Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Eigenlijk wil je het al een tijd van de daken schreeuwen, maar je hebt gewacht tot het juiste moment daar is. Maar nu wil je het ook zo origineel mogelijk doen. We hebben een aantal opties om het heuglijke nieuws bekend te maken, want: ‘jij bent zwanger!’ en eindelijk mag je het vertellen. Hoe vertel je dat je zwanger bent? Dat hangt van een aantal opties af, wil je het aan een heleboel mensen tegelijkertijd vertellen of het liefst aan de mensen die dicht bij je staan? Hoe ver ben, ben je de drie maanden al gepasseerd? Zijn er al broertjes of zusjes?

Vertel je het pas drie maanden?

Tijdens de eerst drie maanden vertellen dat je zwanger bent, kan nadelen maar ook voordelen hebben. Geen smoesjes meer verzinnen als je niet lekker bent of niet meer rookt. Anderen willen juist die drie maanden afwachten omdat daarna het risico op een miskraam kleiner is. Je kunt ervoor kiezen om mensen die je na aan het hart liggen vroeg in te lichten, misschien is het zelfs fijn als deze mensen er voor je zijn als het onverhoopt toch mis gaat. Met het nieuws aan anderen vertellen, kun je dan eventueel wachten totdat het eerste stadium voorbij zijn om te voorkomen dat iedereen gaat vragen hoe het er mee staat als het toch mis is gegaan. Soms is het lastig om het drie maanden geheim te houden, sommige vrouwen vertonen al snel duidelijke signalen van de zwangerschap. Maar het kan ook zijn dat je zo blij bent dat je het gelijk al bekend wilt maken.

Aan wie vertel je dat je zwanger bent?

Hoe en wanneer je het vertelt, dat mogen jullie helemaal zelf bepalen. Zelfs aan je werkgever hoef je nog niets te vertellen als je dat niet wilt. Wettelijk gezien hoeft dat eigenlijk pas drie weken voor de uitgerekende datum. Tenzij je werkgever blind is, heeft hij tegen die tijd waarschijnlijk allang gezien dat je zwanger bent. Het is beter om het gewoon rond de drie maanden te vertellen. De werkgever kan je niet ontslaan omdat je in verwachting bent tot en met de eerste drie maanden na de bevalling. Neem in ieder geval wel bijtijds contact op met een verloskundige of een gynaecoloog en natuurlijk ook de kraamzorg.

Je gaat het dus vertellen...

Als je het eerst aan bijvoorbeeld de aanstaande opa’s en oma’s wilt gaan vertellen, zijn hier wel een paar leuke manieren voor:

 • Koop een koffiemok met de tekst ‘de liefste opa’ en ‘de liefste oma’
 • Maak een kopie van de echo en schrijf daarop: ‘Wil je mijn opa of oma zijn?’
 • Nodig ze uit voor de koffie en schrijf aan de binnenkant van de bodem van het koffie kopje: ‘je wordt opa/oma’. Pas op dat ze zich niet in die laatste slok verslikken.
 • Maak zelf een etiket voor een fles wijn met de tekst: ‘Proost! De beste ouders van de wereld promoveren naar de beste grootouders. ’ met de uitgerekende datum erbij.
 • Rond de kerstdagen schrijf op een kerstbal de tekst: ‘opa/oma maart 2020’ en hang deze in de boom bij je ouders.
 • Koop een grote taart en laat er op spuiten: ‘Eet deze taart maar lekker op, ik wil straks niet de enige zijn met een dikke buik’
 • Ga je nog op vakantie? Maak dan een leuk vakantiefilmpje en verwerk hier allerlei hints in. Een babywinkel, een lege kinderwagen, een speeltuin… en op het eind de uitgerekende datum. Laat je ouders het vakantiefilmpje zien als je terug bent. Ze zullen je vragend of verrast aankijken na afloop.
 • Geef een leuk fotolijstje en doe er geen foto in maar een briefje met de tekst: ‘Je kunt me nog niet zien, maar als ik geboren ben, mag ik dan in dit lijstje misschien?’
 • Hier vind je meer leuke zwangerschapsaankondigingen voor familie en vrienden.

Broertjes of zusjes aan het woord

Als er al broertjes of zusjes zijn, is het ook leuk om uit hun naam de aankondiging te doen. Hier zijn zat originele manieren voor:

 • Maak een collage van vier foto’s van je kind, met vier verschillende gezichten. Bijvoorbeeld boos, verdrietig, gek en blij. Schrijf bij iedere foto een tekst: ‘boos gezicht, verdrietig gezicht, grappig gezicht’ en bij de laatste foto met het blije gezicht: ‘mijn grote broer/ zus gezicht’.
 • Maak een foto van je kind met feestmuts in bijvoorbeeld de kinderstoel en zet er een tweede lege kinderstoel naast. Zet op het tafelblad van de kinderstoel het bordje met de tekst ‘gereserveerd’.
 • Laat een T-shirt voor je kind bedrukken met de tekst: ‘Ik word een grote broer/zus’ of: ‘Ik heb een ooievaar gebeld en een broertjes of zusje besteld’.
 • Maak een foto van je kind die de ‘kindertafel’ dekt voor twee. Schrijf op de foto de volgende tekst: ‘Pietje dekt de tafel voor twee, want vanaf december eet er een broertje of zusje mee’.
 • Heb je meerdere kinderen? Zet ze allemaal op een stoeltje in de tuin. Laat ze een ballon vasthouden, in bijvoorbeeld de kleur roze, blauw of wit. Zet er één extra stoeltje bij, leeg en met een ballon aan het stoeltje geknoopt. De uitgerekende datum kun je eventueel op de ballon schrijven. Maak hier een foto van.

Een originele foto

Per foto een aankondiging doen is ook leuk als je een grotere groep wilt bereiken. Deze kun je bijvoorbeeld op social media plaatsen. We hebben een aantal leuke foto ideeën:

 • Zet van ieder lid van het gezin een schoen op straat, in één lijn. Schrijf met krijt voor iedere schoen de geboortedatum van de eigenaar, bijvoorbeeld mei 1994. Zet er één paar babyschoentjes tussen met de uitgerekende datum ervoor.
 • Als je nog geen kinderen hebt, is het leuk om samen voor een muur te gaan staan. Zet tussen jullie in een groot plusteken op de muur en na je partner een is-teken en daarna het getal 3. Er staat dan eigenlijk: ‘jij + partner= 3’
 • Je kunt ook een foto van de hond of poes maken met een bordje erbij waarop staat: ‘Nieuw baasje op komst vanaf…’
 • Koop van die opblaasbare ballon-letters voor het woord ‘baby’. Maak een leuke foto van jullie twee of met de kinderen erbij, terwijl jullie deze letters vasthouden.
 • Maak een foto van je buik met daarop de tekst: ‘Coming soon’ of ‘Loading…’
 • Maak een foto op het strand van de voeten van je gezin. Maak de foto alleen van de blote voeten in teenslippers op het zand, zet er een paar kleine lege slippertjes bij en schrijf in het zand de uitgerekende datum.
 • Maak een foto van je partner of van je gezin terwijl één iemand de zwangerschapstest vasthoudt. Laat ze daar allemaal heel overdreven verrast naar kijken.
 • Heb je al twee kinderen, maak dan een foto van die twee terwijl ze een klein bordje vasthouden. Bij de oudste schrijf je op het bordje: ‘de oudste’ en bij de tweede zet je op het bordje: ‘de jongste’. Dit streep je door terwijl het nog wel leesbaar is en je schrijft eronder: ‘de middelste’.
 • Maak een foto van veiligheidsspelden op een leuke plek, bijvoorbeeld op een kussen. Iedere veiligheidsspeld staat voor iemand van je gezin. Bijvoorbeeld twee grote veiligheidsspelden voor papa en mama en twee kleinere voor de broertjes of zusjes. Leg in een van de twee grote veiligheidsspelden een heel klein veiligheidsspeldje en maak dan de foto.
 • Maak een foto terwijl jullie op de fiets zitten en zet er een leeg kinderfietsje bij.
 • Maak een foto van een fles wijn met twee glazen. In het ene glas zit wat wijn en op het andere glas zit een briefje waarop bijvoorbeeld de tekst staat: ‘niet bijvullen tot maart 2020’

Hoe vertel je het zonder te kwetsen?

Soms is het best lastig om te vertellen dat je zwanger bent. Ook al ben je nog zo blij, als je het aan iemand moet vertellen bij wie het al een hele tijd niet lukt om zwanger te worden, is dat best moeilijk. Toch is het altijd het beste om hier eerlijk over te zijn. Zeker als de persoon om wie het gaat dicht bij je staat. Het zou het nog veel vervelender zijn als ze het van een ander moet horen. Probeer een moment te creëren dat jullie alleen zijn, niet waar anderen mensen in de buurt zijn. Ook al is je familielid, vriendin of collega ontzettend blij voor jou, het kan haar toch even confronteren met haar eigen gemis of verdriet over het niet zwanger kunnen worden. Vraag aan je familielid of vriendin hoe ze er tegenover staat en respecteer haar gevoelens als ze er moeite mee heeft. Geef aan dat ze er altijd met je over kan praten en dat ze kan aangeven als ze liever meer afstand neemt wat betreft de betrokkenheid met jouw zwangerschap. Het mooiste is als jullie elkaars gevoelens kunnen respecteren, maar hou het in ieder geval bespreekbaar.