7 zaken die je als ouder moet weten over TikTok

De laatste tijd hoor je steeds meer over TikTok, een social media platform dat heel populair is onder kinderen en jongeren. Social media platformen komen en gaan, het is bijna niet meer bij te houden. Toch is het goed om te weten hoe TikTok in elkaar zit zodat je weet waar je kinderen zich mee bezig houden.

1. Wat is TikTok?

TikTok staat vol met korte video's. Er is een grote diversiteit aan onderwerpen zoals dans video's, playbacken of hoe je iets moet doen. De video's kunnen worden geliked, gedeeld en er kan op worden gereageerd. Op dit moment is TikTok een van de grootste social media apps ter wereld met dagelijks meer dan 100 miljoen kijkers.

2. De leeftijdgrens

Er is officieel een leeftijdsgrens voor TikTok en die staat op vanaf 13 jaar. Toch wordt hier vaak niet aangehouden, er wordt dan simpelweg toch een andere leeftijd ingevuld. De leeftijd wordt niet gecontroleerd en daardoor is het ook makkelijker voor jongeren om lid te worden van het platform. Wat wel belangrijk is om te weten is dat TikTok dit jaar nog beboet is omdat de app persoonlijke gegevens verzamelde van zijn gebruikers. Dit dus ook van kinderen onder de 13 jaar die geen toestemming van hun ouders hadden.

3. Tiktok en cyberpesten

Vroeger werd er veel op school gepest maar nu treed het ook buiten de schoolmuren. Doordat het ook online gebeurd is het moeilijker voor ouders en leraren om hier goed grip op te hebben. TikTok wordt dus ook gebruikt om nare video's rond te sturen. Het is belangrijk om goed te weten hoe je als ouder met cyberpesten om kan gaan.

4. Privacy

TikTok is een razend populair social media platform en kinderen zijn er helemaal weg van. Maar waar kinderen zijn online, zijn helaas ook vaak pedofielen actief. Op TikTok zijn er hier ook een groot aantal te vinden. Daardoor is het belangrijk om je goed te verdiepen in de privacy instellingen. Zodra de app is geïnstalleerd is het heel belangrijk om gelijk ervoor te zorgen dat het account privé wordt. Ook moet het 'toestaan dat mensen me vinden' uitgeschakeld worden. Dit zorgt gelijk voor wat meer rust voor jou en privacy voor je kind.

5. Zicht hebben op je kind

Het is belangrijk om het in de gaten te houden want wat bekijkt jouw kind? Zorg dat er getiktokt wordt in jouw zicht en kijk een keertje mee om te zien wat jouw kind voor filmpjes kijkt. Zo heb je er goed zicht op wat er voor bij komt op TikTok en of je kind dat ook mag zien.

6. Blijf met elkaar bespreken en praten

Communiceer goed met elkaar over wat het kind ziet en bekijkt. Zijn er ook dingen die ze gek of raar vinden? Zorg dat ook het negatieve besproken wordt. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat er gesproken kan worden over ook de negatieve aspecten van social media. Bespreek daarnaast ook wat voor video's je kind zelf upload en bekijk deze ook. Blijven praten en communiceren is heel belangrijk om duidelijk te hebben wat er allemaal gebeurd.

7. Begeleid het kind

Het is dus goed om je kind in de gaten te houden op TikTok. Wat je als ouder moet weten over TikTok is met name de privacy, zorg dat dit goed ingesteld is! Het begeleiden van kind op social media is niet altijd even makkelijk. Houdt dus veel contact met je kind en zorg dat je weet wat er gebeurd online.