altijd heel fijn om te horen en een stimulans om het later opnieuw te doen. Je kunt er eveneens een gezinsactiviteit van maken door allemaal samen voor het eten of voor het slapengaan nog eens de handen samen te wassen, bijvoorbeeld na het tanden poetsen.

Besluit

Je merkt het: hoewel het misschien niet eenvoudig lijkt om je kind te leren de handen te wassen, lukt het zeker als je als ouder de nodige steun geeft en het goede voorbeeld toont. We wensen je veel succes met het handen wassen!