Vul je uitrekendatum in om direct naar de juiste week te gaan.

Zwangerschap van week tot week

Zwangerschap van maand tot maand

Zwangerschap per trimester

Een bijzondere tijd

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Er staat je een bijzondere tijd te wachten. Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden, ofwel 40 weken. Iedere zwangerschap verloopt anders en wordt anders ervaren. Sommige vrouwen ervaren veel ongemak tijdens hun zwangerschap, terwijl anderen zich helemaal niet anders voelen dan anders. Ook vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest zullen hun zwangerschap nu waarschijnlijk anders ervaren dan de vorige keer. In deze zwangerschapskalender geven we je week per week inzicht in het verloop van je zwangerschap. Je leest over de veranderingen in je eigen lichaam en de stap voor stap ontwikkelingen van je ongeboren kindje.

Wist je dat de eerste week van je zwangerschap al begon voordat je een zwangerschapstest deed? De eerste week van je zwangerschap begon namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie. Toen je een zwangerschapstest deed, was je waarschijnlijk dus al (minstens) vier weken zwanger. Heb je direct aan anderen verteld dat je zwanger bent? Of houd je je zwangerschap voorlopig nog geheim? Doe waar jij je goed bij voelt.

Drie trimesters

Een zwangerschap kan verdeeld worden in drie trimesters. Het eerste trimester duurt van de eerste tot de dertiende week van de zwangerschap. Voor veel vrouwen staat dit eerste trimester in het teken van zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid, moeheid, stemmingswisselingen en slecht slapen. Hopelijk blijven jou deze kwalen zo veel mogelijk bespaard. Met je baby gebeurt er het eerste trimester ontzettend veel: de inwendige organen worden gevormd en het hartje begint te kloppen. Je baby heeft al armen, benen, vingers en tenen en lijkt al op een klein mensje. Vaak wordt het eerste trimester het meest cruciale trimester genoemd, omdat de baby zich in dit semester al bijna helemaal vormt. Soms kan na twaalf weken zwangerschap al het geslacht bepaald worden van je baby. Aan het einde van het eerste trimester weegt je baby ongeveer 23 gram en is ruim zeven centimeter lang.

Het tweede trimester duurt van de 14e tot de 26e week van de zwangerschap. Veel zwangeren voelen zich in dit trimester het meest fit. Je hebt minder last van misselijkheid en je hebt weer meer energie dan voorheen. Een ander fijn voordeel van het tweede trimester is dat de kans op een miskraam nu veel kleiner is geworden. De ontwikkeling van de baby gaat in snelle vaart door dit trimester. De zintuigen ontwikkelingen zich: je baby kan nu horen, smaken proeven en licht zien. Tegen het einde van het tweede trimester weegt je baby ruim 700 gram en is ongeveer 33 centimeter lang.

Het derde trimester duur van de 27e tot de 42e week van de zwangerschap. De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Mogelijk krijg je in dit trimester steeds meer last van rugpijn en krampen en houd je steeds meer vocht vast. Bij je baby vinden nu heel belangrijke ontwikkelingen in de hersenen plaats. Je baby wordt steeds groter en heeft hierdoor steeds minder ruimte om te bewegen in je buik. Aan het einde van het derde trimester weegt je baby ongeveer 3.4 kilogram en is circa 50 centimeter lang.

Onze zwangerschapskalender

Voor nog veel meer informatie over jou en je baby, raadpleeg je onze zwangerschapskalender. De zwangerschapskalender bestaat uit 42 artikelen en beschrijft de zwangerschap van week tot week. Ieder artikel bevat nuttige en leuke informatie over jou en je baby. De kalender helpt je om je voor te bereiden op de komst van je kindje. Ook geeft de kalender tips hoe je gezond zwanger kan zijn.