Kan je tijdens jouw zwangerschap ongesteld zijn?

Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap te kampen met bloedverlies. Andere vrouwen lijken gewoon ongesteld en weten niet eens dat ze zwanger zijn! Ongesteld en toch zwanger: kan dit eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is duidelijk: in principe niet. Maar soms is de verwarring heel begrijpelijk. En dat leggen we graag even voor jou uit. Toch blikken we eerst even terug op de menstruatiecyclus dat toch aan de basis van de échte ongesteldheid ligt.

Zwangerschap en menstruatiecyclus gaan niet samen

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we kijken naar de menstruatiecyclus dat de uiteindelijke veroorzaker van ongesteldheid is. De menstruatiecyclus begint meteen na jouw ongesteldheid. Hierbij gaan hormonen zoals progesteron en oestrogeen met jouw lichaam aan de slag en wordt jouw baarmoederwand met een vlies bedekt. Dit vlies zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich later kan innestelen. Ook zijn deze hormonen verantwoordelijk voor de feitelijke eisprong.

Ongesteldheid treedt op wanneer de eicel onbevrucht is. Want dan neemt het hormonengehalte in het lichaam immers opnieuw af, waarna het baarmoederslijmvlies los begint te laten en de maandelijkse menstruatie begint. Dan ben je ongesteld. Ongesteld en toch zwanger: kan dit? Het antwoord op deze vraag blijkt toch negatief te zijn.

Fysiek is het immers onmogelijk dat je ongesteld bent terwijl je ook zwanger bent, want dan zou het baarmoederslijmvlies immers niet mogen worden afgestoten. Wel kan je tijdens de zwangerschap bloed verliezen, wat vaak met ongesteldheid in verwarring wordt gebracht. Dit bloedverlies kan verschillende oorzaken kennen.

Verschillende oorzaken voor bloedverlies tijdens de zwangerschap

Ongesteld en toch zwanger: kan dit? Neen. Kan er bloedverlies optreden tijdens de zwangerschap? Ja. Hoeft dit dramatische gevolgen te hebben? Soms wel. Maar soms ook niet. Best neem je toch altijd even contact op met de verloskundige om een en ander na te gaan. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan immers verschillende oorzaken kennen.

Ongesteld en toch zwanger: kan dit wel in de beginperiode van de zwangerschap?

Ook hier moeten we jouw hamvraag negatief beantwoorden. Het klopt wel dat ongeveer 20% van de vrouwen last heeft van bloedverlies tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit wordt echter niet ongesteldheid genoemd. We spreken hier van een zogenoemde innestelingsbloeding.

Zo'n innestelingsbloeding ontstaat wanneer het bevrucht eitje, tijdens het innestelingsproces, een bloedvaatje raakt. Er is dan sprake van bloedverlies. Het is echter één van de eerste zwangerschapssymptomen en wordt vaak met ongesteldheid in verwarring gebracht. Overigens zal het bloedverlies bij een innestelingsbloeding vaak veel beperkter zijn dan bij een menstruatie. Maar daar denk je dan natuurlijk niet aan, wat de verwarring kan verklaren.

Een gesprongen bloedvaatje

Ook tijdens een latere fase van de zwangerschap kan er sprake zijn van een geknapt bloedvaatje. De bloedvaatjes in de baarmoederhals komen immers oppervlakkiger te liggen omdat er meer bloed doorheen stroomt, ten gevolge van de bekende wijzigingen in het lichaam. Zo'n oppervlakkig bloedvaatje kan zelfs bij een eenvoudig contact knappen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn tijdens een vaginaal onderzoek. Maar ook tijdens vaginale seks of bij bepaalde vormen van zelfbevrediging kan zo'n bloedvaatje knappen en kan er een bloeding ontstaan. Ook dit is geen ongesteldheid, maar louter het gevolg van een kleine inwendige kwetsuur.

Bloedverlies ten gevolge van een blaasontsteking

Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ligt de bacterie Escherichia Coli aan de basis van de blaasontsteking. Tijdens zo'n blaasontsteking kan er beperkt bloedverlies optreden. Meestal zal het bloed zich vermengen met urine, maar ook spontaan bloedverlies is mogelijk.

Het probleem is echter dat je zo'n blaasontsteking tijdens jouw zwangerschap minder snel zal opmerken. Veel symptomen, zoals rugpijn of de voortdurende aandrang om te plassen, breng je immers eenvoudig met zwangerschapssymptomen in verwarring.

In theorie hoeft een onschuldige blaasontsteking overigens geen gevaar voor jouw zwangerschap in te houden, op voorwaarde natuurlijk dat je je laat behandelen. Vooral in je laatste trimester is dat niet onbelangrijk omdat een onbehandelde blaasontsteking vervroegde weeën kan opwekken.

Bloedverlies door een vaginale infectie

Er zijn verschillende vaginale infecties die een bloeding kunnen veroorzaken. Vooral een schimmelinfectie blijkt tijdens de zwangerschap een veelvoorkomende oorzaak te zijn. Zo'n vaginale schimmelinfectie herken je meestal aan de vaginale jeuk in combinatie met opgezwollen rode schaamlippen. Je zal ook vaker moeten plassen. Ook hier kan er sprake zijn van verwarring met zwangerschapssymptomen.

Vaginale infecties komen tijdens de zwangerschap vaak voor. Dat heeft alles te maken met de hormoonschommelingen in het lichaam en de verminderde zuurtegraad van de vagina. Ook het immuunsysteem krijgt tijdens de zwangerschap soms rake klappen, wat het risico op een vaginale infectie de hoogte natuurlijk vergroot.

Bloedverlies ten gevolge van soa's

Er zijn verschillende soa's die bloedverlies kunnen veroorzaken. Chlamydia is een eerste voorbeeld. Vaak treedt het bloedverlies dan na het vrijen op. Meestal zijn zwangere vrouwen al jaren onopgemerkt besmet en treden de symptomen plots tijdens de zwangerschap, wanneer het lichaam kwetsbaarder is, op. Het is belangrijk om chlamydia steeds te behandelen omdat het talloze vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken en zelfs een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan veroorzaken.

Ook bij gonorroe kan er overigens sprake zijn van bloedverlies tijdens de zwangerschap. En ook hier zal het bloedverlies meestal na de penetratie optreden. Over het algemeen is er niet echt sprake van uitgesproken klachten, maar daarom zijn de risico's er niet minder op. Een ontsteking van de baarmoeder of een verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, zijn daar slechts twee voorbeelden van.

Poliep in de baarmoederhals of in de baarmoedermond

Een poliep is een zwelling op het slijmvlies en is over het algemeen goedaardig. We kennen het onder andere van de neuspoliep, maar ook in de baarmoederhals of in de baarmoedermond kan zo'n poliep ontstaan.

Vaak wordt een poliep eigenlijk niet eens opgemerkt. Althans niet tot je ineens zwanger bent. Want dan zal de betere doorbloeding ervoor zorgen dat de poliepen beginnen te bloeden. Zo'n bloeding kan heel heftig zijn en kan nare gevolgen hebben. Zelfs een miskraam is mogelijk. Het is bij heftige bloedingen dan ook altijd aangeraden om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts.

Sowieso zal de behandelende arts de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen, net omwille van het feit dat er een risico op heftige bloedingen bestaat tijdens de chirurgische verwijdering ervan.

Bloeden tijdens de zwangerschap: miskraam of complicatie?

Soms is een vaginale bloeding tijdens de zwangerschap heel onschuldig. Of zelfs de normaalste zaak van de wereld. Toch is het belangrijk om er niet lichtzinnig mee om te springen, want het kan ook wijzen op een ernstigere oorzaak. Een molazwangerschap, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zelfs een miskraam kunnen dergelijke bloedingen immers ook veroorzaken. Daarom neem je bij twijfel steeds contact op met jouw arts.

Ongesteld en toch zwanger: kan dit? Nee, maar het kan er sterk op lijken!

Bovenstaande oorzaken kunnen dan wel een sporadische of een eenmalige bloeding verklaren. Toch zal de vaginale bloeding dan niet zomaar op regelmatige tijdstippen optreden. Anderzijds is dat wat sommige vrouwen meemaken. Zij beseffen dan niet eens dat ze zwanger zijn. Hier ligt de oorzaak meestal elders. En wel bij het zwangerschapshormoon HCG.

Het zwangerschapshormoon HCG wordt door de placenta geproduceerd en is net de oorzaak dat je niet ongesteld wordt. Maar indien jouw lichaam te weinig HCG aanmaakt, kan er alsnog een maandelijkse vaginale bloeding optreden. Omdat ook zwangerschapstest de hoeveelheid HCG meten en omdat de HCG-waarde bijvoorbeeld wordt gebruikt om de vermoedelijke bevaldatum te bepalen, is de verwarring al helemaal te begrijpen.

Ongesteld en toch zwanger: kan dit? Neen, maar indien jouw lichaam te weinig HCG aanmaakt kan dat al snel in verwarring resulteren. En dat is begrijpelijk.

Conclusie: neem het zekere voor het onzekere

Tijdens jouw zwangerschap kan je niet alsnog ongesteld zijn. Bloedverlies heeft dan ook altijd een andere oorzaak. Vaak is de onderliggende oorzaak heel onschuldig, maar soms is dat niet het geval. Daarom is het belangrijk om bij bloedverlies steeds jouw huisarts te contacteren. Want ook onschuldig bloedverlies kan soms verregaande gevolgen hebben. Het zekere voor het onzekere nemen, is tijdens jouw zwangerschap wel vaker het beste advies. En indien het om bloedverlies gaat, is dat al helemaal de waarheid.