Lekkende borsten

Bijna iedere vrouw die zwanger is geweest, kent het fenomeen: lekkende borsten. Op zich is dit over het algemeen een onschuldig iets, maar het kan wel als heel vervelend worden ervaren. Helaas kun je dit probleem niet voorkomen en dat moet je eigenlijk ook niet willen. Het gaat hier om een natuurlijk proces wat laat zien hoe kunstig ons lichaam in elkaar steekt. Natuurlijk zijn er wel hulpmiddelen die de ongemakken wat kunnen verzachten en tot een minimum kunnen beperken.

Waarom heb je lekkende borsten?

Zoals we al eerder aangaven, is de lekkage een onderdeel van een natuurlijk proces. Tijdens de zwangerschap komt de melkproductie op gang en na de bevalling kan het een gevolg zijn van het toeschietreflex. Veel vrouwen die borstvoeding geven, hebben er last van. Dit kan een aantal redenen hebben. Behalve het feit dat het misschien vervelend is, is het zelden iets om je zorgen over te maken.

Lekkende borsten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen de borsten al beginnen met lekken. Vaak is dit rond de 31ste week, maar bij sommige vrouwen begint het al eerder. Het is een gevolg van de melkproductie die op gang komt. Je borsten gaan zich namelijk voorbereiden op de aanmaak van moedermelk. Tijdens de zwangerschap is de vloeistof die uit je borsten komt nog gelig van kleur en het zijn meestal maar een paar druppeltjes. Een warme douche kan dit lekken wat extra stimuleren. Je weet in ieder geval dat je toeschietreflex goed werkt.

Wat is een toeschietreflex?

Het toeschietreflex zorgt dat de melk makkelijk uit de borsten kan komen. Meestal treedt dit reflex in werking als de baby zuigt aan de tepel en hierdoor de zenuwen in het tepelhof worden gestimuleerd. Dit signaal gaat naar de hypothalamus in de hersenen die op zijn beurt weer een signaal stuurt naar de hypofyse en zorgt dat de hormonen prolactine en oxytocine vrijkomen. Prolactine stimuleert de melkaanmaak en oxytocine laat de spiercellen in de borst samentrekken. Hierdoor stroomt de melk beter. De reflex werkt gedurende de borstvoeding steeds beter en soms wordt hij een beetje overmoedig. Dan kan het al gaan druppelen of lopen als het voedingstijd is of als er een baby huilt.

Na de bevalling

Als je borstvoeding geeft, zijn lekkende borsten eigenlijk heel normaal. Ondanks dat de ene vrouw er meer last van heeft dan de andere, is het een veel voorkomend fenomeen. Vaak zie je dat tijdens het voeden van de baby de andere borst ook ineens begint te lekken. Dit heeft te maken met het feit dat het toeschietreflex, alsmede het oxytocine hormoon op beide borsten tegelijkertijd invloed heeft. Ook als je niet aan het voeden bent, kunnen je borsten toch lekken. Bijvoorbeeld als je een baby hoort huilen. Er zijn zelfs vrouwen waarbij hun borsten zelfs reageren op huilende baby’s die niet eens van hunzelf zijn. Of als ze alleen al aan de baby denken of een foto zien. Maar het kan ook beginnen als je druk uitoefent op je borsten of omdat ze erg warm zijn. Daarom heb je ook vaak ’s nachts last van dit probleem, je ligt in een lekker warm bed en omdat je ligt, wordt er ook druk op je borsten uitgeoefend.

Kun je wat doen aan het lekken?

Er zijn ook vrouwen die hebben continue last van lekkende borsten en dat is helemaal vervelend. Hun borsten doen niet echt pijn, maar ze kunnen soms wel wat gevoelig zijn. Of je borsten nu af en toe lekken of continue, het is vervelend als er ineens in je kleding vlekken verschijnen of als je beddengoed iedere keer nat is. Zelfs als je bescherming draagt, worden vrouwen vaak onzeker omdat ze bang zijn dat ze doorlekken. Helaas is er geen wondermiddel wat het lekken stopt. Je moet dus proberen om de melk zo goed mogelijk op te vangen, zodat het niet op je kleding terecht komt, bijvoorbeeld met zoogkompressen.

Wat zijn zoogkompressen?

Zoogkompressen kun je enigszins vergelijken met een soort van inlegkruisje of maandverband wat je normaal in je slipje voor afscheiding of je menstruatie gebruikt. Alleen is een zoogkompres rond waardoor je hem in je bh kunt leggen of schuiven. Er zijn bh’s die hier speciale vakjes voor hebben. Een zoogkompres is sterk absorberend en in het midden zit vaak een holling waar je tepel in past. Er zijn verschillende soorten en merken en je moet er gewoon een paar uitproberen om te kijken welke je het prettigste vindt.

Wegwerpzoogkompressen

Deze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als maandverband. Ze zijn lekker zacht en absorberen goed. Je kunt ze na iedere voeding weggooien. Natuurlijk is er verschil in kwaliteit bij de verschillende merken. Let bij het proberen van de zoogkompressen op het draagcomfort, de dikte, wel of geen plakkertje en op het materiaal. Het is vervelend als ze constant verschuiven, kriebelen, prikken of broeien. Natuurlijk is het ook belangrijk hoeveel vocht ze opnemen. Als ze te dik zijn nemen ze meer vocht op, maar zie je ze ook vaak eerder zitten onder je kleding. Als je tepelkloven hebt, wil je graag zacht materiaal op je tepels en het is al helemaal vervelend als ze blijven plakken aan je gevoelige of pijnlijke tepels. Neem liever geen kompressen met een plastic laagje.

Wasbare zoogkompressen

Deze zijn over het algemeen gemaakt van katoen waardoor je ze kunt wassen in de wasmachine. Ze voelen meestal wat zachter aan, zeker als ze een zijdelaagje aan de binnenkant hebben. Ze ademen ook beter dan wegwerp kompressen. Hierdoor wordt de kans op infecties zoals spruw ook vermindert. En ze zijn goed voor het milieu, je hebt nu namelijk geen afval.

Siliconen zoogkompressen

Er zijn ook nog siliconen zoogkompressen. Deze zijn zo gemaakt dat je tepel naar binnen wordt gedrukt waardoor ze voorkomen dat er melk naar buiten komt. Ze blijven uit zichzelf op je borst plakken. Dit kan zeker voor ’s nachts een hele handige oplossing zijn.

Melk opvangen

Met borstschelpen of lekschaaltjes kun je eventueel de melk opvangen en bewaren. Deze ronde plastic bakjes plaats je in je bh en hiermee vang je de melk op. Ondanks dat ze voor luchtcirculatie zorgen rondom de tepel, is het beter om deze schaaltjes niet in de nacht te gebruiken. Tijdens je slaap zouden ze de melkkanaaltjes kunnen afknellen.

Welke bescherming je ook gebruikt, zorg er in ieder geval voor dat hierdoor niet je tepels en je huid voortdurend vochtig blijft, bijvoorbeeld door doorweekte zoogkompressen. Je borsten worden dan gevoeliger voor ontstekingen of andere ellende.

Wanneer een arts raadplegen?

Soms hebben vrouwen continue last van dit kwaaltje.. Dit zou kunnen komen door een sterke toeschietreflex in combinatie met verstopte melkkanaaltjes of een borstontsteking. Soms komt dat gewoon omdat je te veel melk hebt. Het is dan verstandig om toch even contact met een arts of lactatiekundige op te nemen. Bij te veel melk kan je baby hier ook last van krijgen en zij kunnen hierin adviseren.

Is er iets mis als je borsten niet lekken?

Soms zijn vrouwen bang dat als hun borsten tijdens de zwangerschap niet gelekt hebben, ze ook geen borstvoeding kunnen geven. Dit staat volledig los van elkaar. De melkproductie komt pas echt goed op gang na de geboorte en als de baby begint te drinken. Dus ook al heb je nooit gelekt dan hoeft dit zeker niet te betekenen dat je geen borstvoeding kunt geven. Ook als ze na de bevalling niet lekken, hoeft dat niet te betekenen dat er iets mis is met je melkproductie. Het betekent waarschijnlijk juist dat het vraag en aanbod prima op elkaar afgestemd is.

Heeft de baby voldoende plasluiers en minimaal één gele poepluier per etmaal, is het een tevreden baby, een alerte baby en een die zich meldt voor de volgende voeding dan zit het waarschijnlijk wel goed. Zo lang er voldoende melk is, drinken ze vaak voor een groot deel met open ogen en slikken ze hoorbaar.