De 6 leukste waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. Of het nu is in bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je over de zes leukste spelletjes met water die je gemakkelijk in je eigen tuin kunt spelen.

1. Waterballonnen overgooien

Voor leuke spelletjes met water heb je vaak niet veel nodig. Vooral niet bij spelletjes met waterballonnen. Koop een groot pak ballonnen en vul deze met water. Houdt er rekening mee dat dit een werkje is wat enigszins tijd kost, maar als de ballonnen eenmaal gevuld zijn, zullen de kinderen er veel plezier van hebben. Laat de kinderen in een kring staan waarbij ze enige ruimte tussen elkaar behouden. Vervolgens moeten ze het waterballon naar elkaar overgooien. Degene bij die de ballon kapot springt en dus nat wordt, is af.

2. Flessenvoetbal

Voor dit spel heb je net zoveel lege plastic flessen nodig als het aantal kinderen wat meedoet met het spel. Vul de flessen met water en zet ze in de tuin. Vervolgens gaat elk kind bij één fles staan en moet iedereen proberen met een bal de fles van de ander om te schoppen. Elk kind moet daarbij ook zijn of haar eigen fles beschermen. Valt de fles om, dan moet deze zo snel mogelijk weer rechtop worden gezet om zo min mogelijk water te verliezen. Degene die aan het eind het meeste water over heeft, wint.

3. Waterestafette met plastic bekers

Dit spel is leuk om met de hele klas of een grote groep kinderen te spelen op een grasveld met genoeg ruimte. Het is ook een goed idee als onderdeel van een kinderfeestje in de zomer. Voor dit spel heb je een aantal emmers, vier pionnen en plastic of kartonnen bekertjes nodig. Verdeel de kinderen in twee teams en laat ze zich in twee rijen opstellen met ongeveer 10 meter of meer tussen elkaar in. Ieder kind krijgt een bekertje. Geef het begin en het einde van iedere rij aan met een pion. Vervolgen vult het kind aan het begin van de rij het bekertje met water uit de emmer. Het is een estafette, dus moet hij of zij zo snel mogelijk naar het volgende kind rennen en het water in het andere bekertje overgieten. Het team waarvan het laatste bekertje het volst zit, heeft gewonnen.

waterballon-gevecht

4. Parcours afleggen met waterballonnen

Dit spel is erg leuk en kan voor veel hilariteit zorgen. Je hebt hiervoor waterballonnen, pionnen en attributen nodig om obstakels in het parcours te creëren. Verdeel de kinderen in teams van twee. Het is de bedoeling dat ze een waterballon van het begin naar het einde van het parcours moeten brengen maar wel op een speciale manier. Ze moeten namelijk de ballon tussen hun buiken klemmen en gezamenlijk het parcours afleggen, zonder dat de ballon stuk gaat of op de grond valt. Als dat het geval is, moeten ze opnieuw beginnen. Het team dat als eerste aankomt met de ballon, heeft gewonnen.

5. Tikkertje

Het spelletje dat ieder kind kent, kun je heel gemakkelijk combineren met water en is ideaal op een warme zomerdag. Je hebt er alleen een emmer water en een paar bekertjes voor nodig. Je kunt een variatie van het spel laten spelen door de opdracht te geven dat één persoon iemand kan tikken door iemand met het bekertje water nat te gooien. Iedereen die is getikt, kan vervolgens ook een bekertje pakken om de tikker te helpen en zo iedereen met water te overgieten.

6. Estafetterace met lekkende flessen

Ook dit spel is zeer geschikt voor kinderfeestjes of om met de hele klas te spelen, aangezien er veel kinderen tegelijkertijd mee kunnen doen. Wat je voor deze race nodig hebt zijn een vier emmers met water en twee grote plastic flessen. Zet een volle emmer water aan het begin van het parcours en een lege emmer aan het eind. Maak vervolgens gaatjes in je onderkant van beide flessen. Laat de kinderen twee teams maken, waarbij ieder kind op zijn plek gaat staan binnen het parcours. De race kan zo lang zijn als de kinderen zelf willen. De bedoeling is dat aan het begin de fles wordt gevuld met water uit de emmer. Vervolgens moeten de kinderen de fles zo snel mogelijk doorgeven, tot het einde van de estafette is bereikt. De laatste persoon in de rij giet de inhoud van de fles in de emmer. Het team met het meeste water heeft gewonnen.