Pijnlijke borsten tijdens zwangerschap

Één van de kwaaltjes waar jij last van kan hebben is die van pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap. Naast misselijkheid is één van de lichamelijke veranderingen die je al vroeg merkt in de zwangerschap pijnlijke of gevoelige borsten. Het is vaak door vrouwen zelfs één van de eerste symptomen die ze opmerken wanneer ze nog maar net in verwachting zijn. Het dragen van een kindje brengt een hoop veranderingen met zich mee in je lichaam en daar komen kwaaltjes bij kijken. Maar hoe voelt het precies om gevoelige borsten te hebben? Waarom krijg je het én hoe kan je de pijn van gevoelige borsten verzachten? Lees hier alles over pijnlijke borsten

Wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn vrij duidelijk: je hebt last van pijnlijke en gevoelige borsten en tepels. Veel (toekomstige) mama's beschrijven de pijn als een tintelend, maar vooral opgezwollen gevoel in beide borsten. Misschien herken je dit gevoel en heb je ook al wel eens last gehad van pijnlijke borsten voor of tijdens je menstruatie. Het is eigenlijk in de zwangerschap een vergelijkbare pijn, alleen zal je het dan een stuk erger ervaren. Aanrakingen kunnen daardoor extreem gevoelig zijn en niet prettig meer aanvoelen. Een ander effect is dat het dragen van beha's als vervelend kan worden ervaren.

Wat gebeurt er met de borsten tijdens een zwangerschap?

Tijdens de veertig weken zwangerschap zul je niet alleen je buik, maar ook je borsten flink zien veranderen. Je borsten maken zich klaar voor het geven van borstvoeding en dat betekent dat ze door onder anderen de melkklieren groter zullen worden. Daarnaast zullen ook aderen steeds meer zichtbaar worden op je borsten en kan naast de grote ook de vorm van de borst veranderen. Dit kan in een groeispurt gebeuren of heel geleidelijk over een bepaalde periode gaan. Het plotseling (snelle) groeien van de borsten kan ook een andere kwaal met zich meebrengen: jeuk en striae. Helaas valt ook hier weinig tegen te doen. Je kan enkel alles goed en regelmatig in blijven smeren met een fijne, hydraterende crème, zodat de huid soepel blijft.

Naast veranderingen in en op de borsten, kunnen ook je tepels flink veranderen in negen maanden tijd. Je krijgt bijvoorbeeld meer bobbeltjes door de kliertjes van Montgomery die olie uit kunnen scheiden. Dat gebeurt zodat de tepels niet uitdrogen en de baby bij de geboorte de specifieke geur van de tepels zal herkennen. De tepels kunnen daarbij ook iets groter worden en bovendien iets donkerder kleuren. Dat laatste komt voort uit het feit dat je meer pigment aanmaakt tijdens je zwangerschap. Je lichaam maakt de tepels klaar zodat de baby ze kan vinden (het donkerder kleuren) én gemakkelijk kan drinken (de veranderende vorm van de tepel). Lees hier meer over pijnlijk tepels tijdens de zwangerschap.

Iets verder in je zwangerschap kunnen de borsten ook al wat gaan lekken. Dit heeft allemaal te maken met de melkproductie die tijdens je zwangerschap op gang zal komen en het eerste vocht dat gaande weg je borst zal verlaten. Het is aan te raden om eventueel al borstvoedingspads (te koop in je drogist) in je beha te dragen om het eerste vocht e melk op te vangen. Zo voorkom je meteen (gênante) doorlek situaties.

Waarom heb je last van pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap?

Je krijgt last van gevoelige borsten tijdens de zwangerschap, omdat je lichaam zichzelf gaat voorbereiden op het kunnen voeden van je kindje. Je borsten worden klaargemaakt om borstvoeding te geven en dat brengt een hoop verandering teweeg. Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam een hoop nieuwe hormonen aan. Oestrogeen, hCG en progesteron zijn twee soorten hormonen die je lichaam aan zal maken en die er bovendien voor zullen zorgen dat je lichaam klaar is om een kindje te dragen, te baren en te voeden. Daarnaast zorgen de aanmaak van melkklieren en een verhoogde bloedtoevoer in de borsten voornamelijk voor de toename van gevoeligheid in de borst en voor de groei van de borsten. Dit is allemaal voor het goede doel, want zodra de baby geboren is, kan je lichaam zo meteen aan de slag en je kindje voorzien van melk. De natuur heeft dit zo geregeld in het vrouwelijke lichaam: of je nou borstvoeding wilt gaan geven of niet!

Wanneer heb je last van pijnlijke borsten?

Je kunt last krijgen van pijnlijke borsten tijdens het begin van je zwangerschap. Al vanaf de vierde week van de zwangerschap kan deze kwaal optreden en daardoor is het één van de eerste symptomen die je zelf al vroeg kunt opmerken bij een zwangerschap. Over het algemeen wordt deze kwaal dan ook voornamelijk toegeschreven aan het eerste trimester. In het eerste trimester zul je ook de grootste groei en de hoge mate van gevoeligheid van je borsten meemaken. Na het passeren van het eerste trimester kunnen deze klachten wel geleidelijk aan weer wat afnemen, tot aan de bevalling en de kraamtijd. Door het geven van borstvoeding aan de baby kunnen er namelijk weer zogeheten stuwingen ontstaan. Dit betekent dat de melkproductie flink op gang komt, waardoor de borsten erg gevoelig kunnen zijn. Kolven en borstvoeding geven kunnen in dit geval verlichting bieden.

Hoe verzacht je pijnlijke borsten?

Pijnlijke borsten voorkomen, dat kan je helaas niet. De pijn zo maar opeens wegnemen ook niet, maar de pijn verzachten, dat kan gelukkig wel! Een goede beha biedt namelijk al uitkomst bij deze kwaal. Schaf goede zwangerschapsbeha's aan die je borsten tijdens de zwangerschap op de juiste manier kunnen ondersteunen en die bovendien comfortabel zijn om te dragen. Daardoor voorkom je dat de huid en bindweefsel uitrekt, als het niet nodig is, is dat natuurlijk ook niet gewenst. In een aantal goede beha's mag je dus best investeren, want je hebt er negen maanden (en misschien wel langer) plezier aan en profijt van.

Zwangerschapsbeha's zijn hele basic ogende beha's (al komen er tegenwoordig steeds meer hippe designs op de markt) en hebben bovenal geen beugels. Daardoor zijn ze zo fijn en comfortabel voor zwangeren. De beugel van 'normale' beha's voelt namelijk vaak niet prettig aan wanneer je last hebt van pijnlijke borsten. Daarnaast zijn de beha's uitgevoerd in een heerlijk zachte stof die bovendien niet schuurt als het in aanraking komt met je huid. De bandjes zijn daarnaast vaak wat breder en de sluiting van de beha is voorzien van een brede band met extra haakjes, waardoor je borsten extra steun krijgen. Tot slot kunnen je borsten meegroeien met deze beha's doordat ze gemaakt zijn van een rekbare stof. Ideaal omdat je vooraf niet weet tot welke maat jouw borsten zullen groeien.

Op sommige momenten kan je net wat meer last hebben van pijnlijke borsten. Om ze te verlichten kan het, naast het dragen van de juiste beha, nogal helpen om een warme douche te nemen, in een warm bad te liggen of om warmtekompressen te gebruiken. Op deze manier ontspan je meer, wat de pijn zal verzachten. Wat ook kan helpen is om ze regelmatig in te smeren met een fijne bodylotion of massageolie. Elke zwangere vrouw ervaart haar zwangerschap anders. Daardoor is er niet één vaste oplossing om pijnlijke borsten te verzachten. Probeer een aantal dingen uit om te zien wat voor jou werkt!