4 voordelen van het nemen van een tweede kind

Aan de ene kant ben je gek op je kleine spruit, aan de andere kant neemt hij of zij veel tijd in beslag. De uitputting, het geregel en het idee dat je alle gebroken nachten weer opnieuw mee moet maken, maakt sommige ouders huiverig. Willen we nog wel een tweede? Hoewel er niets mis is met het hebben van één kind, zijn er minstens drie voordelen van het nemen van een tweede kind.

1. Je kinderen hebben altijd een maatje

Uitzonderingen daar gelaten, want niet alle kinderen worden elkaars beste vriendjes. Toch zullen ze, wanneer ze opgroeien altijd iemand hebben om mee te kletsen, te spelen en van te leren. Dit betekent absoluut niet dat enig kinderen in de regel eenzamer zijn, maar het hebben van een broertje of zusje is toch vaak een welkome aanvulling van het gezin. De kinderen communiceren op een heel ander level met elkaar dan ze met jou als ouder doen en dat is niet alleen leuk om te zien, maar het is ook fijn voor je kind. Ze hebben namelijk iemand die ze altijd begrijpt. Ook op latere leeftijd hebben ze hier voordeel van. Wanneer ze volwassen zijn, kunnen ze namelijk nog steeds terugvallen op hun maatje die ze al hun hele leven kennen. Ze kennen elkaars zwakheden, maar houden onvoorwaardelijk van elkaar. Ook al waren ze als kind misschien niet zo close, er bestaat vrijwel altijd een unieke band tussen broers en zussen.

2. Ze houden elkaar bezig

In het begin zul je het zeker wel weer heel druk krijgen met je tweede kind, maar over het algemeen betekent twee kinderen niet dubbel zoveel werk. Veel van de opvoeding en verzorging doe je namelijk op hetzelfde moment en daarbij: de kids houden elkaar bezig. Je zult dus waarschijnlijk niet meer drie keer per dag de vraag krijgen of je verstoppertje wilt spelen. Dat doen ze namelijk samen. Je zet ze minder snel achter de iPad, maar je stuurt ze samen naar buiten om zich te vermaken. Supergezond dus! Betekent dit nu dat jij als ouder helemaal niet meer deel kunt nemen aan de avonturen van je kind? Natuurlijk niet! Ook wanneer je twee of meer kinderen hebt, vinden ze het geweldig wanneer mama of papa verstoppertje met ze speelt of een balletje mee trapt.

3. Leren delen

Soms ben je misschien bang dat ze vooral veel ‘slechte’ dingen van elkaar overnemen. Straks heb je bijvoorbeeld twee peuters die op het behang tekenen in plaats van één. Natuurlijk kunnen de kids soms een ongewenste invloed op elkaar uitoefenen, maar op de lange termijn zul je zien dat ze vooral geweldige skills ontwikkelen doordat ze samen opgroeien. Zo leren kinderen die samen opgroeien al op jonge leeftijd het belang van delen. Kinderen moeten hun zakje chips, hun speelgoed en in sommige gevallen zelfs hun kamer delen. Dit helpt ze om in de toekomst ook gemakkelijker goede relaties aan te gaan, waarbij geven en nemen een jong geleerd principe is.

4. Vergeven en vergeten

Je kids leren om hun ruzies op te lossen. Toegegeven: het vooruitzicht op twee gillende kinderen is niet echt een motiverende factor om een tweede kind te nemen, maar ook hierbij moet je het grotere plaatje voor je zien. Problemen tussen broers en zussen zullen namelijk altijd redelijk snel opgelost moeten worden. Ze wonen bij elkaar in huis en ze kunnen niet simpelweg een ander broertje of zusje zoeken. Hierdoor leren ze dat ze ook op latere leeftijd hun vrienden, partners en familieleden van harte moeten vergeven. Dit is de basis voor sterke en langdurige relaties. Er zijn overigens nog veel meer skills die je kinderen van elkaar leren op sociaal vlak zoals:

  • Zelfbeheersing
  • Op hun beurt wachten
  • Empathie
  • Hun gevoelens onder woorden brengen