Vluchtkoffer | Vluchttas

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo ook met de voorbereidingen op jouw bevalling. Of je nu thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis, het is belangrijk dat je sowieso een vluchtkoffer, ook wel vluchttas genoemd, hebt klaar staan. Mochten er tijdens de thuisbevalling toch complicaties optreden en is een ziekenhuisbezoek noodzakelijk, dan hoef je niet halsoverkop de spullen bij elkaar te zoeken. Wat is een vluchtkoffer precies en wat je moet je sowieso meenemen in de koffer? Bereid je goed voor op de bevalling en stel jouw koffer goed samen met de belangrijkste producten voor het hele gezin.

Wat is een vluchtkoffer / vluchttas?

Een vluchtkoffer is een koffer of tas waar al jouw spullen in zitten die jij na de bevalling nodig hebt. De koffer heb je nodig wanneer jouw bevalling start zodat je gelijk de tas kan pakken en naar het ziekenhuis kunt gaan. Met weeën is het niet verstandig om al deze spullen nog bij elkaar te moeten zoeken. De kans dat je dan belangrijke spullen vergeet is erg groot. Op deze manier kun je de stress en angst voor de bevalling ook wat wegnemen. Als je weet dat je alles bij je hebt wat je nodig zult hebben, hoef je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Op tijd een vluchtkoffer/vluchttas klaar hebben

Het wordt aangeraden om zeker met 37 weken de vluchttas klaar te hebben staan. Jouw bevalling kan dan ieder moment aanbreken en je bent dan klaar om te gaan. Hoe verder je bent tijdens de zwangerschap des te lastiger en vermoeiender simpele taken worden. Het is daarom aan te raden om tijdig jouw koffer klaar te hebben. Je kunt dit samen doen met jouw partner, familie of vrienden. Het kan erg handig zijn om de hulp van een vriendin met kinderen in te schakelen. Zij weet precies wat je echt nodig hebt en welke producten je beter thuis kunt laten.

Voor de baby

Wil je weten wat de baby nodig heeft wanneer het net geboren is? Dit zijn producten voor de baby die niet mogen ontbreken in de koffer:

 • Luiers, luiers en nog eens luiers. Pak genoeg luiers in de vluchtkoffer. Je weet natuurlijk nooit hoe snel jullie na de bevalling weer thuis zullen zijn. Misschien moet je een paar dagen blijven en dan heb je genoeg luiers nodig. Het ziekenhuis biedt genoeg luiers, maar je moet als ouders ook de verantwoordelijkheid nemen om zelf luiers mee te nemen. Zorg dat je minstens vijftien luiers pakt in jouw koffer.
 • Kleding. Het eerst setje kleding wat jouw baby zal dragen is natuurlijk extra bijzonder. Zorg dat je een mooi pakje uitkiest voor de baby. Een paar extra kledingsetjes zijn ook sterk aan te raden. Mochten jullie langer in het ziekenhuis blijven, dan hebben jullie genoeg kleding voor de kleine.
 • Dekentje. Een eigen deken voor de baby is ook sterk aan te raden. Het is fijn om vanaf het begin vertrouwde spullen te hebben voor de baby.
 • Speentje. Neem een speentje mee voor de kleine. Het is belangrijk voor de baby om al snel gewend te raken aan de speen.
 • Deken voor over de maxicosi. Wanneer jullie het ziekenhuis mogen verlaten is het fijn om een deken te hebben voor over de maxicosi. Zo blijft de baby lekker warm.

Voor jou

Het is een bijzonder periode om in het ziekenhuis te bevallen. Met de juiste voorbereidingen kun je dit omtoveren tot een ontspannen ervaring. Neem voldoende spullen mee voor jou als mama na de bevalling. Je hebt extra zorg nodig en mag goed in de watten gelegd worden. Deze spullen mogen niet ontbreken voor jou in de koffer:

 • Toilettas. Pak een toilettas met jouw meest essentiële producten zoals shampoo, tandenborstel en tandpasta. Pak de producten die jij dagelijks gebruikt. Mocht je langer moeten blijven, kun je zonder problemen jouw dagelijkse routine blijven houden.
 • Maandverband. Na de bevalling zul je veel bloed verliezen. In het ziekenhuis krijg je hier voldoende voor, maar soms kan het fijn zijn om eigen producten mee te hebben.
 • Voedingsbh. Gelijk na de bevalling zul je de baby op de borst krijgen en wordt de borstvoeding in gang gezet. Het is fijn om gelijk al gebruik te maken van een voedingsbh.
 • Warme sokken. Veel vrouwen hebben last van koude voeten tijdens de bevalling. Neem een paar extra dikke sokken mee.
 • Extra kleding. Pak wat extra kleding. Kies voor comfortabele kleding. Een joggingspak of een extra pyjama zijn altijd handig om mee te hebben.
 • Druivensuiker. Bevallen kost enorm veel energie, toch kunnen veel vrouwen tijdens de bevalling geen hap door hun keel krijgen. Neem wat druivensuikersnoepjes mee om op deze manier toch nog wat energie te kunnen krijgen tijdens de bevalling.
 • Groot ondergoed. Ja pak die oma-onderbroeken maar in. Na de bevalling is het fijn om ruimzittend ondergoed te dragen. Hier past het kraamverband het beste in en zeg nu zelf, een string is niet de beste optie na een bevalling.
 • Boeken en tijdschriften. Het kan zijn dat je wat langer moet blijven. Het is dan fijn om te kunnen ontspannen. Pak voor de zekerheid ook wat tijdschriften of een boek.

Voor jouw partner

Voor jouw partner is de bevalling ook een bijzondere ervaring en ook hij/zij heeft spullen nodig wanneer het zover is. Wat je voor jouw partner moet inpakken hebben wij hier op een rijtje gezet:

 • Telefoonnummers. Een lijst met belangrijke telefoonnummers is belangrijk om mee te nemen. Wie wil je gelijk bellen wanneer de kleine geboren is?
 • Belangrijke papieren. Laat jouw partner maar het officiële gebeuren rondom de bevalling regelen. Zorg dat hij/zij de belangrijke papieren meeneemt. Papieren van de verzekering, de verloskundige en identiteitspapieren. Zorg dat je de zaakjes op orde hebt en neem al het belangrijke papierwerk mee.
 • Camera. Wil je de geboorte vastleggen? Pak dan een camera voor jouw partner zodat de eerste uren van jouw kindje vastgelegd kunnen worden.
 • Geld voor de parkeermeter. Zoiets simpels als los geld voor de parkeermeter bij het ziekenhuis is handig om snel bij de hand te hebben wanneer de bevalling op gang is.

Bij het inpakken van de koffer komt nog het een en ander kijken. Naast de belangrijke papieren, spullen voor de baby en verzorgingsproducten voor de mama is het nog een beetje ruimte voor ontspanningsproducten voor als je moet wachten. De vluchttas geeft je meer zekerheid dat je alles bij je hebt voor de bevalling en geeft rust in jouw hoofd. Zorg ook zeker dat je naast alle belangrijke producten, ook spullen meeneemt die jou een rustig gevoel geven. Dit zorgt voor rust in de tent tijdens de bevalling. Je kunt nooit te vroeg beginnen met het klaarmaken van de vluchttas. Zorg dat je met 37 weken de tas toch echt klaar hebt staan.