Nu al kinderopvang regelen?

Je zou het misschien niet gelijk denken, maar wanneer je zwanger bent moet je al snel aan de slag met het regelen van kinderopvang. Hoe zie jij de opvang van jouw kindje voor je en hoe ga je het regelen met werk. Ga jij of jouw partner misschien minder werken om zelf het kind thuis op te vangen of zoek je vaker opvang zodat jullie beiden kunnen blijven werken. Er moet aan veel gedacht worden en het vinden van geschikte opvang is een belangrijke taak. Je vertrouwt iemand anders de zorg van jouw kindje toe en dit moet natuurlijk een veilige situatie zijn. Weet wat jouw opties zijn en kies zo de beste opvang voor jouw kindje. In dit artikel geven wij verschillende mogelijkheden voor opvang weer en tips hoe je de opvang het beste kunt regelen. Zorg dat je de opvang van jouw kindje al geregeld hebt tijdens de zwangerschap, dan hoef jij je daar geen zorgen meer over te maken tijdens de zwangerschap en wanneer het kindje er is. Lees gauw verder en zie wat de mogelijkheden zijn.

Kinderdagverblijf

De meeste ouders verkiezen het kinderdagverblijf. Dit is een professionele instelling waar jouw kindje de beste aandacht en verzorging krijgt. De medewerkers van het dagverblijf beschikken over de juiste opleiding en certificaten en zorgen zo voor de best mogelijke opvoeding buiten het huis. Veel ouders krijgen een vergoeding voor het kinderdagverblijf en het is daarom ook een voordelige optie. Bekijk of jij aanspraak kunt maken op een financiële vergoeding voor de dagopvang van jouw kindje. Een ander groot voordeel aan het kinderdagverblijf is dat jouw kindje van jongs af aan al in contact komt met kinderen van zijn/haar eigen leeftijd. Op deze manier leert hij/ zij al jong sociale vaardigheden en heeft hij een optimale start.

Er zijn veel verschillende soorten kinderdagverblijven. Het is daarom aan te raden om tijdens de zwangerschap te verdiepen in de verschillende soorten dagverblijven. Het ene dagverblijf richt zich bijvoorbeeld op spelend leren en ontwikkelen en het andere dagverblijf heeft bijvoorbeeld meer structuur. Ook zijn er veel verschillen op het gebied van voeding. Dagverblijven verschillen onderling behoorlijk en dit kan de doorslaggever zijn voor ouders. Sommige verblijven hanteren standaard voeding wat zij zelf aanbieden en andere dagverblijven laten het de ouders zelf meegeven. Wil je meer inspraak op wat jouw kindje eet overdag? Dan kan dit dus echt een doorslaggever zijn. Kies een dagverblijf die het beste bij jouw eisen en wensen past.

De afstand van huis of van werk is ook erg belangrijk. Kies een dagverblijf dat goed op de route ligt vanaf jouw huis of vanaf jouw werk. Dit kan jou dagelijks veel reistijd en reiskosten besparen. Je wilt natuurlijk na het werk zo snel mogelijk thuis zijn met jouw kleine.

Wanneer je een paar kinderdagverblijven op het oog hebt, kun je altijd een kennismakingsgesprek aanvragen. Je kunt dan langskomen en even meekijken hoe het allemaal in de praktijk te werk gaat. Je kunt op deze manier een goed beeld krijgen van af jij jouw kindje hier veilig naartoe kunt brengen. Het is zeker aan te raden om eerst langs te gaan voordat je jouw kind aanmeldt bij het dagverblijf.

Tijd en wachtlijsten

Wacht niet te lang met het vinden van een geschikte dagopvang. De wachtlijsten voor kinderdagverblijven zijn namelijk erg lang. Hoe eerder jij jouw kind aanmeldt, des te eerder hij/zij terecht kan. Sommige kinderdagverblijven hebben een wachtlijst van minstens zes maanden. Je kunt daarom het beste tijdens de zwangerschap jouw kindje al aanmelden. Begin daarom tijdig met het zoeken naar een geschikt kinderdagverblijf voor jouw kleine.

Babysitter

Er zijn ook genoeg andere opties om de opvang van jouw baby te verzekeren. Ga je minder werken en heb je maar voor een paar dagen opvang nodig? Dan kun je er ook voor kiezen om een babysitter in te schakelen. Dit is vaak een goedkopere optie en jouw kindje krijgt alle aandacht dat het nodig heeft. Ook is het aan te raden om voor de bevalling al een babysitter te zoeken voor onregelmatige uren. Moet je er bijvoorbeeld onverwachts tussenuit of hebben jullie 's avonds een verjaardag? Dan is het fijn dat je al iemand hebt die je kunt bellen om te komen oppassen. De beste tip is om in ieder geval alvast twee babysitters voor onregelmatige uren te zoeken. Wanneer je dan er dan een nodig hebt, is er altijd wel iemand beschikbaar. De beste tip zijn bijvoorbeeld studenten bij jou in de buurt die wel een aantal uur op een baby kunnen passen.

Aupair

Wil jij altijd wat extra hulp in huis en jouw kind liever niet naar het kinderdagverblijf brengen? Dan kan een aupair een goed alternatief zijn. Een aupair is een (buitenlandse) oppas die vast aan huis woont. Het is een optie die veel buitenlandse studenten graag aanpakken. Op deze manier kunnen zij er een jaar tussenuit en beschikken zij over werk en verblijf. Het voordeel aan een aupair is dat je altijd wat extra hulp in huis hebt. Je hebt een vaste babysitter die oppast wanneer jullie aan het werk zijn en zelfs nog extra hulp wanneer jullie thuis zijn. Je kunt zelf gunstige afspraken maken en in afspraak de aupair extra klusjes in huis laten doen. Tijdens de dutjes van de baby kan de aupair bijvoorbeeld wasjes draaien en zorgen voor het avondeten. Het is een bijzonder en persoonlijk dienstverband. De aupair leeft mee met het gezin en wordt een opvoedkundig figuur voor de baby.

Gastouder

Een andere optie voor kinderopvang is een gastouder. Een gastouder is haast de optie tussen een aupair en een kinderdagverblijf in. Een gastouder houd een kinderdagopvang aan huis. Deze opvang is kleinschaliger en jouw kindje krijgt van een gespecialiseerde gastouder de beste aandacht en verzorging. Gastouders moeten aan veel eisen voldoen en zijn daarom een goede en veilige optie voor de opvang van jouw kindje.

Kinderopvang regelen: oppasopa en oppasoma

Jouw ouders kijken bijna net zo hard uit naar de komst van de kleine als de papa en mama. Een goede vorm van opvang kan zijn door de opa en oma van de baby. Vinden jouw ouders het leuk om op te passen en wonen zij in de buurt? Dan is dit een perfecte optie. Het is vaak de meest goedkope optie en zo hebben heeft jouw baby een goede band met zijn/haar grootouders. Voor veel jonge ouders is dit een voordelige optie. Wanneer ouders beide een dag minder werken kan de opvang goed opgevangen worden door familie. Maak deze optie bespreekbaar met jullie ouders en zie of een opvang door opa en oma een goede en haalbare optie is.

Negen maanden zijn lang genoeg om alle voorbereidingen te treffen. Begin tijdig met het regelen van de opvang voor jouw baby. De wachtlijsten voor kinderdagverblijven kunnen enorm lang zijn. Het is daarom sterk aan te raden om jouw kindje tijdens de zwangerschap al aan te melden bij een kinderdagverblijf. Er zijn nog genoeg andere opties voor de opvang van jouw baby. Zorg dat je jouw opvangplan al klaar hebt voor de komst van jouw baby. 

Naast het regelen van kinderopvang, zijn er nog talloze zaken die je moet regelen als je zwanger bent. Lees door op de link te klikken.