De babyuitzet; wat moet je allemaal hebben voordat de baby komt?

Is jouw woning al op orde voor de komst van de kleine? Er moet nog veel geregeld worden en in huis gehaald worden voor de komst van de baby. Hoe begin je hieraan en welke producten heb je echt nodig en welke zijn eigenlijk overbodig? Volgens het NIBUD kost een babyuitzet gemiddeld € 617,90. Je kunt jouw babyuitzet zo duur of zo goedkoop mogelijk maken. Er zijn bijvoorbeeld kinderwagens die al € 1000,- kosten, maar je kunt ook altijd tweedehands jouw slag slaan. Lees gauw verder om erachter te komen wat de babyuitzet precies inhoud.

Wat is de babyuitzet precies?

De babyuitzet zijn alle producten die je nodig hebt met een baby in huis. Dit zijn verschillende producten. Zo heb je kleertjes nodig voor de baby, maar ook een wiegje, flesvoeding en producten voor de nieuwe moeder. Wij hebben alle producten die echt nodig zijn voor jou op een rijtje gezet:

Babykleertjes

Misschien wel het leukste om aan te schaffen voor jouw baby zijn babykleertjes. Ook is het zeer belangrijk om al genoeg kleertjes in huis te hebben. Maar wist je dat jouw baby zo snel groeit dat de kans groot is dat de baby sneller groeit dan dat de baby alle kleertjes past? Wat je echt nodig hebt qua babykleertjes is als volgt:

 • 6 rompertjes
 • 6 stukken bovenkleding en broekjes
 • 4 paar sokken
 • 2 warme vestjes of jasjes
 • 2 paar mutsen

Dit zijn de essentiële kledingstukken die je direct nodig hebt. Hoe leuk alle kleine babykleertjes er ook uitzien, de kledingkast hoeft dus niet uit te puilen.

Voor de babykamer

Maak de babykamer compleet met een wiegje of ledikant met een passend matras. Zorg ervoor dat je minstens twee moltons, drie hoeslakens en drie dekbedden hebt voor het wiegje. Losse dekens van katoen of wol zijn handig voor het babykamertje. Ook is een aankleedtafel met aankleedkussen nodig voor de babykamer. Het is aan te raden om twee aankleedkussens met verschillende hoezen aan te schaffen. Zo zit je nooit zonder. Een babyfoon is ook onmisbaar voor de babykamer, net zoals nachtlampje.

Verzorging

Je bent als ouder van een pasgeboren baby veel tijd en energie kwijt aan de verzorging en verschoning van jouw baby. Je kunt het volgende het beste al in huis hebben voor de komst van jouw baby:

 • Babybadje
 • 2 pakken newborn luiers
 • Wasbare luiers
 • Billendoekjes
 • Luierzalf
 • Poeder
 • Luieremmer
 • Babyolie

Voor mama

Niet alleen aan de baby moet worden gedacht. Na de bevalling heeft de nieuwe mama ook het nodige nodig. Ga je borstvoeding geven? Zorg dan dat je minstens twee voedingsbh's in huis hebt. Ook zoogcompressen, tepelzalf en extra flesjes zijn cruciaal tijdens de borstvoedingsperiode. Wil je meer kolven? Zorg er dan ook voor dat je een borstkolf in huis hebt. Je kan er voor kiezen om een tweedehands borstkolf te kopen, maar is dat veilig?

Voor onderweg

Ga je met jouw baby op stap? Even snel de deur uit zit er niet bij met een pasgeboren baby. Wil je weten wat je echt niet kunst missen voor onderweg? Wij hebben al het nodige op een rijtje gezet:

 • Maxicosi
 • Autostoeltje
 • Speen en flesjes
 • Verschoonmatje
 • Luiertas
 • Draagzak
 • Kinderwagen

Gezondheid

Het is belangrijk om een oorthermometer in huis te hebben. Hiermee kun je de temperatuur van jouw baby bijhouden. Word jouw baby in de zomer geboren? Zorg er dan voor dat je zonnebrand speciaal voor baby's in huis hebt. De babyhuid is extra gevoelig voor verbranden. Ook is het handig om een nagelvijltje in huis te hebben om de kleine nagels bij te houden. Zorg ervoor dat vitamine K en D in huis hebt speciaal voor baby's. Deze vitamines kunnen ze vaak nog niet van borstvoeding krijgen, maar zijn wel cruciaal voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Handig om in huis te hebben

Daarnaast zijn er nog genoeg producten die heel handig zijn om alvast in huis te hebben, maar die niet bij een exacte categorie passen. Wat dacht je bijvoorbeeld van genoeg doekjes om in huis te hebben? Zorg ervoor dat je genoeg hydrofiele doeken in huis hebt. Ook een box voor in de woonkamer is een echte aanrader, net zoals een wipstoeltje. Zo kun je jouw baby altijd in de buurt hebben. Geef je jouw baby flesvoeding? Zorg er dan voor dat je genoeg flesjes in huis hebt, net als een flessensterilisator en handige schoonmaakborstels voor de flesjes.

Tips voor de babyuitzet

Wanneer je begint met de babyuitzet, kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Er lijkt zoveel nodig en hoe krijg je dat allemaal voor elkaar voordat de baby er is? Het is aan te raden om een duidelijke lijst te maken met alle producten die nog nodig zijn. Maak vervolgens een planning. Het klinkt misschien wat extreem, maar met een duidelijke planning kun je veel meer overzicht krijgen. Plan de grote aankopen bijvoorbeeld net nadat het salaris wordt gestort en schrijf voor iedere week een aantal kleine producten op. Zo kun je gewoon tijdens het boodschappen doen aan de babyuitzet werken. Het is vaak makkelijker om gespreid de babyuitzet voor elkaar te krijgen, dan in één keer alles proberen te kopen.

Wil je liever niet al te veel kwijt zijn aan de babyuitzet? Je kunt erg voordelig alle babyspullen bij elkaar sparen. Zoek bijvoorbeeld op tweedehands websites naar geschikte spullen voor de babykamer. Dit kan vaak wel meer dan de helft schelen dan wanneer je het in de winkel koopt. Ook is het aan te raden om op zoek te gaan naar gratis artikelen via deze site. Er wordt meer dan eens babyproducten gratis aangeboden. Vind je de babykleertjes duur? Online bieden mensen gratis tassen aan met nauwelijks gedragen babykleertjes. Dit is een perfecte manier om de kledingkast al flink te vullen voordat de baby geboren is.

Ondanks dat je negen maanden de tijd hebt om de babyuitzet compleet te maken, raden wij aan om hier al in het eerste en tweede trimester mee te beginnen. Je hebt dan nog de meeste energie. Als je hoogzwanger nog al jouw aankopen moet gaan doen, kan dat zorgen voor extra veel stress voor jou en de baby.

Een babyshower

Een andere manier om de babyuitzet bij elkaar te sparen, is door een babyshower. Nodig al jouw beste vriendinnen en familie uit voordat de baby is geboren voor een gezellige middag. Je doet leuke spellen, eet heerlijke hapjes en het mooiste van alles, je ontvangt leuke cadeaus voor de baby. Het is een perfecte manier om al snel een hoop spullen op orde te hebben. Je kunt een lijst doorsturen van producten die je nog graag zou willen hebben en al jouw vriendinnen en familie dragen een steentje bij.

Heb je vriendinnen, zussen of nichten die al een kindje hebben? Dan is het ook helemaal niet vreemd om te vragen of zij nog spullen hebben staan waar ze niets mee doen. Veel mensen vinden het moeilijk om spullen uit de babytijd weg te doen. Een tweede leven geven is een stuk beter, dan bijvoorbeeld het wiegje naar de kringloop brengen.

De babyuitzet bijeen sparen is nog een behoorlijke opgave. Er is veel nodig voor de komst van de kleine en het is aan te raden om niet te lang te wachten met het aanschaffen van babyspullen. Maak een lijst van alle producten die jij nog nodig hebt en werk de lijst stukje bij beetje af. Je bepaalt zelf hoeveel je uitgeeft aan de babyuitzet. Er zijn geen vaste regels of prijzen voor. Wil jij een dure kinderwagen, maar niet te veel geld uitgeven aan de kleertjes? Of juist een mooie wieg en minder duur speelgoed? Kies de producten die jij nodig vindt voor de baby. En, ben jij al begonnen met de babyuitzet?