De groei van je borsten tijdens de zwangerschap

Er zijn veel kleine veranderingen die vrouwen opmerken tijdens hun zwangerschap. Haar borsten worden ook groter en gevoeliger. Ze bereiden zich al voor op de tijd daarna - op hun taak als voedselverstrekkers voor de baby. Hoewel de borsten vooral uit vetweefsel bestaan, zit er een echte melkproductieplaats in verborgen. In het borstweefsel zitten talrijke klierkwabben met cellen die melk kunnen produceren - de zogenaamde alveoli. Deze melkklieren worden als boompjes gevolgd door vertakte melkkanalen, die naar de tepel leiden; 10 tot 20 van elk van hen leiden naar een tepel. Ieder mens draagt deze productiefaciliteit vanaf zijn geboorte in zijn borst, of hij nu zwanger is of niet - zelfs mannen! Wil je meer weten over de groei van je borsten tijdens de zwangerschap? Lees hier dan alles over de invloed van hormonen op je borsten.

De invloed van hormonen op de borsten

Onder andere de vrouwelijke geslachtshormonen zoals oestrogenen en progesteron nemen toe door de innesteling van het embryo in de baarmoeder. Dit heeft verschillende gevolgen voor het vrouwelijk lichaam, waaronder het feit dat de zwangerschap soms een sterke borstgroei veroorzaakt. Deze borstgroei tijdens de zwangerschap is een natuurlijk (fysiologisch) proces dat slechts een bepaalde tijd duurt. Dit betekent dat de borsten van de vrouw na de zwangerschap en het geven van borstvoeding weer kleiner worden.

Groei omvang borsten verschilt sterk per vrouw

De omvang van de schommelingen in de borstomvang hangt sterk af per vrouw en ook van haar voeding en het aantal ongeboren baby's. Bij tweelingen is de groei van de borsten bijvoorbeeld veel groter dan bij vrouwen met één baby. Het feit dat de groei van de borst tijdens de zwangerschap plaatsvindt, is dus voor elke patiënt vanaf ongeveer hetzelfde moment van de zwangerschap hetzelfde. Hoeveel de borsten groeien is afhankelijk per vrouw.

De oorzaak van de groei van de borsten

De oorzaak van de groei van de borst tijdens de zwangerschap is altijd de verhoging van de vrouwelijke hormonen (oestrogeen, progesteron, prolactine...). Tijdens de zwangerschap en de innesteling van het embryo in de baarmoeder worden de vrouwelijke hormonen geproduceerd en vrijgegeven om het lichaam van de patiënt voor te bereiden op de zwangerschap. Naast de borsten moet ook de baarmoeder groeien zodat de ongeboren baby zich hier kan bewegen zonder te worden vernauwd. Bovendien moeten de huid en het bindweefsel ook elastischer worden, zodat er geen scheurtjes in de huid ontstaan door de opgezwollen babybuik.

De veranderingen in de borst tijdens de zwangerschap

De reden waarom de groei van de borst tijdens de zwangerschap plaatsvindt, is zeer begrijpelijk. In de borst en in de tepel vindt een reconstructie plaats. Zolang er geen zwangerschap is, bevat de vrouwelijke borst voornamelijk vet, de melkkanalen zijn erg zwak en produceren geen melk. Dit is ook zeer nuttig omdat een vrouw die niet zwanger is, niet altijd melk wil produceren. Als er echter een zwangerschap optreedt, verandert de structuur van de borst. De melkkanalen beginnen meer melk te produceren, wat te wijten is aan de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Het vet in de borst wordt steeds meer vervangen en in plaats daarvan zijn er meer borstkanalen en bindweefsel in de borst aanwezig. Er is niet alleen sprake van borstgroei tijdens de zwangerschap, maar de borst van de vrouw voelt ook steeds steviger aan.

zwangere-vrouw-heeft-groeiende-borsten

Wanneer verandert de borst van een zwangere vrouw?

Het punt waarop de groei van de borst begint tijdens de zwangerschap varieert in sommige gevallen, maar de meeste patiënten ervaren een sterke groei van de borst in de eerste 12 weken (eerste trimester), omdat de hormonen oestrogeen en progesteron blijven toenemen tijdens deze fase. In de tweede maand van de zwangerschap is de groei van de borst vaak bijzonder uitgesproken. In deze tijd is er een zeer snelle en zeer hoge toename van de vrouwelijke geslachtshormonen, wat leidt tot een verhoogde ontwikkeling van de melkkanalen. Hierdoor groeien de borsten van een vrouw zeer snel.

Hoeveel groeien borsten ongeveer?

Elke borst groeit gemiddeld 400 gram in de eerste drie maanden van de zwangerschap en meestal tot twee bh-maten. Hierdoor voelen de borsten warmer en zachter aan dan normaal. De borsten kunnen ook strakker aanvoelen.

De veranderingen aan de buitenkant van de borst

Niet alleen de binnenkant van de borst verandert. De vrouw kan ook veranderingen aan de buitenkant opmerken: De tepels worden meestal groter en gevoeliger, het tepelhof wordt donkerder. Rondom de tepel zitten kleine klieren, de "Montgomeri klieren". Ze scheiden oliën en geuren af die de tepels soepel maken en beschermen. Aanvankelijk reageren de tepels van veel vrouwen pijnlijk op aanraking. In de loop van de zwangerschap neemt deze gevoeligheid weer af - tot aan de borstvoeding, die de meeste vrouwen prettig vinden.

Kunnen mannen ook borstvoeding geven?

Tegenwoordig kan zelfs een niet-zwangere vrouw haar borsten stimuleren om melk te produceren door het nemen van de juiste hormonen - bijvoorbeeld om een geadopteerde baby borstvoeding te geven. Op een eiland in de Stille Oceaan kon zelfs een man wiens vrouw tijdens de bevalling was gestorven, zijn baby de borst geven. Zelfs de mannelijke borst bevat borstklierweefsel, waarvan de alveolen met behulp van hormonen kunnen groeien en melk produceren.

De eerste druppels melk tijdens de zwangerschap

Naast de zwangerschapshormonen circuleert ook het melkvormende hormoon prolactine in kleine hoeveelheden door het lichaam. Bij bijzonder gevoelige vrouwen kan het de actieve melkproductie in de alveolen al voor de geboorte op gang brengen, zodat de eerste druppeltjes op de tepels verschijnen. In de meeste gevallen is het echter alleen de stimulans van de baby die de melkstroom op gang brengt: zodra de baby aan de tepel zuigt, wordt de zogenaamde melkproductiereflex geactiveerd. Het activeert het hormoon oxythozine, dat de melkklieren stimuleert om melk te produceren en door de melkkanalen naar de tepel te pompen. De moedermelk verzamelt zich onder het tepelhof in kleine ‘melkmeren’ waar het via 10 tot 15 melkporiën naar buiten komt. Het grootste deel van de melk wordt dus alleen tijdens de borstvoeding geproduceerd; de borst kan het nauwelijks produceren tussen de maaltijden van de baby en het daar bewaren. Naast de actieve melkproductie veroorzaakt het hormoon ook de samentrekkingen van de baarmoeder die bekend staan als "borstvoedingskrampen".