Waarom een borstvoedingscursus volgen?

Borstvoeding is nog steeds de beste voeding voor je baby. Het is een uitstekend voedingsmiddel om de ontwikkeling van je baby te bevorderen. Borstvoeding bevat namelijk de juiste voedingsstoffen die volledig zijn afgestemd op je baby. Alleen al daarom is het prettig als borstvoeding geven soepel verloopt.

Krijgt de baby wel genoeg binnen?

Helaas is borstvoeding geven is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als het de eerste keer is dat je borstvoeding gaat geven. Soms vind je het aanleggen moeilijk of je hebt het gevoel dat je het niet helemaal goed doet. Je vraagt je misschien af of je kindje wel genoeg moedermelk binnen krijgt?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Borstvoeding geven vraagt wel wat oefening en natuurlijk krijg je die oefening ook als je eenmaal een baby hebt, maar tijdens een cursus wordt je er al vast een beetje op voorbereid. Hierdoor sta je er misschien wat zelfverzekerder in als het eenmaal zover is. Het zou zonde zijn als je afhaakt met borstvoeding geven omdat je gewoon niet precies weet wat je moet doen.

Tips en advies

Tijdens een borstvoedingscursus krijg je precies te horen hoe borstvoeding precies werkt en je bent hier ook in de gelegenheid om vragen te stellen over borstvoeding. Maar je leert er nog meer. Je krijgt bijvoorbeeld handige tips om borstvoeding geven wat eenvoudiger te maken. Het helpt je ook op weg met de juiste technieken en houdingen.

Wie geeft de borstvoedingscursus?

De cursus wordt gegeven onder leiding van een lactatiekundige, dit is een expert op het gebied van borstvoeding. Hij of zij geeft voorlichting aan (aanstaande) moeders en ook advies. Daarbij is een lactatiekundige ook de aangewezen persoon bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Ook voor de kraamverzorgenden en andere professionals is de lactatiekundige een aanspreekpunt. Als zij vragen hebben, komen ze ook hier terecht. Een lactatiekundige heeft een flinke opleiding doorlopen eer ze zich lactatiekundige mogen noemen, je wordt niet zomaar lactatiekundige.

Het voorbereidende werk

Omdat borstvoeding geven niet bij iedere moeder vanzelf gaat, kun je een lactatiedeskundige inschakelen. Bijvoorbeeld als borstvoeding geven pijn doet of als de baby moeite heeft met drinken. Ook als het helemaal niet lukt, kan deze deskundige helpen. Maar met een borstvoedingscursus kunnen ze je vast op deze mogelijke problemen voorbereiden en misschien heb je dan deze hulp helemaal niet nodig.

Wat leer je tijdens de cursus?

Niet iedere cursus is hetzelfde omdat iedereen natuurlijk er een eigen invulling aan geeft, maar er zijn een aantal onderwerpen die bijna altijd aan bod komen:

 • Hoe reageert de baby als hij net geboren is? Zoekt de baby zelf de borst of moet je een handje helpen?
 • Hoe kun je zien of de baby honger heeft?
 • Hoe kun je de baby goed aanleggen? Welke technieken zijn hiervoor?
 • Wat is de beste borstvoedingshouding?
 • Hoe kan mijn partner helpen?
 • Hoe vaak moet ik de baby aanleggen en hoe lang?
 • Hoe wordt moedermelk aangemaakt?
 • Wat is de houdbaarheid van moedermelk?
 • Hoe komt de borstvoeding eigenlijk op gang?
 • Wanneer kun je stuwing verwachten?
 • Wat zijn eigenlijk regeldagen?
 • Hoe kun je zien of je borsten leeg zijn?
 • Hoe kun je zien of je baby genoeg krijgt?
 • Hoeveel natte luiers moet een baby hebben per dag?
 • Wat mag je eten bij borstvoeding en wat liever niet?
 • Hoe kun je afkolven?
 • Welke borstkolf kun je dan het beste gebruiken?
 • Hoe kan ik zien wanneer de baby genoeg gedronken heeft?
 • Hoe kan ik het beste mijn borsten verzorgen tijdens de borstvoedingsperiode?

Het zijn heel veel onderwerpen die hier dus aan bod komen, maar wel allemaal nuttige onderwerpen die je kunnen helpen om probleemloos borstvoeding te geven. Ook als je er nog niet helemaal uit bent of je überhaupt wel borstvoeding wilt gaan geven, is het verstandig om te gaan. Juist door alle informatie die je ontvangt, kun je makkelijker een weloverwogen keuze maken.

De borsten

Tijdens de cursus krijg je ook een uitleg over de veranderingen van de borsten. Er wordt uitgelegd hoe de borsten zich ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Gedurende de maanden van je zwangerschap gaan je borsten zich namelijk al voorbereiden op het geven van borstvoeding. Het aantal kliertjes en melkkanaaltjes neemt toe onder invloed van hormonen. Hormonen die hier invloed op hebben zijn: oestrogeen, HPL, progesteron en prolactine. Je borsten worden ook zwaarder en groter door een verhoogde doorbloeding en ophoping van vocht. De zichtbaarheid van de aderen in je borsten wordt groter en je tepels worden donkerder.

Neem je partner mee

Tijdens de cursus is het raadzaam om je partner mee te nemen. Twee onthouden er meer dan één en daarbij is het fijn als je partner ook weet wat je het beste kunt doen. In de kraamweek komt er vaak veel op je af en het is dan prettig als er iemand is die weet wat jullie allemaal op de cursus hebben geleerd. Daarnaast kan je partner dan ook helpen met aanleggen en even meehelpen of ondersteunen als het niet gaat zoals je wilt.

Wanneer starten met de cursus?

Je kunt het beste met de borstvoedingscursus beginnen als je ongeveer zeven of acht maanden zwanger bent. Het is beter om de cursus te doen voordat je bevallen bent omdat je dan vast voorbereid bent op het borstvoeding geven. Natuurlijk mag je de cursus ook nog na de bevalling doen of gewoon de hulp van een lactatiekundige inschakelen. De cursus wordt vaak op verschillende plekken gegeven:

 • In het ziekenhuis
 • Bij het kraambureau
 • Bij de verloskundige praktijk
 • Bij de lactatiekundige praktijk

Meestal bestaat een cursus uit twee sessies, bijvoorbeeld twee avonden. De duur van zo’n sessie is ongeveer twee tot drie uur. Natuurlijk kun je even googelen waar een dergelijke cursus wordt gegeven, maar je kunt het ook aan je verloskundige of gynaecoloog vragen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van de borstvoedingscursus verschillen per aanbieder. Het is vaak ook een beetje afhankelijk van de grootte van de groep en hoeveel uur de cursus in zijn totaliteit duurt. Meestal ligt de prijs van de borstvoedingscursus tussen 25 en 40 euro. Soms kun je deze kosten vergoed krijgen door je zorgverzekeraar, net zoals je zwangerschapscursus. Maar of dit inderdaad zo is, dat verschilt per zorgverzekeraar en je zorgpakket. Check voordat je aan de cursus gaat beginnen eerst bij je zorgverzekeraar hoe dit bij jouw verzekering geregeld is.

Een consult bij een lactatiekundige

Bij veel borstvoedingspraktijken is het ook mogelijk om een consult te nemen bij een lactatiekundige. Je volgt dan geen cursus, maar je maakt eigenlijk alleen voor jou en je partner een afspraak. Zeker als je problemen hebt bij het borstvoeding geven, is dit zeker aan te raden. De lactatiekundige kan je dan een persoonlijk advies geven. Bij de borstvoedingspraktijk kun je ook een kolfconsult nemen of een combinatie van borstvoeding en kolven. Bij iedere borstvoedingspraktijk zijn er weer andere mogelijkheden, dus informeer gewoon even wat de opties zijn en voor welke prijs. Het is in ieder geval fijn om te weten dat je tijdens je zwangerschap, maar ook na de bevalling altijd ergens terecht kunt om je te ondersteunen en te adviseren bij het geven van borstvoeding.