Zonnebrandcrèmes voor kinderen – Duidelijke antwoorden op 5 vragen!

De vogels fluiten, het zonnetje schijnt en het wandelweer straalt je tegemoet. Tijd om lekker naar buiten de gaan met je kind! Jammer genoeg is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Als er een huid gevoelig is voor de schadelijke effecten van de zon, is het wel die van je kind. En hoe bescherm je die beter dan met zonnebrandcrème? Maar welke stoffen zijn nu eigenlijk al dan niet schadelijk? Welke factor moet ik kiezen? En zijn er nog andere manieren om mijn zoon of dochter te beschermen tegen de schadelijke stralen? Maak je geen zorgen: hier krijg je de antwoorden op alle antwoorden die je over zonnebrandcrème hebt! Wij stellen je graag de top vijf vragen rond zonnebrandcrèmes voor kinderen op. Met natuurlijk de bijhorende antwoorden.

Waarom is al die zonnebescherming nodig?

Wel, de huid van jouw zoontje of dochtertje is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor hij erg dun is. Daardoor is zijn of haar natuurlijke beschermlaag extra gevoelig voor de schadelijke effecten van de zon. De uv-stralen zullen namelijk gemakkelijker door de huid heen stralen. Bovendien heeft de huid meer tijd nodig om de beschadigde huidcellen te herstellen. Maar… De zon brengt natuurlijk ook positieve effecten met zich mee. Denk maar eens aan je eigen humeur: je wordt meteen een stuk vrolijker bij het zien van een stralend zonnetje. Het geeft energie en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Da’s goed voor de botopbouw. Dus we raden je natuurlijk aan om – samen met je kind – lekker van het zonnetje te genieten. Maar bereid je natuurlijk wel goed voor. Hoe? Dat leggen we graag uit!

Hoe kan ik mijn kind beschermen tegen de zon?

Hou baby’s tot en met één jaar helemaal uit de zon. Da’s het advies van KWF Kankerbestrijding. Tussen 12.00 en 15.00 straalt de zon het hardste, dus zorg er dan zeker voor dat je kroost niet in het directe zonlicht speelt. Onthoud daarbij ook dat je kind zelfs in de schaduw niet helemaal beschermd is tegen de zon. De stralen kunnen namelijk doorheen parasols en zelfs door ramen schijnen! Daardoor kan hij of zij zelfs in de schaduw verbranden. Voor iets oudere kinderen, raden we je aan om eens te kijken naar uv-werende kleding. Deze kleding kan gelijk staan aan factor 50. Dan wordt maar liefst 98 procent van de uv-straling tegengehouden! Er bestaan trouwens ook heel leuke uv-werende zwempakjes, zodat je kind tegelijk hip is én tijdens het zwemmen bijna helemaal beschermd is tegen de verbranding. Ook voor de ogen zijn de stralen schadelijk. Voor baby’s bestaan er zelfs speciale zonnebrillen! Vindt jouw kind dit niet zo prettig? Dan kun je ook een petje met een zonneklep aanschaffen. Ogen beschermd: check! Maar natuurlijk kun je ook zonnebrandcrème gebruiken. Smeren is de boodschap! Maar verschillende winkels bieden verschillende crèmes aan. Daarom gaan we snel door naar de tweede vraag!

Welke stoffen in zonnebrandcrèmes zijn (niet) goed?

Niet alle crèmes zijn even goed. Er zijn dan ook best veel ingrediënten die helemaal niet gezond zijn voor je kind. We lijsten ze graag voor je op. Zonnebrandcrèmes met chemische filters raden we af. Check de ingrediëntenlijst van je crème eens na op namen als avobenzone, octyl methoxycinnamate en octocrylene. Deze crèmes beschermen namelijk pas een half uur na het smeren! We zullen je de chemische uitleg besparen, maar koop liever een zonnebrandcrème met een mineraal filter… Ook oxybenzone is schadelijk voor kinderen én voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het komt namelijk vaak in het moedermelk terecht én verstoort je hormonen! Om te zorgen voor een langere houdbaarheid van de producten, voegt men vaak alcohol toe. Maar helaas: da’s hartstikke schadelijk voor de huid. Koop daarnaast liever geen producten met toegevoegde parfums, want ook dit zal de huid van je kind beschadigen. Ten slotte nog een twijfelgeval: nanodeeltjes. En onze opvatting hierover is dat je bij twijfel, het niet moet doen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat deze nanodeeltjes kankerverwekkend zouden zijn bij het inademen ervan. Andere onderzoeken tonen dan weer aan dat dit helemaal niet het geval is. Maar wij zijn liever zeker van onze zaak. Al helemaal als het onze kinderen betreft!

Welke factor heeft mijn kind nodig?

Op elk flesje zonnebrandcrème zie je de afkorting SPF staan. Dit staat voor Sun Protection Factor en toont aan hoeveel bescherming jouw crème biedt. Maar wat veel mensen niet weten, is het feit dat de verschillen tussen factors eigenlijk relatief klein zijn. Zo beschermt factor 30 je kind tegen 97 procent van de zonnestralen, terwijl factor 50 je – bij goed smeren – voor de volle 100 procent zou beschermen. Ook op vlak van factor heeft KWF Kankerbestrijding een advies uitgebracht: smeer je kind zeker met factor 30 in!

Hoe zit het met UVA- en UVB filters?

De SPF van zonnebrandcrèmes wordt bepaald door de bescherming tegen zogenaamde UVB-stralen. De ‘B’ staat hier voor Burning. Maar dan zijn er ook nog de UVA-stralen, waarbij de ‘A’ staat voor Aging. Ze dringen eigenlijk dieper door in de huid. Je zal dus niet direct beschadiging zien in de vorm van verbranding, maar het kan wel degelijk leiden tot huidkanker, huidveroudering en een onderdrukking van het immuunsysteem. Check daarom ook zeker op je flesje of het niet enkel tegen UVB, maar ook tegen UVA beschermt!

Hoe vaak smeer ik mijn kind het beste in?

Allerlei onderzoeken tonen aan dat mensen helemaal niet vaak genoeg insmeren. En doen ze het wel vaak genoeg, dan smeren ze vaak een te dunne laag op. Smeer je zoon of dochter zeker elke twee uur in. Na twee uur biedt het immers geen optimale bescherming meer en zou je kind gemakkelijk kunnen verbranden. En waterproof zonnebrandcrème? Dat beschermt inderdaad in het water. Maar is je mini me klaar met zwemmen? Dan smeer je hem of haar best helemaal opnieuw in! Qua hoeveelheid raden we je aan om je kind met zeven theelepels – ja ja – in te smeren: één voor het gezicht, twee voor de romp, twee voor de armen en twee voor de benen!

Wat kan ik doen als de huid toch verbrand is?

Is je zoon of dochter helaas toch een beetje verbrand? Dan kunnen een lauw bad, een frisse douche of natte handdoeken enige verlichting bieden. Smeer hem of haar daarna lekker in met aftersun. Geen aftersun in huis? Bodylotion met verkoelende ingrediënten kan ook helpen! Ten slotte kunnen ook komkommers en yoghurt op de huid zorgen voor een vermindering van de irritatie. En natuurlijk: hou je kind dan al helemaal uit de zon en smeer hem of haar lekker vaak in!

Te onthouden...

Ziezo, dat was het weer! Als je iets zou moeten onthouden, is het dit wel: smeer je kind elke twee uur in met minstens factor 30. En hou hem of haar tussen 12.00 en 15.00 het liefst helemaal uit de zon. En dan nu lekker genieten van de zon!