Welke spullen heb je nodig om zindelijk te worden?

Welke spullen heb je nodig om zindelijk te worden is wellicht de meest prangende vraag die bij elke ouder op de lippen ligt. Een pasklaar antwoord kan je hier niet op geven omdat elk kind anders op deze ongewone situatie reageert. Een wondermethode met een toverstaf bestaat niet, maar je kan wel enkele aandachtspunten in het achterhoofd houden om je doel tot een goed einde te brengen. Lees hier enkele praktische tips die je kan toepassen met een doordacht stappenplan als leidraad.

Wanneer begin je eraan om een training van zindelijkheid te starten

De ontwikkelingsfases die een kind gedurende de eerste levensjaren moet doorkruisen, zijn groot in aantal. Het ene is al wat makkelijker dan het andere. Als ouder is het niet altijd even zo vanzelfsprekend om met dit 'groeiproces' mee om te springen. Een van die dilemma's tijdens de groei is de zindelijkheid van nakomelingen. Voor vele ouders is reinheid een beangstigende stap in het onbekende. Je stelt je als ouder heel wat vraagtekens zoals: "Wanneer moet ik hiermee van start gaan?", "Zou mijn kleintje klaar zijn voor dit nieuwe tijdperk in haar of zijn leven"? en "Waarom wil mijn kind niet braafjes op de pot gaan zitten?"

Voor de goede orde. Bij elk kind ligt dat anders en je moet zindelijkheid benaderen van persoon tot persoon. Er bestaat geen geijkte maatstaf of formule die precies voorspelt hoe je het latere verloop van een zindelijkheidstraining gaat oefenen. Iedereen streeft er naar om het beste te doen voor zijn kind. Wanneer je moet beginnen met zindelijkheid zal je zelf een beetje moeten bepalen en bekijken. Spreek jouw intuïtie aan. Sommige kinderen beginnen wanneer ze achttien maanden oud zijn. Het overgrote deel van de kinderen krijgen zindelijkheid onder de knie tussen twee en vier jaar.

Volg je gevoel en bepaal zelf wanneer je kan beginnen met de training

Over de leeftijd om met de zindelijkheid van de kinderen te starten, bestaan er heel wat tegenstrijdige misverstanden en theorieën. Zoals eerder aangegeven luidt het advies om zo vlug mogelijk - op de leeftijd van achttien maanden - te starten. Recente statistieken geven echter aan dat de overgrote meerderheid van de kinderen pas reinheid aanleert wanneer ze tussen twee en vier jaar oud zijn. Wat meteen een loopje neemt met de huidige vooropgestelde normen. Een gouden regel wat je best voor jezelf in acht neemt. Push nooit jouw kind indien je nakomeling er niet klaar voor is omdat het zelfrespect een fikse deuk kan krijgen. Een mislukte poging staat voor het kind synoniem als ongehoorzaamheid. Gelukkig bestaan er een aantal signalen wanneer je kind er klaar voor is.

Enkele waarneembare tekens hoe je kan zien wanneer je de training kan opstarten

Hou er rekening mee dat zindelijkheid niet kan worden aangeleerd van de ene op de andere dag. Op de eerste plaats moet je er voor zorgen dat je voldoende tijd vrij maakt om zindelijkheid te coachen en dat je vooral geduld moet uitoefenen. Breng meteen mensen uit je omgeving die voor je kind zorgen op de hoogte dat je met de zindelijkheidstraining begonnen bent. Het is belangrijk dat je samenwerkt en dat iedereen in dezelfde richting kijkt. Soms kan het drie tot zes maanden duren voor dat je kind volledig luiervrij is.

Enkele vingerwijzingen dat je kind aan een training van zindelijkheid toe is:

 • Als de luier méér dan twee uren schoon en droog blijft
 • Het uittrekken van de luier en je kind een slipje wil dragen
 • Jouw kind geeft uit eigen beweging aan dat de luier nat is
 • De dreumes probeert een volwassene te imiteren die naar het kleinste kamertje gaat
 • Wanneer de peuter de broek spontaan laat zakken op eigen houtje
 • Als één of twee instructies probleemloos worden nageleefd
 • Hij of zij begrijpt heel goed wat je moet doen op het potje of het toilet
 • Jouw kind verwittigt zelf om naar het wc te gaan

Hulp! Wat als de zindelijkheidstraining mislukt

Geraak vooral niet in paniek en je mag zeker niet boos worden. Het betekent alleen maar dat jouw kind nog niet klaar is voor deze belangrijke levensfase. Er is geen enkele reden om je daarover ongerust te maken. Je kan niet overhaast te werk gaan wanneer je kleintje het potje nog niet wil gebruiken. Stop dan nog even met de training en doe een nieuwe poging na één maand of twee maanden. Denk je dat het ondertussen wel geluk is, maar er gebeurt toch een ongelukje? Wij hebben er een artikel over geschreven. 

Hoe leer je toiletbezoek aan?

Het is aanbevolen om eerst een potje te gebruiken in plaats van een groot toilet zodat de voeten heel stabiel de vloer raken. Als je geen beroep doet op een potje, heb je een kinderstoel of een krukje nodig. Plaats het potje strategisch zodat je kind gemakkelijk toegang heeft. Je kan dit best plaatsen in de badkamer. Laat je kind kijken hoe je het toilet gebruikt in de badkamer.

Welke hulpmiddelen kan je gebruiken om zindelijk te worden?

Er zijn verschillende mogelijkheden die je als hulpmiddel kan gebruiken. Hieronder vind je een kleine handleiding wat je kan gebruiken om zindelijkheid van je kind met succes te trainen.

Potje

Potjes heb je tegenwoordig in alle soorten en maten. Er bestaan simpele potjes, maar je kan ook gadget potjes vinden die muziek produceren als je kleine naar het toilet gaat. Een aanrader is om samen met je kind een potje te kopen in de gespecialiseerde shop of supermarkt om de hoek. Tegenwoordig heb je zelfs opvouwbare wc-brillen die je over de rand van het toilet kan aanbrengen. Erg handig wanneer je op vakantie gaat.

Poppen die urineren

Een pop die plast leent zich er voor om een rollenspel te spelen. Op een ludieke en speelse wijze leer je je kind aan om het potje op een correcte manier te gebruiken.

Met de hulp van een taboeret

Een taboeret is uiteraard praktisch om op het toilet te klauteren wanneer je oogappel nog te klein is om op het wc te gaan zitten.

Het beschermen van een matras

Het beschermen van je matras is wel aan te bevelen om het bed droog te houden. In de beginfase zonder luier kan je nooit onaangename verrassingen uitsluiten.

Katoenen ondergoed om te trainen

Katoenen ondergoed leent zich het beste om de eerste stappen zonder luiers te overbruggen. Het is wel heel belangrijk dat je zo snel mogelijk alert bent om te verschonen. Zo voorkom je branderige jeuk rond het zitvlak.

Billendoeken in plaats van toiletpapier

Voor jonge kinderen is het niet even makkelijk om hun billen met gewoon wc-papier af te vegen. Een uitstekende alternatieve oplossing zijn billendoeken.

 • Laat je kind een poosje ongestoord op het potje zitten zonder een luier aan te hebben. Voor veel kinderen geeft dit de eerste keer een bevrijdend gevoel.
 • Maak er een dagelijkse gewoonte van dat je kind op verschillende tijdstippen van de dag op het potje gaat zitten in de beginfase. Bij het opstaan, na het middageten, voor of na het dutje en voor het slapen gaan.
 • Probeer te achterhalen wanneer je kind naar het toilet moet gaan. Beloon je kind met een schouderklopje wanneer hij de tijd nodig acht om het toilet te gaan bezoeken op eigen aanwijzing.
 • Leid de aandacht af door een verhaal te lezen zodat ze ontspannen op de pot zitten.
 • Leer op een juiste manier te vegen. Voor meisjes is de handeling van voor naar achter. Vooral na een stoelgang hebben de meeste kinderen nog een tijdje hulp nodig tot wanneer ze naar school gaan.
 • Wanneer je peuter het potje een week in gebruik heeft genomen, kan je overschakelen om een katoenen onderbroek te gebruiken.
 • Maak er een gewoonte van dat je kind de handen met zeep wast na gebruik van het toilet.