5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire huisdieren voor gezinnen.

1. Honden

We kunnen natuurlijk niet voorbij gaan aan de hond. Dit is één van de populairste huisdieren voor gezinnen. Bij het aanschaffen van een hond is het belangrijk om te kijken naar het ras. Sommige honden zijn geschikter om te combineren met kinderen dan andere honden. Hele energieke honden zijn voor kleine kinderen nog te wild. Ook honden die van oorsprong gefokt zijn als vechtershonden zijn minder geschikt. Kleine rassen zijn minder geschikt, omdat ze dan door je kind als knuffeldier worden gebruikt. Ook struikel je sneller over deze kleine tere beestjes. Rustige en stabiele honden die goed te trainen zijn, zijn ideale gezinsdieren. Voorbeelden van ideale gezinshonden zijn labradors, golden retrievers, de Berner Sennen en de Beagle.

2. Katten

Ook de kat mag niet ontbreken in dit lijstje. Voor raskatten geldt ook dat niet alle rassen even geschikt zijn als huisdier voor gezinnen. De Abessijn en de Burmees zijn dat wel. Veel katten zijn geen raskatten. Ga bij een kitten na of deze al jong ervaring heeft gehad met kinderen. Volwassen katten die kinderen niet gewend zijn, ervaren vaak stress. Een ideale gezinskat is niet verlegen en schrikt niet gauw. Kinderen moeten leren dat katten graag hun eigen gang gaan en zelf bepalen wanneer ze op schoot komen of wanneer ze geaaid willen worden.

3. Konijnen en andere knaagdieren

Veel gezinnen kiezen voor een konijn of een ander knaagdier. Dit zijn ook de dieren die uiteindelijk vaak vergeten in een hoek van de kamer of de tuin staan. Maak dus een overwogen keuze. Veel knaagdieren zijn groepsdieren. Daarbij is het dus verstandig om je niet te beperken tot één. De meeste dwerghamsters kunnen wel alleen gehouden worden. Houd er rekening mee dat hamsters overdag slapen en ’s nachts actief zijn. Alleen de Russische dwerghamster heeft ook overdag wakkere momenten. Konijnen en cavia’s vinden het meestal niet leuk om op schoot te zitten. Aaien vinden ze prima, zolang je ze niet oppakt. Ratten en muizen zijn minder geschikt voor hele kleine kinderen, maar voor iets grotere kinderen zijn het wel leuke dieren, omdat ze het prima vinden om vastgepakt te worden.

mamalove

4. Vissen

Heb je weinig tijd of heb je huisgenoten die allergisch zijn, dan zijn vissen een goede keuze. Je kind kan prima helpen bij de verzorging van het aquarium en bij het voeren. Let op dat je kind de vissen niet teveel voer geeft. Zorg ervoor dat kinderen niet op het aquarium kloppen en dat de bak afgedekt is.

5. Vogels

Ook bij vogels geldt dat de ene soort beter past bij gezinnen dan de andere soort. Zebravinken, kanaries en de Japanse meeuw passen in een gezin. Ook de grasparkiet en de valparkiet zijn geschikt voor gezinnen. Leer je kind om niet te rennen langs de vogelkooi of te gillen in het bijzijn van de vogel. Dat zorgt voor stress. Vogels kunnen flink bijten als je ze op je hoofd of schouder zet. Zorg ervoor dat jonge kinderen de kooi niet open kunnen maken, want dan is de vogel zomaar gevlogen.